Főoldal » Dél-Dunántúl látnivalók » Pécs és környéke látnivalók » Pécs látnivalók » Cella Septichora Látogató Központ - Ókeresztény emlékek

Cella Septichora Látogató Központ - Ókeresztény emlékek, Pécs

Cella Septichora Látogató Központ - Ókeresztény emlékek feltárásával vált Pécs a Világörökség részévé.

Pécs város területe a római kor óta, közel 2000 éve folyamatosan lakott. A korábban itt élő népek, az egymást követő, vagy éppen egymás mellett élő kultúrák kiemelkedő emlékanyagot hagyományoztak ránk. Ezek között különös helyet foglalnak el a későrómai ókeresztény temetőemlékei, melyek a mai belváros északnyugati részén, a Székesegyház környékén maradtak fenn, átvészelve sok évszázad viharait.

Sopianae (a római kori Pécs) városának és temetőjének régészeti kutatása több száz éve folyik. Az előkerült leletek alapján körvonalazódott a város és az ettől északra, a Mecsek hegységlejtőin elhelyezkedő temető területe. Sophiane városának közössége a 4. században jelentős számú sírépítményt (kápolnát, sírkamrát, épített sírokat) emelt. Az emlékek mind építészetileg, mind művészileg páratlan alkotások, amelyek 2000 óta az UNESCO világörökség részét képezik.

Gosztonyi Gyula régész-építész már a 20. század elején javasolta a Cella Septichora ókeresztény sírépítmény feltárását, a sírkamrák föld alatti összenyitását és turisztikai célú hasznosítását. 2004-2006-ban a Regionális Fejlesztési Operítív Program "Pécs világöröksége, turisztikai vonzerő fejlesztése" című projekt keretében elnyert 1,5 milliárd forintos támogatás lehetővé tette ennek az álomnak a megvalósulását. Így 2007-től a Cella Septichora LátogatóKözpont és föld alatti régészeti lelőhely részeként megcsodálható a Korsós sírkamra a Péter-Pál sírkamra, a Nyolcszögű sírkápolna, a III.IV. XIX. és XX. számú sírkamrák.

 

Látogatható emlékek
Cella Septichora
A hétkaréjos későrómai épület az egész Duna vidéken egyedülálló alaprajzú, a 4. században épült .4-6 méter mélyen, az egykori római járószintre ereszkedve láthatjuk a falakat, melyek néhol 2 méter magasan is megmaradtak.

Péter-Pál sírkamra
A 4. századi épület a temető központi részén állt. Föld alatt helyezkedett el a sírkamra a sírral, fölötte épült a kápolna. A sírkamra gazdagon kifestett falait és dongaboltozatát csodálhatjuk meg.

Korsós sírkamra
Az egykor kétszintes építmény alsó szintje. a sírkamra látogatható, melynek oldalfalait geometrikus és növényi ornamentikából álló díszítés borítja. Nevét a falba mélyített fülkében látható kancsó és pohár ábrázolásról kapta.

III. sz. sírkamra
Felszíni építmény valószínűleg nem állt felette. Boltozata beomlott, szarkofágjának tetejét a sírkamra egykori kirablói összetörték.

XIX. sz. sírkamra
A 2004-ben feltárt sírkamrában két sírládát találtak.A két sírt csak egy téglarács választotta el egymástól, mely az odatemetettek összetartozására utal. A felszíni kápolna elpusztult.

XX. sz. sírrkamra
Az itt talált 3 sírláda közül az egyik belülről vakolva és festve volt. Az ásatáskor előkerült nagy mennyiségű freskótöredékből ítélve az egykori felszíni kápolna is festett lehetett.

Nyolcszögű sírkápolna
A 4. század végére a Sophiane temetője valószínűleg megtelt, így a korábban talán keresztelő kápolnának emelt épületet alakították át sírkamrává. Legmagasabb megtalált fala 3,8 méter.

Ókersztény Mauzóleum

A kétszintes építmény felső része kápolna volt, az alsó szintje pedig bibliai eredetű falfestményekkel díszített sírkamra. Ma e sírkamra látható.

Ókeresztény temtőkápolna, Ókeresztény sírépítmények (Apáca u. 8. és 14.)
Több ásatás alkalmával előkerült emlék, temetőkápolna, festett falú kettős sír, festetlen sírkamra, egyszerű sír tekinthető meg két helyszínen.

Az Apáca utcai 8. és 14. szám alatt található emlékek egyénileg csak április 1-től október 31-ig, és csak péntek szombat vasárnap látogathatók, kombinált jeggyel. Csoportok számára előzetes egyeztetés alapján a hét további napján is látogatható (a hétfői szünnap kivételével), kombinált jeggyel.

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Cella Septichora Látogató Központ - Ókeresztény emlékek közelében, Pécs városában

Nyitvatartás:
április 1-től október 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–18.00
november 1-től március 31-ig:
kedd–vasárnap: 10.00–17.00
Szünnap: hétfő
Kapcsolattartó: Pécs/Sopiane Örökség Nonprofit Kft. 7624 Pécs Szent István tér 17.
Forrás: www.pecsiorokseg.hu
Frissítve: 2017. április 18.
E-mail cím: info@pecsorokseg.hu
Telefonszám: 72/224-755
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: info@pecsorokseg.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Cella Septichora Látogató Központ - Ókeresztény emlékek közelében, Pécs városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Ókeresztény Mauzóleum Pécs 0 km távolságra
Püspöki Palota Pécs 0.1 km távolságra
Pezsgőház Étterem Pécs 0.1 km távolságra
Sétány Pécs 0.1 km távolságra
Liszt Ferenc szobra Pécs 0.1 km távolságra
látnivalók Pécs és környékén »
programok Pécs és környékén (30 km)
MAJKA Aréna Show / Pécs Pécs 2.3 km távolságra 2019-03-09 - 2019-03-09
Dés László koncert - Mi vagyunk a Grund! Pécs 1 km távolságra 2018-12-23 - 2018-12-23
Masha és a medve Live: Karácsonyi kaland Pécs 1 km távolságra 2018-12-30 - 2018-12-30
Pécs és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat