Alexandra Pavlovna sírkápolnája, Üröm

Alexandra Pavlovna sírkápolnája További képek

Forrás: http://www.urom.hu/
Alekszandra Pavlovna sírkápolnája József nádor fiatalon elhunyt feleségének, I. Pál orosz cár lányának nyughelyeként épült, a nagyhercegnő 1801-es halálát követően Pest megyében, Üröm község központja közelében; ma a település egyik legfontosabb látnivalója és műemléke.

József Antal János osztrák főherceg, Magyarország nádora 1799-ben, 23 évesen vette nőül az akkor 16 éves cárleányt, Alekszandra Pavlovna Romanovát, aki ezzel a házassággal egyszerre osztrák főhercegnéi és magyar nádornéi rangot is szerzett. A magyar lakosság körében általános népszerűségnek és közkedveltségnek örvendő nagyhercegnő sajnálatos módon nem sokáig viselhette magyar nemesi címeit, 1801. márciusában ugyanis – mindössze 17 és fél évesen – szülési komplikációk következtében életét vesztette.

A nagyhercegnő – még életében megfogalmazott – kívánságának megfelelően a holtteste számára a nádor Buda melletti birtokán, Ürömön építettek sírkápolnát, mely 1803-ra épült fel; átadását követően a nádorné testét a budai ortodox püspök által celebrált szertartás keretében helyezték itt el. 1809-ben, Napóleon csapatainak betörése idején ugyan József nádor a koporsót óvatosságból a budai Várba vitette, és az ottani ortodox kápolnában őriztette, de a háborús veszély elmúltát követően ismét visszavitette Ürömbe. Az ezt követő időszakban az ürömi sírkápolna a pest-budai ortodox közösség zarándokhelyévé vált.

A kápolna épségben vészelte át nemcsak a következő évtizedeket, de a két világháborút is; bár az itt őrzött értékek egy részét elvitték és a koporsókat is felfeszítették, a holttesthez azonban ebben az időszakban nem nyúltak, ruházata ép és csonkítatlan maradt. 1981. április 26-án viszont azóta is ismeretlenül maradt tettesek újból feltörték a kápolnát, s ezúttal a holttestet is meggyalázták: letörték a karjait és elvitték azokat, a sírban található díszes ruhákkal, ékszerekkel együtt. Alekszandra maradványait ezt követően 1981. május 13-án a Budavári Palota nádori kriptájába szállították át.

Az ürömi sírkápolnát a 2000-es évek elején, egy Magyarországra telepedett szentpétervári származású orosz üzletember bőkezű anyagi támogatása, egy szintén szentpétervári pap szervező munkája, illetve az ürömi áldozatos lakosok segítsége révén sikerült olyan állapotba hozni, hogy a Habsburg család 2004-ben beleegyezését adta Alekszandra Pavlovna földi maradványainak itteni újratemetéséhez. 2004. szeptember 11-én került sor a szertartásra, melynek főcelebránsa Hilarion, Bécs és Ausztria püspöke, illetve a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzó főpapja volt. A ceremónia alkalmával Valerij Muszatov, az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete az orosz állam nevében Alekszandra Pavlovna portréjának másolatát ajándékozta a kápolnának.


Templom Templom

Nyitvatartás

( 01.01. - 12.31. )
Szo: 12:00-18:00, V: 10:00-18:00. Egyéb időpontokban nem látogatható.

Elérhetőségek

Cím: Üröm, Alexandra Pavlovna köz 1.
Térkép
Tel.:+3626350054
Forrás: http://www.urom.hu/
Frissítve: 2017-07-11 10:17:45

Látnivalók a környéken

Alexandra Pavlovna sírkápolnája

Alexandra Pavlovna sírkápolnája

  • Üröm

Alekszandra Pavlovna sírkápolnája József nádor fiatalon elhunyt feleségének, I. Pál orosz cár lányának nyughelyeként épült, a nagyhercegnő 1801-es halálát követően Pest megyében, Üröm község központja...

Szent György vértanú plébániatemplom

Szent György vértanú plébániatemplom

  • Üröm

A Szent György vértanú plébániatemplom római katolikus templom az Esztergom-Budapesti főegyházmegyében, a Pest megyei Üröm községben. A templom a 18. század elején épült, mai alakját az 1764-1766 közt...

Csókavár

Csókavár

  • Üröm

Elhagyott bánya, nevét a hajdan nagy számban itt élő csókákról kapta. Ma már eltűntek a csókák és más állatfajok is.

Ürömi Hütte

Ürömi Hütte

  • Üröm

Pizza, saláta, tiramisu, sör és koktélok. Üröm egyetlen hüttéje.

Öreg Sváb Étterem

Öreg Sváb Étterem

  • Üröm

Az Öregsváb Vendéglő az ősök iránti tiszteletből kapta nevét, korabeli stílusban berendezett környezet a XX. század első évtizedeit idézi.

További látnivalók

Kedvenc akciók

Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 411 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 8 Értékelés alapján4.2 / 5
Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés