Erődfal és sarokbástya, Hajdúszoboszló

Műemlék Műemlék


Forrás: www.eszakalfoldi.hu
Hajdúszoboszló legrégebbi épített öröksége, a hajdani városfal megmaradt része és a sarokbástya, mely jelenleg a Kálvin téren a Református templom mellett található.

A Református templom körül látható a védőfal egy szakasza a megmaradt sarokbástyával.
Maga a fal a régészeti kutatások szerint XV. századi eredetű, de azt a hajdúvitézek a saját igényeik szerint tovább erősítették.A mintegy húsz méter hosszú falon láthatók a hajdúk által annak idején nyitott körte alakú lőrések, maga a sarokbástya kör alakú. Az 1961-es helyreállítás során a kifagyott, elporladt, sérült téglákat pótolták, a sarokbástya tetőzetét pedig zsindelyfedéllel látták el.
Valamennyi hajdúváros temploma erődített volt, a szoboszlói azonban különbözött a többitől: vizesárokkal vették körbe, a vizet az akkor még vízimalmok hajtására is alkalmas Köselyből vezették ide. A hely szomorú nevezetessége, hogy 1660-ban itt, a "templom kerítésében", azaz az erődített templom területén védekezett a hajdúváros elszánt lakossága a török ellen. Szejdi budai basa rettenetes bosszút állt, csapatai lemészárolták az ottrekedteket. Az eseményt az erődfalon elhelyezett emléktábla örökíti meg, a sarokbástyában pedig erődtörténeti kiállítást láthatunk.
 
Sarokbástya
A református templomot egykor sarokbástyákkal védhetőbbé tett erődfal vette körül. Az egyik sarokbástyát a földben lévő maradványok felhasználásával rekonstruálták.
A régi ábrázolásokat és a Hajdúszoboszlón ma is álló bástyát mintának tekintve építették újjá a sarokbástyát, és két irányban meginduló falszakaszt is hozzáépítettek. A bástya belső terében az egykori erődtemplom makettje látható, a falon pedig a második világháború helyi áldozatainak neveit olvashatjuk.

 További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Bejelentkezés