Város a város alatt - az egykori érseki pincerendszer, Eger

Különleges hely Különleges hely


Forrás: www.varosavarosalatt.hu
Az ország 7 csodájának egyike

A török megszállás után, az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök már nem akart a Várban lakni. 

A polgári városban vásárolt két építési telket és a palota építéséhez szükséges tufa követ az újonnan épült palota mögötti dombból termelték ki. Ezáltal egyrészt megépült a palota, másrészt kialakult a hatalmas pincerendszer, ahol a Gyöngyöstől Munkácsig terjedő szőlőterületekről származó borok tizedét, az egyházi adót tárolták. Ez évente 11 - 12 millió bort jelentett. A pincerendszer a Hatvani kaputól a Rác kapuig, 3 kilométer hosszan nyúlt el város alatt. A pince legszebb része az oszlopos terem, ahol 7 x 7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret.

Az 1947-es államosítás után a pincét nem használták, állagában megroggyant, életveszélyes lett. A 70-es évek végén vasbeton szerkezettel megerősítették, a nagyon veszélyes szakaszokat betonnal betömedékelték. Hibát követtek el azonban, hogy nedvesség ellen nem szigetelték az alagutakat, ezáltal mind a mai napig a  betonon átszivárog a talajvíz. De így a tufából kimosott mészből csodálatos cseppkőszerű mész-képződmények alakultak ki a falakon.

Jelenleg a turista sétálás közben a felszínen a török utáni barokk várost ismerheti meg.Ebben a pincében szerette volna a város bemutatni életképekben, interaktív jelenetekben, fény- és hanghatásokkal gazdagítva a város történetét 1004-től (a püspökség alapításától), 1687-ig (a törökök kivonulásáig). A pincerendszer a városnak az Európai Kulturális Főváros 2010 pályázatban a zászlóshajó projekt volt.
Mivel nem Eger nyerte el a kitüntető címet, így - bár a tervek megmaradtak - azok megvalósítása várat magára. 

A pincerendszert 2007 februárjában, a 7 magyar csoda közé választották.

A pince hőmérséklete állandóan 12 fok, ezért meleg ruha, pulóver ajánlott. A pincelátogatás időtartama 45 - 50 perc.

A Város a város alatt bejárata a Bazilika előtt, a Szent László szobor alatt található.

 


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Bejelentkezés