Néprajzi Kiállítóterem, Kisújszállás

Múzeum Múzeum


Forrás: www.kisujszallas.hu

A Néprajzi Kiállítóterem 1781-ben Rabl Károly építész tervezésével 547 forint 53 krajcár költségvetéssel épült fel.
Íves tornáca és pincelejárata a barokk stílus jegyeit őrzi. Az épület kontytetős, hódfarkú cseréppel borított. Az utca felőli díszes kerítésen fejfaszerű kiképzésű fedeles ("koporsótetős") kiskapu szolgál bejáratul. A kapufélfák előlapján párhuzamos, függőleges, geometrikus vésett díszítés, a kiskapu tetején fűrészlet, stilizált kígyós díszítmény található.
A Néprajzi Kiállítóterem, vagy ahogy régen hívták a "Morgó", már 1848-ban a város haszonélvezetét biztosító híres kocsma volt. Az 1880-as években az ipari tanoncok, majd az alsós népiskolai (elemi iskolás) tanulók iskolája lett, s ez időtől kezdve a nevelés és oktatás ügyét szolgálta egészen 1971-ig.
Ekkor a Városi Tanács ezt a műemlék jellegű épületet alkalmassá tette arra, hogy a Gimnáziumban másfél évtizedig hányatott néprajzi gyűjteményt a nagyobbik teremben kiállítva bemutassa az érdeklődőknek. A kisebbik teremben kunsági szobabelsőt rendeztek be. A Kiállítóteremben őseink szokásaival, munkaeszközeivel, hagyományaival ismerkedhetünk meg.
 Kisújszállás népélete című, valamint Egyszer volt egy Koronakert.. című állandó kiállításainkkal, látogatható pinceraktárral és rendszeresen megújuló időszaki kiállításokkal várjuk a kedves érdeklődőket.

Bejelentkezés