Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont, Eger

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont További képek

Forrás: http://www.itthon.hu
Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont részeként látogatható a Camera Obscura, Panorámaterasz, Hell Miksa Csillagászati Múzeum, Tudományos Játszóház, Barna György Optikatörténeti Kiállítás és a Fogadóterem is. Külön egyeztetéssel planetáriumi előadásokat és rendhagyó órákat is vállalunk.

A Tudományos Játszóház interaktív eszközei a fizikai jelenségek megértését „kézzelfogható” módon segíti. Az ide ellátogatók érdekes, saját maguk által elvégezhető kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg alapvető fizikai jelenségekkel, tudományos „játékokat” játszhatnak. A kísérletek sora a mechanikaitól az optikai eszközökön keresztül az elektromágneses érdekességekig terjed. Működtetésük élményt okoz nem csak a diákoknak, hanem a felnőtt látogatóknak is. Többször elhangzik tőlük: „Ha nekem, annak idején így tanították volna a fizikát, biztosan megszerettem volna”. Sokan visszaemlékezve, élményszerűen idézik fel Öveges professzor televíziós kísérleteit.

A Jedlik Ányos Experimentáriumban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Természettudományi Karának tanárai kísérleti bemutatókkal, magas színvonalú szemléltetéssel ötvözött foglalkozásokat, rendhagyó biológia, fizika, földrajz és kémia órákat tartanak, melyek szervesen illeszkednek a Csillagvizsgáló programjaiba. A rendhagyó órák az iskolai tananyagok kiegészítői, azokat az iskolás csoportok előre egyeztetett témákban és időpontokban igényelhetik. Ez a terem ad helyet a nagyobb természettudományos rendezvények előadássorozatainak, a továbbképzéseknek és a Csillagvizsgáló által támogatott vetélkedőknek is. A 60 főt befogadó terem a legkorszerűbb oktatástechnikai eszközökkel van felszerelve.

A Hell Miksa Csillagászati Múzeum 1776-tól az egri Líceum csillagásztoronya, a Specula megkezdte működését, mely az akkori Kelet Európa egyik legjobban felszerelt csillagvizsgálója volt. A megfigyeléseket a hatodik emeleti keleti és nyugati megfigyelőtermekből, a teraszról és a kupolából végezték. Az építtető Eszterházy Károly püspök kérésére Hell Miksa - magyar származású bécsi királyi csillagász - szerezte be a kor legkiválóbb csillagászati mérőeszközeit, a legjobb bécsi és londoni távcsőépítő műhelyekből. 1966-tól működik a Specula-Csillagvizsgáló, azaz a mai Csillagászati Múzeumot, a Camera Obscurát és a látogatható Panoráma teraszt magában foglaló intézmény. A Csillagászati Múzeumban – Európa szerte egyedül álló módon - eredeti helyszínen, eredeti műszerek tárlata tekinthető meg. Különböző működési elvű tükrös és lencsés távcsövek, kvadránsok, napórák valamint a línea meridionális (délvonal).

Planetárium A 6 méter átmérőjű, félgömb alakú, közel 60 négyzetméteres vetítőfelületen az éjszakai csillagos égbolt valósághű képmása jelenik meg. A csillagos eget, a Naprendszer bolygóit és azok mozgását bemutató programok nagy érdeklődést válthatnak ki, mert az iskolai fizika és földrajz tantervekben szereplő csillagászattal kapcsolatos tananyagokat látványosan és élmény szerűen közvetítik.

Az egri CAMERA OBSCURA szerkezete egyszerű optikai eszköz: egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában. Az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, így azon látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján. Az ötletes technikai eszköz kisebb és hordozható változatát a rajz-és festőművészetben a pontos perspektíva felvázolásának segédleteként ma is alkalmazzák. Virágkorát a 18 században élte, amikor a tengerpartokon turisták százai szórakoztatására használták. Az egri Sötétkamra a kontinens legrégebbi működőképes panoráma kivetítő berendezése. Hell Miksa bécsi csillagász a város lakosságának valamint a püspök vendégeinek szórakoztatására tervezte. Segítségével a város nevezetességeit ismerhetjük meg madártávlatból. A Camera Obscura kis termének mennyezetén lévő kerek nyílásban van egy forgatható fémhenger. Ebben találhatók a berendezés fő alkotóelemei: egy a hengerrel együtt forduló, billenthető szögű síktükör és egy hosszú fókusztávolságú gyűjtőlencse. A Sötétkamra kezelője karok segítségével körbe forgathatja a hengert, billentheti a tükröt, ezáltal különböző irányokból, közelebbi és távolabbi városképeket tud kivetíteni a fehér asztalra. A megjelenő kép minősége leginkább az időjárástól függ. Az optikák párásodása esetén és ködös időben a tárgyak képe életlenné válik, esetleg teljesen el is mosódhat. A kép élességét, – a zongoraszékhez hasonlóan emelhető és süllyeszthető – csavarmenetes lábú asztal forgatásával lehet állítani.

A belváros utcaszintjénél 44 méterrel magasabban elhelyezkedő Panoráma Terasz Eger városának legmagasabb látogatható kilátója, így fontos turisztikai célpont. Aki veszi a fáradságot és megbirkózik a 314 lépcsőfokkal, a teraszon körbejárva madártávlatból megszemlélheti az egész barokk belvárost. Ezt a látványosságot még városnéző távcsövekkel is igyekeztünk még érdekesebbé tenni. Itt rendezzük az egyre több látogatót, érdeklődőt vonzó esti (éjszakai) távcsöves bemutatóinkat. A Hold krátereinek, a Szaturnusz gyűrűjének, a Jupiter örvénylő felszínének és holdjainak távcsövön át megfigyelhető látványa mindenkit ámulatba ejt. Esténként, a távcsöves észlelésen túl lézeres városbemutatókat is tartunk.

Látogatási rend A csoportok érkezési rendben követhetik egymást, egy csoport létszáma 25-30 fő lehet, nagyobb csoport létszámnál csoportbontást kell végezni.

• A Csillagvizsgáló teljes látogatási ideje kb. 60-90 perc.
• A Camera Obscura befogadóképessége 15-20 fő.
• A Jedlik Ányos Experimentáriumban 60 férőhely van.
• Ezen túl egy planetáriumi műsor, vagy egy rendhagyó óra még 45-50 perc 30 fő részére.

Regisztráció esetén az igényelt időpontban biztosítjuk a csoport látogatását!

Hétfő kivételével minden nap 9:30-13:30-ig tart nyitva.


Múzeum Múzeum Műemlék Műemlék Aktív kikapcsolódás Aktív kikapcsolódás Kiállítás Kiállítás

Nyitvatartás

Téli nyitvatartás: Október 01-től március 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10:00-16:00-ig. December 19-től január 9-ig: ZÁRVA TARTUNK! Nyári nyitvatartás: Április 01-től április 30-ig, hétfő kivételével minden nap 10:00-18:00-ig. Május 01-től augusztus 31-ig, minden nap 10:00-18:00-ig. Szeptember 1-től szeptember 31-ig, hétfő kivételével minden nap 10:00-18:00-ig. Pénztárzárás: nyitvatartás vége előtt fél órával! A pénztár zárása előtti fél órában már csak sétajegy váltható.

Elérhetőségek

Cím: Eger, Eszterházy tér 1.
Térkép
Tel.:+3636520400
E-mail: cste@uni-eszterhazy.hu
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2023-01-09 11:59:12

Látnivalók a környéken

Minaret

Minaret

  • Eger

Egri Vár

Egri Vár

  • Eger

Egri Termálfürdő

Egri Termálfürdő

  • Eger

A Termálfürdő Eger belvárosában található mintegy 5 hektár területen egyedülálló természeti környezetben. A fürdőkultúra komoly történelmi hagyományokkal rendelkezik, már a törökök is éltek a hódoltsá...

Egri Bazilika

Egri Bazilika

  • Eger

Az egri Bazilika építése Pyrker János Lukács érsek nevéhez kötődik, akit I. Ferenc császár 1827-ben nevezett ki az Egri Főegyházmegye élére. Pyrker ezt megelőzően velencei pátriárka volt. Világlátotts...

Bükki Nemzeti Park

Bükki Nemzeti Park

  • Eger

A Bükki Nemzeti Park 1977-től biztosítja a Bükk természetes növény-és állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását.

Város a város alatt - az egykori érseki pincerendszer

Város a város alatt - az egykori érseki pincerendszer

  • Eger

Az ország 7 csodájának egyike

További látnivalók

Programok a környéken

Őrjárat Bábszázad - Mancsok és más tappmancsok

Őrjárat Bábszázad - Mancsok és más tappmancsok

  • Eger
  • 2024.Oct.26-án Dörmögő Dömötör Színház- Bartakovics Közösségi Ház Ege

CINEMAFÓNIA - Egri Szimfonikus Zenekar

CINEMAFÓNIA - Egri Szimfonikus Zenekar

  • Eger
  • 2024.Jul.21-án Általános

CINEMAFÓNIA - Egri Szimfonikus Zenekar

CINEMAFÓNIA - Egri Szimfonikus Zenekar

  • Eger
  • 2024.Jul.21-án Eger

CINEMAFÓNIA - Egri Szimfonikus Zenekar

CINEMAFÓNIA - Egri Szimfonikus Zenekar

  • Eger
  • 2024.Jul.21-án Eger

Öreglányok - zenés komédia

Öreglányok - zenés komédia

  • Eger
  • 2024.Jun.20-án Liliom produkció

Hőhullám - zenés vígjáték

Hőhullám - zenés vígjáték

  • Eger
  • 2024.Jul.18-án Liliom produkció

Kalap Jakab koncert

Kalap Jakab koncert

  • Eger
  • 2024.Jul.27-án Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, Eger

VII. SLAM POERTY EST A FORRÁSBAN

VII. SLAM POERTY EST A FORRÁSBAN

  • Eger
  • 2024.May.21-án Egri Kulturális és Művészeti Központ

További programok

Kedvenc akciók

Abacus Business & Wellness Hotel Herceghalom

Tavaszi Wellness Akció

24 400 Ft/fő/éj-től

Abacus Business & Wellness Hotel

  • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Dráva Hotel Thermal Resort Harkány

Pünkösdi hétvége a Dráva Hotel...

23 625 Ft/fő/éj-től

Dráva Hotel Thermal Resort

  • 36 Értékelés alapján4.4 / 5
Holiday Hotel Csopak Csopak

Kedvezményes pihenés 3 éjtől

15 675 Ft/fő/éj-től

Holiday Hotel Csopak

  • Átlagos5 Értékelés alapján3.3 / 5
Hotel Visegrád Visegrád

Wellness kikapcsolódás 2-3 éj

26 680 Ft/fő/éj-től

Hotel Visegrád

  • Kiváló30 Értékelés alapján4.6 / 5

Szállások Eger

Szobaárak reggelivel Eger
  • még nincs értékelésÚj!
Szobaárak Eger

Kristály Apartman

apartman

Szobaárak

14 000 Ft/fő/éj-től
  • Kiváló3 Értékelés alapján4.9 / 5
Főszezon Eger

Marina Apartman

apartman

Főszezon

5 600 Ft/fő/éj-től
  • még nincs értékelésÚj!
Kedvezményes pihenés Eger

Köteles Apartman

apartman

Kedvezményes pihenés

7 500 Ft/fő/éj-től
  • még nincs értékelésÚj!

További szállások

Bejelentkezés