Zsolnay Múzeum, Pécs

Múzeum Múzeum


Forrás: www.jpm.hu
A Zsolnay Múzeum a belvárosban található, bejáratát szép szobor díszíti.

A Zsolnay Múzeumban kiállított gyűjtemény bemutatja a Zsolnay-porcelán, eosin és pirogránit fejlődését, és megcsodálhatóak legszebb és legjellemzőbb darabjai, fantasztikus szín és formagazdagságáról tanúbizonyságot téve.

A Janus Pannonius Múzeum gyűjteményét a pécsi Városi Múzeum Zsolnay kollekciója alapozta meg, amely történeti áttekintést ad a díszmű gyártásról, és amely 1907- ben Zsolnay Miklós ajándékaként került a gyűjteménybe. A Zsolnay család 1928-ban múzeumot alapított Zsolnay Vilmos születésének 100. évfordulója alkalmából. Ez a több ezer darabot számláló gyári kollekció 1948-ban a család tanulmányi gyűjteményével együtt államosításra került. Ezt az anyagot 1951-től leltározták be a Janus Pannonius Múzeumban. Építészeti kerámiák és tervrajzok, a díszművekhez készült kiviteli tervek és a gyár működésével kapcsolatos dokumentumok, oklevelek kerültek a múzeum gyűjteményébe személyes vonatkozású fotókkal, levelekkel együtt.

Pécs legrégebbi épületében, az 1477-ben épült egykori nagypréposti házban, a Káptalan u. 2. szám alatt található a Zsolnay Múzeum. A ház homlokzatán, a vakolat megbontása után helyenként láthatóvá vált a homlokzat eredeti, reneszánsz-kori festése. A kiállítás a világhírű Zsolnay kerámiák történetét és jellegzetes darabjait mutatja be, megismertet a család történetével, és áttekintést ad a gyár tervezőművészeinek munkásságáról.

Az épület lépcsőházának falán kerámia épületdíszeket és eozin falburkoló elemeket tekinthetünk meg, az emeleti folyosón pedig a világkiállításokon elért sikerekről tanúskodó oklevelek, valamint majolika képtáblák láthatók. A termekben elhelyezett csillárok és cserépkályhák a kerámia lakáskultúrában betöltött hangsúlyos szerepét érzékeltetik. Zsolnay Vilmos és lányai: Teréz és Júlia alkotásai, valamint a gyárban dolgozó magyar és külföldi mesterek edényei, tálai hívják fel magukra a figyelmet. A második és harmadik teremben a párizsi világkiállítást követő (1878 utáni) időszak termékei láthatók: középkori elefántcsont-faragásokat idéző kerámiák, zsugormázas, áttört, vagy rizzszem-mintázatú alkotások; a gyár fénykorának termékei, a fémesen csillogó eozin műremekek; a szecesszió korának mesterei, Rippl-Rónai József, Apáti Abt Sándor, Mack Lajos, Darilek Henrik, Nikelszky Géza munkái.

A negyedik teremben az első világháború utáni időszakban készült porcelánedények, vázák és eozin dísztárgyak kaptak elhelyezést. A feljárati lépcsőtől balra nyíló kis teremben, a Zsolnay család életéből, tárgyi környezetéből megidézett emlékszoba tekinthető meg. A múzeum kertjében állatszobrok - köztük a Mauzóleumhoz vezető út mellett álló oroszlánok közül három - valamint vázák láthatók.

Jegyárak   
Felnőtt - 1200 Ft
Diák - 600 Ft
Nyugdíjas - 600 Ft

Diákcsoportoknak: 20 fő felett: 50 Ft/fő kedvezmény
Családi kedvezmény
(2 felnőtt + 1-2-3 gyermek) esetében:
gyermekenként 100,-Ft, a negyedik gyermektől ingyenes.


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Bejelentkezés