Esterházy-kastély, Tata

A tatai Öreg-tóra tekintve a XVIII. század második felében, 1765 és 1780 között, romantikus történeti parkban épült fel a késő-barokk stílusjegyeit viselő, építészeti értékekben, díszesen kialakított belső terekben gazdag Esterházy-kastély.

Esterházy Miklós (1711-1765), a magyar testőrkapitány 1762-ben kapta meg a tatai és gesztesi birtokot, és még ugyanabban az évben megbízta a fiatal, Tatán letelepedett építőmestert, Fellner Jakabot tatai rezidenciája terveinek elkészítésével. Fellner Bécsben is igen nagy sikert aratott a tervekkel, ennek nyomán vált ismert és elismert tervezővé. A kastély homlokzati kiképzésére a német és osztrák barokk jelentős hatással volt, feltűnnek rajta többek között a würzburgi érseki palota, illetve a melki kolostor egyes megoldásai.

A kastély saroktornyos főépületét nyugatról a – hajdan vendégek szállásaként szolgáló – földszintes kiskastély, valamint melléképületek sora öleli körül. A műemlékegyüttes értékes része a belső udvarról megközelíthető kocsiszín és az istálló.

A földszint déli részében kapott helyet a grófi lakosztály, fölé, az emeletre került a grófné lakosztálya. A kastély legpompásabb, a XIX. – XX. században kialakított helyiségei a főépület emeletén találhatók. Különleges szépségű az eredeti állapotban megmaradt aranyozott és festett faburkolatú, királyi díszebédlő, valamint a hollandi csempés és márványfürdőszoba. A kastély több helyiségében eredeti állapotban megmaradtak a kandallók, a kályhák és a díszes gipszstukkók.

A főépület belső udvarát övező, hajdan a vendégek elszállásolására épített „kiskastélyban" a falkutatások során többrétegű, XVIII. és XIX. századi díszítőfestést tártak fel. Az egykori német ebédlőt vadászjeleneteket ábrázoló falfestés díszíti, az ajtótokokat, az ajtószárnyakat és a falburkolatot stilizált virágmotívumos díszítőfestés fedi. Impozáns a parkra néző, egykori zöld szalon, melynek falain parkrészletek láthatók.

Egykor a kastély kapufülkéjében állt Jakob Christoph Schletterer (1699 – 1774), osztrák művész márvány szobra, az Immaculata, melyet jelenleg a tatai Kuny Domokos Múzeumban őriznek.

Hajdan a kastélyegyütteshez melléképületek csatlakoztak. A XX. század első felében részben lebontott kocsiszín és istálló a Fellner építészetének jellegzetes jegyeit viseli. A birtokközpont része volt a tó partján álló, ma magántulajdonban lévő lovarda, és a tehénistállóból lóistállóvá alakított épületsor, valamint a „nyári kastély" a Cseke-tó parti angolparkban, és a Kuny Domonkos Megyei Múzeum mai székháza. Az uradalmi központ épületegyütteshez tartozott a jelenleg ugyancsak múzeumként működő Tatai vár is. A tó partján, a kastély szomszédságában állt az 1913-ban lebontott neobarokk Várszínház, amelyet Fellner és Helmer tervei szerint Esterházy Miklós József (1839 – 1897), a tatai lovassport, tréning és versenypálya létrehozója, a színházművészet pártfogója építtetett 1889-ben. Ez volt az ország legkésőbb születetett, főúri színháza. A gróf felkérésére Gustav Klimt megörökítette a teátrum belső képét. Az ötletadó alkotás Klimt műve volt az Altes Burgtheater nézőteréről. Ahogy a bécsi képre, amely Bécs város megbízásából született, úgy Klimt a tataira is ráfestette a korabeli közönségét. A szecesszió mesterének festmény ugyan elveszett, de fennmaradt róla egy fekete-fehér fotográfia a két világháború közti időszakból. A tatai múzeumban őrzött fotóról Kurucz Dóra grafikus digitális technológia felhasználásával színes reprodukciót készített a bécsi magyar kulturális intézet, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum támogatásával.

A tatai parkrendszer kicsiny, de korántsem jelentéktelen része az Esterházy-kastély mögött elterülő XVIII. századi romantikus kert. Mai formájának kialakítása Karl Ritter kertépítész nevéhez fűződik. Dísze Schweiger Antal építész- és szobrászművész faragott díszkútja.

A kastélynak jelentős történelmi szerepe is volt az évszázadok során: I. Ferenc osztrák császár és magyar király, valamint felesége, Ludovika királyné ide menekült a napóleoni harcok elől. Hetekig a kastélyban laktak, és az uralkodó itt írta alá 1809-ben a napóleoni háborúkat lezáró bécsi, más néven schönbrunni békét. Csaknem egy évszázaddal később, 1897-ben Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint II. Vilmos német császár szállt meg a kastélyban a Tata környéki „Császármanőver" elnevezésű hadgyakorlat idején. 1921 októberében itt fogták el az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt és feleségét az I. világháború utáni sikertelen visszatérési kísérletük után. A kastély a II. világháborút követő államosítás után idegszanatóriumként működött. A műemlékidegen funkció szerencsére nem tett jóvátehetetlen károkat. Így a kastély történetéről, építési periódusairól a szondázásos kutatás, valamint a meglévő műtárgyak és építészeti elemek szakértői vizsgálata sokat ki tudott deríteni. Az 1990-es évek elején a kórház kiköltözött az épületből. A kastélyban kutatási, felújítási munkák folynak, ám eközben is nyitva áll a látogatók előtt.

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Esterházy-kastély közelében, Tata városában

Nyitvatartás:
Felújítás miatt zárva, NEM látogatható.
Kapcsolattartó: Király Zsolt régióvezető
Frissítve: 2017. március 30.
E-mail cím: zsolt.kiraly@muemlekfejlesztes.hu
Telefonszám: +36 34 708 106; +36 20 336 7510
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: tata@tourinform.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Esterházy-kastély közelében, Tata városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Platán Étterem Tata 0.3 km távolságra
Gerecse Natúrpark Tata 0.4 km távolságra
Segway városnézés Tata 0.4 km távolságra
Kuny Domokos Megyei Múzeum - Vár Tata 0.4 km távolságra
Vízimalmok Tatán Tata 0.4 km távolságra
látnivalók Tata és környékén »
programok Tata és környékén (30 km)
BERIOZKA - HUNGARIAN TOUR 2018 Tatabánya 11.5 km távolságra 2018-11-27 - 2018-11-27
SZENT BORBÁLA - A TÜZÉREK VÉDŐSZENTJÉNEK ÜNNEPE Komárom 18.6 km távolságra 2018-12-02 - 2018-12-02
ÓÉV BÚCSÚZTATÓ PROGRAM Komárom 18.6 km távolságra 2018-12-31 - 2018-12-31
Tata és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat