Dubniczay Palota, Veszprém

Múzeum Múzeum


Forrás: Tourinform Iroda Veszprém, www.veszprem.hu
Az 1751-ben barokk stílusban épült emeletes ház az építtetőjéről, Dubniczay kanonokról kapta nevét.

Ma is a várnegyed egyik legszebb épülete. A palotát története során többször átépítették, így mai állapota több építési periódus nyomát őrzi.

Szimmetrikus ablaktengelyes, timpanonos oromdíszén két angyal tartja a Jó Tanács Anyjának képét. Az udvar alatt hatalmas XVI. századi kõboltozatos pince húzódik. A feltárások során istálló, várfal, ágyúbástya, kazamata nyomaira bukkantak.

A Dubniczay-ház telkén átépítés nyomait őrző várfalakat tártak fel, köztük az 1500 körüli rondellához tartozó vastag, külső falat. Ezek bizonyos mértékig meghatározták a barokk palota későbbi kialakítását.

A 18. század közepén Dubniczay kanonok püspöki parancsra egytraktusos, egyemeletes házat építtetett, aszimmetrikus „U” alaprajzzal. Az „U” alakú beépítést a 19. század közepén, a völgy felőli oldalon, klasszicista épületszárnnyal zárták be, így vált a telek átmenetileg keretes beépítésűvé. A nyugati szárny eredeti formáját a 20. század elején történt bontáskor kapta vissza, kinyitva és szabaddá téve az udvart a megnyíló panoráma felé.

A palotában a restauráció során jó állapotú, aprólékosan kidolgozott díszítőfestéseket tártak fel. Ezek alapján megállapítható, hogy az első festési periódusban fehér meszelés borította a szobák falát, a későbbi díszes kifestés pedig Dubniczay kanonok valamelyik – eddig még nem azonosított – utódjának megrendelésére készült. Minden szoba festése eltérő: van köztük brokáttapéta-utánzat; márványlábazatos faltükrökkel díszített; csíkos mintázatú; a középtengelyben lévő szoba falain pedig a 18. század második felében igen divatos egzotikus madaras tájképábrázolás (pálmafák, sások, liliomok) láthatók.

A palota felújítása – több éves előkészítés után – 2005 tavaszán indult, és 2006 nyarán fejeződött be.

Ebben az épületben található a László Károly Gyűjtemény.

Jegyárak:

Felnőtt egyéni  800 Ft
felnőtt csoportos (10 főtől) 600 Ft
diák, nyugdíjas egyéni 400 Ft
diák, nyugdíjas csoportos(10 főtől) 300 Ft
családi jegy (2 felnőtt 2 gyermek) 1 500 Ft
* látogatójegy 100 Ft
fotójegy 500 Ft
videójegy 1 500 Ft
csoportos tárlatvezetés magyar 3 000 Ft
csoportos tárlatvezetés angol-német nyelven 3000 Ft + 300 Ft/fő


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Bejelentkezés