Balatonlelle bemutatása, turizmusa

A város a Balaton déli partjának egyik legősibb települése. A legrégibb magyar nyelvemlékben, a Tihanyi Apátság 1055. évi alapítólevelében már található utalás a Lelle területén lévő Szent Kelemen Bazilikára, mely a nagy Hadiút mellett állott. Központi fekvése miatt a település elszenvedte a tatár és a török dúlását, ám újra és újra benépesült.
A Millenium évében, 1896-ban kezdték a budapestiek felfedezni a Balaton jótékony hatását. 1904-ben már fürdőegyesület alakult, mely meghatározó volt a település fejlődésére, kultúrtájjá téve azt. 1928-ban Lelle a szép "Villasor" kialakításának elismeréseként "gyógyfürdő" minősítést kapott és a Balatonlelle nevet vehette fel. Ezt követően számtalan tudós, művész választotta pihenő-, alkotóhelyéül, s ez ma is így van. 1946 és 1948 között a Magyar Köztársaság elnökének rezidenciája is itt, a Villasor centrumában volt.
1979-ben Balatonboglár és Balatonlelle egyesítésével a Boglárlelle nevet, majd 1986-ban városi rangot kapott a település. 1991 óta ismét önálló várossá vált. A "virágos Lellének" ismert település hagyományait megtartva és ápolva őrzi a fürdőkultúra értékeit, az itt élők pedig a régóta híres vendégszeretetükkel várják a kikapcsolódni érkező turistákat.
A balatonlellei nyár lüktető mediterrán hangulatú központja a Szt. István tér. Esténként több ezer ember gyűlik itt össze, hallgatva az amatőr együttesek koncertjeit a szökőkút körül, vagy éppen vásárlásra csábítja őket a térből kiinduló üzletsor, de népszerű színfoltjai a térnek a portrérajzolók is.
A gyerekek legnagyobb örömére a városban egész nyáron át működő cirkusz és vidámpark üzemel, melyek tartalmas kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek, nagyoknak egyaránt.
A kulturális programok között bárki találhat kedvére valót: a komolyzenét kedvelők számára minden héten orgonakoncert kerül megrendezésre a római katolikus templomban, míg a könnyedebb műfajok kedvelői a művelődési ház szabadtéri színpadának koncertjei és előadásai közül válogathatnak.Állandó fesztiválok teszik mind emlékezetesebbé a lellei nyarat: Júliális és halászléfőző verseny, Balatonlellei Borhét és Miss Balaton Szépségverseny, Augusztus 20-i vízifelvonulás és tűzijáték, Szüreti Felvonulás és mulatság. Ajánlott útvonal:Budapesttől kb. 136 km. Haladjon az M7-es autópályán a balatonlellei elágazásig. Frissítve: 2017. október 03.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.balatonlelle.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Malom-tó Tapolca Különleges hely 24.5 km távolságra
Vitorlázeum - Vitorlástörténeti interaktív kiállítás Balatonfüred 23.2 km távolságra
Tagore-sétány Balatonfüred Természeti érték 23.6 km távolságra
látnivalók Balatonlelle és környékén »
Balatonlelle és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Házias, magyar és a miénk
2020-11-03 -tól 2021-12-23-ig
Szenzációs kikapcsolódás Zalakaroson
2020-01-01 -tól 2022-12-31-ig
Május 1.
2021-04-30 -tól 2021-05-02-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2021

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.