Somló, magányos tanúhegy a Bakony szélén, Somlóvásárhely

Somló, magányos tanúhegy a Bakony szélén

Forrás: sumeginfo.hu/latnivalok-sumeg/somlo-maganyos-tanuhegy-a-bakony-szelen

A Somló hegy felfedezése

A Bakony nyugati végénél magasodik a Somló impozáns, magányosan álló, vulkanikus eredetű tanúhegye. A környező síkságból szigetszerűen kiemelkedő, jellegzetes formájú, hajdani tűzhányó szoknyájára magasan felfutnak a gondosan művelt szőlők, felette a bazaltalakzatokkal szegélyezett, fennsíkszerű hegytetőn kilátótorony, a hegy északi letörésén középkori vár érdekes romjai állnak. A dűlőkben három régi kápolna bújik meg. A hegyet sűrűn szövik át a jelzett turistautak, köztük egy tanösvényen fedezhetjük fel a hegy páratlan természeti értékeit. Túránk során teljességre törekedtünk, kacskaringós körutunkon láncra fűztük a Somló hegy minden fontosabb látnivalóját.

A túra hossza: 9,7 km

A túra időtartama: 3 óra, nagyobb pihenők nélkül

Szintkülönbség: 380 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Szent Margit-kápolna. A kápolna alatt nagy, szabadon használható autóparkoló. Megközelíthető autóval Somlóvásárhely felől, a 8-as útról Somló hegy irányába térünk le, a Hegykapu étterem előtt jobbra fordulunk, majd kb. 1,5 km után balra térünk le egy keskeny betonútra, mely nagy kanyarokkal visz fel a kápolnához. A parkolót a kápolna alatti területen találjuk. Tömegközlekedéssel kicsit hosszabb lesz a túra (14 km), Somlóvásárhely vasútállomásról a Sárga sáv jelzésű utat kövessük, mely kb. 2 km után ér el a Taposókúthoz, itt tudunk legegyszerűbben csatlakozni a túra útvonalához. A buszmegálló a 8-as főúton, a vasútállomástól nem messze van.

 

A túra jellege:

Könnyű gyalogtúra jól jelzett, kitáblázott turistautakon, ösvényeken, dűlőutakon, néhány meredekebb, de rövid szakasszal. Útközben vízvételi lehetőség a Szent Márton-forrásból és a Sédfő-forrásból, a kilátóban kis büfé üzemel. A várromok szabadon látogathatók.

 

Gasztro tipp:

Somlói, hazánk legkisebb történelmi borvidéke, egymást érik a pincék, a Kreinbacher birtok kivételével többnyire kisebb, családias jellegű pincészetek sorakoznak a hegy szoknyáján. Kóstolni több helyen is lehet, általában hétvégén nagyobb esélyünk van nyitvatartó helyet találni. Érdemes a hegyközség honlapján tájékozódni a borászatok nyitvatartási idejéről, megközelíthetőségéről. A hegy déli kapujánál, a Hegykapu étterem egész évben, minden nap várja a vendégeket, meleg konyhával, helyi borokkal.

 A túra leírása

Szent Margit-kápolna alatti parkolóból indulunk, a gótikus eredetű épületet 1727-ben barokk stílusban építették át, mellette egy 300 éves, korához képest meglepően kicsi hársfa áll. A kápolna elől indul a Somlói Tájvédelmi Körzet természeti értékeit bemutató, 9 állomásos Kitaibel Pál tanösvény, melynek nagy részét mi is végigjárjuk, de most a Sárga O jelzésű betonúton indulunk a hegy keleti oldala felé. A tanösvény, a Sárga és a Piros sáv jelzéssel együtt közvetlenül a kilátó felé vezet, aki csak oda, estleg még a várba akar menni, arra induljon.

A betonút később jobbra kanyarodik le a hegy alja felé, mi maradunk az egyenesen továbbhaladó dűlőúton. Elmegyünk egy-két régi présház mellett, majd újra betonútra váltunk, balra már szépen látszanak a vár romjai, bazaltfalak szegélyezte, táblás kereszteződéshez érünk. Itt majd balra fogunk felmenni a vár felé, de előbb tegyünk egy kis kitérőt a pár perc kellemes sétára lévő Szent Márton-kápolnához. A SO jelzéshez csatlakozik a Piros és a Sárga ∆ is, de pár lépés után jobbra térünk le a betonútról, majd szinte egyből ismét jobbra kanyarodunk a SO jelzésű útra, a P jelű út egyenesen megy tovább. A XIII. századi, gótikus Szent Márton-kápolna kis fatornyos épülete előtt a Szent Márton-kút bővizű forrásából frissülhetünk fel. A pihenő után induljunk vissza ugyanazon az úton az elágazásig, ahol a vár felé folytatjuk túránkat a P és a S∆ jelzésű mélyúton.

A következő elágazásnál jobbról csatlakozik hozzánk a Sárga jelzés, utunk éles bal kanyart vesz, és a sorompó mögött emelkedik tovább buja, árnyas erdőben. Az újabb elágazásnál elérjük a tanösvény útvonalát, a S∆ balra tér le a kilátó felé, mi maradunk a kocsiúton a P és a S jeleket követve. A hegy sajátos mikroklímájú északi oldalában vezető út rövidesen véget ér, jobbra, a SL jelű ösvényen megyünk a már jól látható vár romjaihoz.

Somló hegy északi oldalának magányos szirtjén álló várat (367 m) először 1352-ben említik írásos dokumentumok „castrum Somlo” néven. Történelme folyamán sokan birtokolták, köztük Mátyás király kedvenc hadvezére, Kinizsi Pál. A várnak kevés katonai szerepe volt, 1500 körül Bakócz Tamás egri püspök erősíttette meg, az utolsó történelmi dátum 1707 volt a vár életében, amikor Vak Bottyán kuruc hadvezér foglalta el és hozatta rendbe. A Rákóczi-szabadságharc bukása után hadi jelentőségét vesztve romlásnak indult. A már romos vár 1945-ig az Erdődy család birtokában volt.

A romokat, a tekintélyes falmaradványokat szabadon körbejárhatjuk, a vár fő jellegzetessége, a falak fölé magasodó, szabálytalan 9 szög alapú, csonka gúlát formázó konyhakürtő. A vár északi oldalától remek kilátás nyílik a Kisalföld végtelennek tűnő síkságára. Térjünk vissza az elágazáshoz és folytassuk túránkat a P és a S jelzésű úton, egy pihenőhely előtt, jobbra a S+ jelű út ágazik le, majd itt fogunk lejönni a hegyről, de most még a kilátó felé megyünk tovább a keskeny, lépcsős ösvénnyé váló P és S jelzésű úton. Pár perces enyhe kaptatóval érünk fel a Somló hegy (432 m) legmagasabb pontján álló Szent István-kilátó 1938-ban, helyi vörös, salakos bazaltból épült tornyához.

 A kilátó egész évben péntek, szombat és vasárnap 11-től 17 óráig van nyitva. Egyéb időben előre egyeztetéssel is látogatható, részletek a kilátó honlapján. A felső szintről lenyűgöző körpanoráma nyílik, szép időben a balatoni tanúhegyek sorakoznak a horizonton, a Bakony vonulata is jól látszik, északra pedig a somlói várra látunk rá. A torony előtti széles füves térségen állították fel Szent István keresztjét, a hangulatos réten pihenőpadok, tűzrakóhelyek várják a turistákat. A Piros és Sárga jelzésű úton, délkeleti irányban indulunk tovább, egy cserjés részen átvágva, egy szinttel lejjebb tágas réten vágunk át. Egy pihenőhelynél jobbra térünk le a P és S jelű útról, a tanösvényre. Kiérünk a kőzsákszerű bazaltoszlopok tetejére, ahonnan pazar panoráma nyílik a Balaton-felvidék irányába, a Szent Margit-kápolna és környéke pedig térképszerűen rajzolódik ki a lábunk alatt.

Keskeny ösvényünk követi a sziklák felső peremét, egy pihenőhely után élesen jobbra kanyarodva fut a vadvirágos rét szélén, majd egy bal kanyarral fúrja be magát az erdőbe. Egy újabb, hosszúkás réten vágunk át, itt is van egy pihenőhely, és pár perc múlva visszaérünk a Piros és Sárga jelzésű utak már ismert elágazásáig, a tűzrakóhelyhez. Balra térünk le a S+ jelzésű ösvényre, mely nagy sziklák közt ereszkedik le a hegyről és egy nagy jobb kanyar után, a hegyre felfutó szőlők tetején becsatlakozik a Sárga sáv jelzésű útvonalba. Élesen balra kanyarodva gyaloglunk tovább a széles dűlőúton, elmegyünk a Szabó pincészet mellett, a S jelzés rövidesen jobbra tér le a betonútról, tehetünk is rajta egy kis kitérőt, az öreg présház melletti kőlépcsőn, a felújított, jó vizű Sédfő-forrás kedvéért.

S+ jelű utunk szintet tartva vezet a Somló hegy nyugati oldalában fekvő szőlők közt, jobbra már jól látszik az arany sisakos Szent Ilona-kápolna épülete. SL (sárga rom) jelzésű ösvény vezet ki a hegy délnyugati oldalában álló, szó szerint ragyogó épülethez. A S+ jelzések rövidesen balra térnek le a betonútról, lassan ráfordulunk a hegy déli oldalára, a szőlők közül szép rálátás nyílik a méretes bazaltalakzatokra. Hamarosan elérjük a hegy nevezets látnivalóját, a Taposó-kutat, a XIX. századi eredetű kút fából épült házában egy nagy három méter átmérőjű dob áll, a mókuskerékszerű dobban taposva lehetett a 80 méter mélyen lévő vizet kiemelni. A kút ma már nem működik, a dróthálón keresztül tudunk bekukkantani az érdekes néprajzi emlék belső terébe.

A kúttól a kocsiúton is vissza tudunk menni a Szent Margit-kápolnához, de érdekesebb verzió kínálkozik, ha követjük a P és a S jelzéseket, a kút mellől a hegy felé induló, két szőlőtábla közt vezető közön át. A hangulatos ösvény rakott bazaltkerítések között ér fel egy keresztező dűlőútra, melyen jobbra fordulva, pár perc alatt visszajutunk kiindulási pontunkra.


Túra ajánló Túra ajánló Természeti érték Természeti érték Aktív kikapcsolódás Aktív kikapcsolódás

Nyitvatartás

H: zárva K-P: 9:00 – 17:00 Sz: 9:00 – 14:00 V: zárva

Elérhetőségek

Cím: Somlóvásárhely,
Tel.:+36204176346
E-mail: sumeg@tourinform.hu
Forrás: sumeginfo.hu/latnivalok-sumeg/somlo-maganyos-tanuhegy-a-bakony-szelen
Frissítve: 2022-05-10 16:51:27

Látnivalók a környéken

Somlóvásárhelyi Holt-tó természetvédelmi terület

Somlóvásárhelyi Holt-tó természetvédelmi terület

  • Somlóvásárhely

A Holt-tó vidéke - hasonlóan a devecseri Széki-erdőhöz - kavicsos-homokos terület.

Somló Tájvédelmi Körzet

Somló Tájvédelmi Körzet

  • Somlóvásárhely

A Marcal-medence síkjából magányosan kiemelkedő vulkáni hegy távolról is jól látható várromjával, hírneves boraival, vendégváró pincéivel, valamint kilátótornyával messziről hívja az érdeklődőket.

Hegykapu Étterem

Hegykapu Étterem

  • Somlóvásárhely

További látnivalók

Kedvenc akciók

Holiday Hotel Csopak Csopak

Kedvezményes pihenés 3 éjtől

15 675 Ft/fő/éj-től

Holiday Hotel Csopak

  • Átlagos5 Értékelés alapján3.3 / 5
Hotel Visegrád Visegrád

Wellness kikapcsolódás 2-3 éj

26 680 Ft/fő/éj-től

Hotel Visegrád

  • Kiváló30 Értékelés alapján4.6 / 5
Abacus Business & Wellness Hotel Herceghalom

Tavaszi Wellness Akció

24 400 Ft/fő/éj-től

Abacus Business & Wellness Hotel

  • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Dráva Hotel Thermal Resort Harkány

Pünkösdi hétvége a Dráva Hotel...

23 625 Ft/fő/éj-től

Dráva Hotel Thermal Resort

  • 36 Értékelés alapján4.4 / 5

Bejelentkezés