Városháza, Kisújszállás

Műemlék Műemlék

Kisújszállás kellemes városképi arculata a századforduló idején alakult ki. Ekkor épültek a város legjellegzetesebb középületei (városháza, gimnázium, bíróság, nagyvendéglő, vasútállomás). Az átutazót leginkább a főút mellett látható, 1900-ban épült, neobarokk stílusjegyeket hordozó városháza látványa ragadja meg.
A Városháza sokáig "Városháza palotának" emlegették impozáns épülettömbje miatt. Sokak számára meglepő is, hogy eredetileg nem főúri palotának, hanem hivatali épületnek tervezték.
Kisújszállás Városatyái 1896-ban döntöttek új városháza építéséről, a következő évben már meg is jelentették erre a pályázati kiírást. A beérkezett 31 pályamű közül a 3. Díjas "Arte et diligentia", azaz "Művészettel és takarékossággal" című pályamunka kivitelezésére adtak megbízást, melynek készítője Módl Lajos budapesti építőmérnök volt. A kivitelezést Reisman Herman és Gross Benő kisvárdai építészek szervezték, irányították. Az építkezés alig több mint egy évig 1899. június 25-től 1900. augusztus 15-ig tarott.
Az első közgyűlés a Városházán 1900. szeptember 4-én ült össze.


Bejelentkezés