Bakonyi Természettudományi Múzeum, Zirc

Bakonyi Természettudományi Múzeum További képek

Forrás: http://www.itthon.hu

Az 1972-ben alapított múzeum - hazánk első vidéki természetrajzi szakmúzeuma - A Bakony természeti képe néven 1962 óta folyó tudományos kutató program eredményeit mutatja be. A változatos domborzatú, több mint 4000 km-es Bakony-hegység geológiáját, növény- és állatvilágát élőhelyek szerint csoportosításban láthatják a látogatók, de gyönyörködhetnek A Kárpát-medence ásványai című kiállításban is.

A Bakonyi Természettudományi Múzeum a zirci Ciszterci Apátság barokk épületének első emeletén található. Diorámái bemutatják a jellegzetes bakonyi tájak életközösségeit, védett területeit, többek között az öcsi tőzegmohás úszólápot és a fenyőfői ősfenyvest. Külön jelzés hívja fel a figyelmet a védett növény- és állatfajokra. Kiemelt jelentőségű az ún. Vörös könyves tárló, melyben a kipusztulás által fenyegetett madárfajok láthatók.

Különleges élményt nyújt az akvárium és a terráriumok látványa. Az ásványkiállítás csodálatos válogatást kínál a Kárpát-medence ritkaságaiból.

Kutatórészlegei a gyűjteményeknek megfelelően 4 részre oszlanak: geológiai, botanikai, gerinctelen- és gerinces-zoológiai.

A geológiai elsosorban őslénytani anyagból áll, főleg a Balaton-felvidéki triász és a várpalotai miocén jelentős és értékes. Kisebb arányú a kőzettani anyag és a hegység jellegéből adódóan kevés az ásvány.

A botanikai gyűjtemény közel alga-, gomba-, zuzmó- és moharészlege az 1960-as évektől gyarapodik. Virágos herbáriumának alapja Tallós Pál és Szalai Miklós gyűjteménye. Itt őrzik a magyarországi Ciszter Rend történeti értékű herbáriumát.

A múzeum gerinctelen gyűjteményének leggazdagabb egysége a bogárgyűjtemény, de igen jelentős a Diptera (kétszárnyú) anyag is , amely az ország tájegységei közül a legnagyobb Syrphidae-gyűjteményt (zengőlégy) tartalmazza.

A gerinces gyűjtemény folyadékos készítmény formájában hal, kétéltű, hüllő, bőrbe tömve és montírozva pedig madár és emlős preparátumokat őriz.

A Bakony természeti képe, A Bakony gombái, A Bakony kisemlősei, A természet ékszerei (ásványok) című állandó kiállítások a hét minden napján várják az érdeklődőket.

Új állandó kiállítás a „Jégkorszaki Óriások a Bakonyban”  (mamut leletek), amely a  múzeum új épületében (Rákóczi tér.3-5.) a főépület nyitvatartási idejével azonosan, ugyanazzal a belépővel látogatható.

A látogatókat magyar, német, angol nyelvű feliratok, és kiállításvezető-füzet segíti a tájékozódásban.

Belépő:

Felnőtt:500 Ft
Diák:250 Ft
Idegenvezetés magyar nyelven: 3000 Ft- egyeztetni szükséges

Tárlatvezetés: 3 000,- Ft/csoport (25-30 fős létszámig)

Fényképezési és videózási díjtételek:
Egyéni fotójegy: 300,-Ft
Csoportos fotójegy (25 fő részére): 1 200,-Ft
Videójegy: 600,-Ft

 


Múzeum Múzeum

Nyitvatartás

hétfő kivételével naponta Március 16. - november 14. 9-17 óráig November 16. - március 14. 10-16 óráig

Elérhetőségek

Cím: Zirc, Rákóczi tér 1-5.
Térkép
Tel.:+3688575300
E-mail: btmz@bakonymuseum.koznet.hu
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2012-07-21 22:37:01

Látnivalók a környéken

Zirci Arborétum

Zirci Arborétum

  • Zirc

Hazánk legmagasabban fekvő élőfagyűjteményét az 1182-ben Zircen letelepedett ciszterci rend hozta létre. Mintegy hatszáz fa- és cserjefaj, illetve fajta szín- és formagazdaságát élvezheti az idelátoga...

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház

  • Zirc

A zirci születésű híres magyarságkutató etnográfus, nyelvtudós szülőházában kapott helyet az életútját és tudományos kutatásait, valamint Zirc és a Magas-Bakony helytörténeti, néprajzi tárgyi emlékeit...

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont

Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont

  • Zirc

Amennyiben lelkesedik a középkori szellemiséggel átitatott, megjelenésében barokk művészettörténeti értékeket magában hordozó épület- és freskócsodák világáért, ne hagyja ki a Zirci Ciszterci Apátság...

Ciszterci Apátság Temploma

Ciszterci Apátság Temploma

  • Zirc

1732 és 1752 között épült a barokk stílusú római katolikus templom, mely a ciszterci szerzetesek ma is használt apátsági temploma. 2005-ben fejeződött be a restaurálás, melynek eredményeképp ma, az er...

Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet

Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet

  • Zirc

A Dunántúli-középhegység egy jellegzetes, bükkös erdőkkel borított tájegysége 1991-ben került védelem alá. A természetvédelmi oltalmat viszonylagos érintetlensége, területének 84%-át borító erdeinek s...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

39 218 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Onyx Luxury Apartmanház Sárvár

Minimum 2 éjszaka reggelivel

13 200 Ft/fő/éj-től

Onyx Luxury Apartmanház

apartman
  • 3 Értékelés alapján4.4 / 5
Panoráma Hotel Noszvaj Noszvaj

Húsvét

24 383 Ft/fő/éj-től

Panoráma Hotel Noszvaj

hotel
  • 40 Értékelés alapján4.4 / 5
Hotel Járja Hajdúszoboszló

Szoboszlói felfrissülés 2024

12 680 Ft/fő/éj-től

Hotel Járja

  • 5 Értékelés alapján3.8 / 5

Szállások Zirc

Reggelis ajánlat Zirc
  • Kiváló3 Értékelés alapján4.7 / 5

További szállások

Bejelentkezés