Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Szekszárd

Múzeum Múzeum


Forrás: Tourinform Szekszárd , wmmm.hu
A múzeum Wosinsky Mór régész és múzeumszervezőről kapta nevét: az ő céltudatos munkájának köszönhető, hogy 1902-ben megalakult és kapuit megnyitotta a látogatók előtt.

Wosinsky Mór számos hazai és külföldi expedíciója során olyan nagy értékű, elsősorban régészeti anyagot gyűjtött össze, melynek elhelyezését már nem tudta megoldani. Ekkor határozta el gróf Apponyi Sándorral együtt, hogy megalapítja Tolnavármegye múzeumát. Az első kiállítás a millenium évében, 1896-ban nyílt meg az akkor megépült szekszárdi főgimnázium néhány termében , de egyre sürgetőbbé vált egy önálló múzeum létrehozása. 


Wosinsky a kor már ismert, neves építészeit, Herzog Fülöpöt és Schickedanz Albertet kérte fel a múzeum épületének megtervezésére, akik nevéhez már olyan épületek tervezése fűződött, mint a budapesti Szépművészeti Múzeum vagy a Műcsarnok. Wosinsky áldozatos munkájának köszönhetően 1902-ben végre megnyithatta kapuit az impozáns neoreneszánsz stílusú múzeumpalota, melynek érdekessége, hogy a megyei múzeumok közül az egyetlen olyan épület, amely eredetileg is múzeumi célokra épült.

Az intézményben jelenleg négy állandó kiállítás várja a látogatókat. A földszinti régészeti kiállítás az őskortól a kora Árpád-korig mutatja be Tolna megye történetét. Az emeleten a Megelevenedett képek - egy kisváros a századfordulón címet viselő helytörténeti kiállítás kapott helyet. A tárlaton egy jelképes sétával Szekszárd kelet-nyugati irányú tengelyén haladhatunk végig, olyan nevezetességek, épületek, műemlékek között, melyeket annak idején a városunkba látogatók is megcsodálhattak. Szintén itt, az emeleten tekinthető meg új, állandó kiállításunk is. A pincemúzeumban a régészeti- és fegyvergyűjtemény páratlan ritka darabjait veheti szemügyre az érdeklődő. Ez utóbbit csak előre bejelentett csoportok látogathatják.

A régész, múzeumalapító igazgató, bibliofil tudós pap munkásságának állít emléket a múzeum előtt elhelyezett bronz mellszobor, amely Farkas Pál szobrászművész munkája. Az alkotást nagyméretű római oltárkövek veszik körül, melyek a Szekszárdtól mintegy 50 km-re lévő Bölcske község határából, a Duna medréből kerültek elő.

Állandó kiállítások:
- A tolnai táj évezredei az őskortól a honfoglalásig
- Életmódváltozások Tolnában a 18-20. században
- Megelevenedett képek. Egy kisváros a századfordulón
- Pincemúzeumi kiállítás: régészeti és fegyvergyűjtemény (csak előre bejelentett csoportoknak

Belépő:
Felnőtt: 200,-Ft
Diák, nyugdíjas: 100,-Ft
Ingyenes látogatási nap: szombat

 


További szállások

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

További programok

Bejelentkezés