Visegrád bemutatása, turizmusa

Visegrádról, a földi paradicsomból - így keltezte levelét, a fényhez és pompához szokott pápai követ, aki vendégként közelről látta a 350 szobás, két emeletes, vörösmárvány díszkutakkal díszített csodálatos építményt, a nagy reneszánsz uralkodó, Mátyás Király (1458-1490) palotáját. A gigantikus épület egyike volt kora legfényesebb királyi lakhelyeinek. A 15 méteres törmelék alól kiásott palota reneszánsz Díszudvarát és az ünnepeken bort folyató Herkules kutat hitelesen rekonstruálva építették újra a régészek.

Visegrád területén az emberi jelenlét legkorábbi nyomai az újkőkorba vezetnek, folyamatosan pedig a bronzkor végétől lakott a környék. A kelták után a rómaiak leltek itt otthonra, akik a IV. sz. elején a Sibrik-dombon (a mai településtől É-ra, közel a Dunához) építették fel a Pons Navatus nevű castrumot. Később szlávok települtek a környékre, s ők nevezték a castrumot Visegrádnak, amely kifejezést később a magyarok is átvettek. Az első latin nyelvi oklevél 1009-ben említi Visegrád várát és megyéjét.

Az eredeti kutakat és szobrokat őrzi a XIII. századi, ötszintes Salamon-torony (Salamon-torony u.), Közép-Európa egyik legnagyobb és legépebben fennmaradt románkori lakótornya, udvara hadijáték-bemutatók színhelye. A torony része a Duna-menti XIII. századi Vízibástyát és a Várhegy tetején lévő várat erős várfalakkal összekötő védelmi rendszernek, mely az 1316-tól Budáról idehelyezett királyi székhelyet védte.

A mai várrendszert IV. Béla építtette az 1250-es években. 1323-ban Károly Róbert Temesvárról Visegrádra hozta át udvarát. 1323-ban ez a város lett az ország központja. 1335 őszén itt zajlott le a híres visegrádi találkozó (négy közép-európai uralkodó tanácskozási helye). Utóda, Nagy Lajos egy ideig Budára tette át székhelyét, de folytatta az építkezéseket. 1370-ben itt fogadta a lengyel rendek küldöttségét, akik neki ajánlották fel a lengyel koronát. A palota jelenlegi alaprajzát Zsigmond király idejében is építették ki.

Visegrád második fénykorát Mátyás király uralkodása alatt élte, aki nagyszerű épületeket emeltetett a várban, és felújíttatta Zsigmond király palotáját és itt tartózkodott 1408-ig. A török korban már csak romlás következett: a sűrű harcok tönkretették az egykor virágzó várost. A törökök kiűzése után (1686) a már erősen romos vár végképp pusztulásnak indult. A vár feltárása és a megmaradt részek helyreállítása 1870-ben kezdődött meg, és hosszabb-rövidebb szünetekkel a mai napig tart.

Az 1245-55 között épült Fellegvárban őrizték 200 éven át a Szent Koronát és itt rendezték meg az "első Közép-Európai csúcstalálkozót", ahol a résztvevő országok Bécset kiiktató gazdasági szerződést kötöttek.

A Fellegvár a visegrádi várrendszer (vízivár, alsóvár, felsővár) legismertebb tagja, mivel a Várhegy tetején álló építmény minden irányból messziről látszik, s a visegrádi kirándulások, túrák leggyakoribb célja.

A pompás dunakanyari panorámát nyújtó vár helyreállított termeiben történeti kiállítások láthatók. A környező magaslatokon három látványosság jelentős: a 330 körül épült római katonai tábor maradványai a Sibrik-dombon; a Fekete-hegyen a Nagyvillámi kilátó; és a Mogyoróhegyen a főváros környékének legnagyobb kirándulóközpontja bobpályával, jurtatáborral, kempinggel, erdei vendéglővel, játszóterekkel, vadaskerttel.

Az Apátkúti völgyben találjuk az Ördögmalmi-vízesést, a Magda-forrást és az ideális piknik-helyet a Telgárthy-rétet. A Lepence-völgy termálvizű kútjára a hegyoldalban teraszos kiképzésű erdei strandfürdő épült, 33 méteres úszómedencével.

A Duna part mellett a város teljes hosszában kellemes, ligetes sétány került kialakításra, mely kiváló lehetőséget teremt a kikapcsolódásra, felüdülésre

A középkori lovagkori tornák, erőpróbák világát idézi a Visegrádi palotajátékok nagy érdeklődéssel kísért 3 napos júliusi rendezvénye.

Ajánlott útvonal: Budapesttől észak felé a 11. számú főúton haladva kb. 40 km.
Frissítve: 2017. november 20.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.visegrad.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: info@visitvisegrad.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
SEGWAYGUYS Budapest Budapest 26.3 km távolságra
Budavári Palota Budapest Vár és várrom 25.4 km távolságra
Esztergomi Bazilika Esztergom Templom 22.2 km távolságra
látnivalók Visegrád és környékén »
Visegrád és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Pihentető ajánlat
2020-01-02 -tól 2020-12-31-ig
Napi szobaárak főszezonban
2020-06-19 -tól 2020-09-07-ig
Gold Napok fürdőbelépővel
2019-01-01 -tól 2022-01-16-ig
Felejthetetlen szigetközi kalandtúra
2020-08-29 -tól 2020-08-31-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket