Anna-barlang, Miskolc-Lillafüred

Természeti érték Természeti érték Különleges hely Különleges hely


Forrás: www.hellomiskolc.hu
A Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó, európai viszonylatban is jelentős és egyedülálló látványosság a lillafüredi Anna mésztufa-barlang. A barlang különlegessége, hogy nem a megszokott kemény, tengeri eredetű mészkőben jött létre, hanem mésztufában.

A Szinva-patak által több ezer éve szállított mész különleges mésztufa-alakzatokat formált, többek között növényekre kövült csipkéket is. Az Anna-barlang fiatal édesvízi mészkőben alakult ki, ezért itt a hévizes barlangok könnyed és aprólékos díszítettségét idéző forrásmészkő-képződményekben gyönyörködhet a látogató.

A barlang üregeit nem utólag oldotta, vájta a víz a befoglaló kőzetbe, hanem azzal egy időben keletkezett. A zegzugos termek mennyezetéről mészbevonatú moszat- és mohafonalak finom rojtozatú, megkövesedett függönye csüng alá. Helyenként apró forrásmészgöböcskék százezrei sorakoznak egymás mellé, másutt megkövesedett falevelek, fűszálak, faágak vagy ezek lenyomatai őrzik a közelmúlt évezredei növényvilágának emlékét. A kisebb üregek többsége az egykor kőzetbe temetett, hatalmas fatörzsek helyén képződött, miután azok elkorhadtak.

A barlang a Palotaszálló függőkertjének alsó teraszáról, a vízesés mellett nyílik.

 

Vezetett túrák indulnak minden nap, egész órakor, az alábbiak szeint:

Nyári időszakban (április 1. – szeptember 30.) naponta 10.00 – 16.00 óráig.
Októberben (október 1. - október 31.) naponta 10:00 - 15:00 óráig.
Téli időszakban (november 1. – március 31.) naponta egy garantált túra 12:00 órakor, egyéb időpontokban zárva.
Minimális létszám a túraindításhoz: 4 fő. Kivétel ez alól a 12:00 órakor induló garantált túra, ez az év minden napján létszámtól függetlenül indul.

Belépőjegyek ára:

Miskolc Pass turisztikai kártyával érkező személy részére a barlanglátogatás ingyenes. www.miskolcpass.com

Csoportok esetében 20 fő fölött adható a kedvezmény, előre bejelentkezés szükséges a (46) 334-130-as telefonszámon.

Általános iskolai diákcsoportok esetében minden 10. fő után 1 felnőtt kísérőnek ingyenes a belépés. A többi kísérő számára kedvezményes felnőtt csoportjegy váltható.

 


Bejelentkezés