Szent György vértanú plébániatemplom, Üröm

Szent György vértanú plébániatemplom További képek

Forrás: http://uromi-plebania.webnode.hu/plebaniank/
A Szent György vértanú plébániatemplom római katolikus templom az Esztergom-Budapesti főegyházmegyében, a Pest megyei Üröm községben. A templom a 18. század elején épült, mai alakját az 1764-1766 közti, illetve az 1936-os átépítések eredményeként nyerte el.

A török hódoltság nyomán elnéptelenedett, és az 1686 utáni években főként Németországból érkezett lakosokkal újratelepített Ürömön a korábbi középkori egyház romjaiból építették fel az új sváb telepesek az első, Szent György nevére szentelt templomukat. Ennek építési ideje nem ismert, de 1702-ben már állnia kellett, mert a templomban ma is megtalálható egy ebből az évből származó sírkőlap, P. John Ágoston ürömi kanonok itteni síremléke. Az első istenházát 1764-1766 között kibővítették – erről tanúskodik a kapu fölötti zárókőbe bevésett 1765-ös évszám is –, majd 1824-ben zsindely- helyett cserépfedést, 1874-ben pedig kerítést kapott a templom. 1929-1936 között egy még jelentősebb átépítésre került sor, ekkor a régi templomot egy nagy méretű, új hajóval toldották meg, a szentély irányában. A munkák Fábián Gáspár építész tervei szerint készültek, Schön Mátyás pilisvörösvári építőmester kivitelezésében. Szembemiséző oltárja 1968-ban készült el, a legutóbbi komolyabb felújítások pedig 2004-2005 között zajlottak, ekkor került a bejárathoz a jelenleg ott látható ajtó is.

A település egyébként a 18. században még nem volt önálló egyházközség – ebben az időben, egészen 1803-ig a pilisborosjenői plébánia fíliája volt, ezt követően kapott lelkészségi, 1821-ben pedig önálló plébániai jogkört; ettől függetlenül sokszor fordult elő az elmúlt évszázadok során, hogy egyazon pap szolgálta ki a két települést. 1946-ban az addig gyakorlatilag tiszta sváb és szín katolikus lakosság 97,5%-át kitelepítették, helyükbe pedig vegyes vallású családokat költöztettek az ország különböző részeiről, így az egyházközség katolikus népessége jócskán megcsappant.

A templom és az egyházközség a magyarországi egyházmegyék 1993-as határrendezése óta tartozik az Esztergom-Budapesti főegyházmegyéhez. Jelenleg a mindenkori ürömi plébániai kormányzó látja el Pilisborosjenő templomi szolgálatait is.

A plébánián 1821 óta van anyakönyvezés; a templom búcsúnapja április 23.


Templom Templom

Elérhetőségek

Cím: Üröm, Fő utca 56.
Térkép
Tel.:+36 26 350 050
E-mail: katolikus_urom@googlegroups.com
Forrás: http://uromi-plebania.webnode.hu/plebaniank/
Frissítve: 2017-07-11 10:23:51

Látnivalók a környéken

Alexandra Pavlovna sírkápolnája

Alexandra Pavlovna sírkápolnája

  • Üröm

Alekszandra Pavlovna sírkápolnája József nádor fiatalon elhunyt feleségének, I. Pál orosz cár lányának nyughelyeként épült, a nagyhercegnő 1801-es halálát követően Pest megyében, Üröm község központja...

Szent György vértanú plébániatemplom

Szent György vértanú plébániatemplom

  • Üröm

A Szent György vértanú plébániatemplom római katolikus templom az Esztergom-Budapesti főegyházmegyében, a Pest megyei Üröm községben. A templom a 18. század elején épült, mai alakját az 1764-1766 közt...

Csókavár

Csókavár

  • Üröm

Elhagyott bánya, nevét a hajdan nagy számban itt élő csókákról kapta. Ma már eltűntek a csókák és más állatfajok is.

Ürömi Hütte

Ürömi Hütte

  • Üröm

Pizza, saláta, tiramisu, sör és koktélok. Üröm egyetlen hüttéje.

Öreg Sváb Étterem

Öreg Sváb Étterem

  • Üröm

Az Öregsváb Vendéglő az ősök iránti tiszteletből kapta nevét, korabeli stílusban berendezett környezet a XX. század első évtizedeit idézi.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Hotel Cascade Resort & Spa Demjén

Cascade Wellness Pihenés

34 500 Ft/fő/éj-től

Hotel Cascade Resort & Spa

  • 39 Értékelés alapján4.3 / 5
Forest Hills Hotel & Golf Zirc

Erdei wellness félpanzióval

22 838 Ft/fő/éj-től

Forest Hills Hotel & Golf

  • Kiváló3 Értékelés alapján4.7 / 5
Hotel Imperial Gyógyszálló és Gyógyfürdő Kiskőrös

Korlátlan gyógyfürdőzés és wel...

17 475 Ft/fő/éj-től

Hotel Imperial Gyógyszálló és Gyógy...

hotel
  • 28 Értékelés alapján4 / 5
Aphrodite Hotel Zalakaros

Kikelet gasztroélményekkel

23 900 Ft/fő/éj-től

Aphrodite Hotel

  • 2 Értékelés alapján4.2 / 5

Bejelentkezés