Séta Lillafüreden, Miskolc-Lillafüred

Túra ajánló Túra ajánló


Forrás: www.miskolctour.hu

A csodálatos természeti környezetben fekvő Lillafüred látnivalóiból három barlangra hívnánk fel a figyelmet, melyek mindegyike más-máskülönlegességet kínál.
Az Eger felé vezető út mentén található a Szent István Cseppkő barlang mesterséges bejárata. A ma 710 méter hosszan ismert, cseppkőképződményekkel gazdagon díszített barlangot egy beesett kutya nyomán fedezték fel.
Jelenleg az óránként induló túrák a barlang 170 m hosszú szakaszát ismerteik meg a látogatókkal. A barlang közel kiegyenlített páratartalma, állandó, 11 fok körüli hőmérséklete a légúti betegségben szenvedőkre gyógyhatással van. Ennek hasznosítására a barlang egyik látogatóktól elzárt termében (Fekete-terem) lélegeztető terápiás kezelés folyik a miskolci Szent Ferenc Kórház betegei részére.
A hazai barlangok között különleges, keletkezését és anyagát tekintve is egyedi az Anna-mésztufa barlang. Üregeit nem utólag oldotta ki a víz, hanem a barlangot alkotó mésztufa kőzettel egy időben keletkezett.
Gyakorlatilag egész Lillafüred erre, a Szinva-patak vizéből kivált, üregekben gazdag édesvizű mészkőre - más néven mésztufa, vagy forrásmészkő - épült. A barlangot 1830-ban találták meg, amikor a Szinva-völgyi vashámorok vízellátásának biztosítására vízkutató tárót hajtottak. A 34 üregből álló barlangrendszert korábbi nevén Petőfi-barlangként is említik.
A hámori-völgy feletti Dolka-tető szikláin meghúzódó Szeleta-barlang a század eleji ásatásoknak köszönheti hírnevét. A barlangból medve-, oroszlán -, hiéna- és mamutcsontokkal együtt babérlevél alakú hasított kőeszközök tömegét hozták felszínre. Ezt, a Bükk számos barlangjára jellemző 'kőipart' ma világszerte Szeleta - kultúrának nevezik.
A kb. 60 m hosszú barlang belső részeinek megtekintéséhez már lámpa szükséges. A barlang megközelítése Lillafüred, Alsó-Hámor és a Csanyik-völgy felől egyaránt lehetséges.


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Bejelentkezés