A pannonhalmi termelőszövetkezet pincerendszere, Pannonhalma

Borpince Borpince


Forrás: www.pannonhalma.hu
a teljes pincerendszert 2014-ben vásárolta vissza a Pannonhalmi Főapátság, pillanatnyilag nem látogathatók a történelmi pinceág

A pannonhalmi termelőszövetkezet pincerendszere a központban található.

A központtól két perc sétányira, a keleti irányban található a Majorság épületegyüttese, amit az 1650-es években építtetett barokk stílusban a főapátság. A hegy belseje különleges látnivalót rejt magában: a néphagyomány szerint a hegy gyomrába vájt, nagy kiterjedésű pincerendszer 1000 éves múltra tekint vissza. A föld alatti járatokban jelenleg is boroshordók szunnyadnak. Az állandó 11 C körüli hőmérséklet óvja, a nemespenész érleli a borokat.

Itt termelt szőlőfajták: olaszrizling, Rajnai rizling, Ottonel muskotály, tramini, valamint a vörösek közül Pinot noir, Medoc, Cabernet.

A 20 és 50 hl közti hordók 13 „utcában” összesen 500 m hosszan sorakoznak egymás mellett. 1825-ben sor került a major bővítésére is. Az épületegyüttes négy négyszögű udvart vesz körül, közöttük alagútszerű átjárókon lehet közlekedni. Az épületkomplexum alatt kialakították az 5000 akós pincét is, ami a borgazdaság alapja lett. Itt volt lakása az író Dallos Sándor (Az Aranyecset írója) családjának.

Pannonhalmától pár kilométerre található Nyúl nevű község. A nyúli lakóházak fölött magasodó dombok tetején kezdődik és a Mária-szobornál végződik Európa egyik legnagyobb homokkő szurdokvölgye, a Szurdik. A 8-10 méter széles szurdokvölgyben keskeny út vezet felfelé, melyet helyenként 15-20 méter magasságú függőleges löszfalak határolnak. Az út melletti homokfalból borospincék nyílnak.  A felső végéből leágazó löszmélyutak tovább kanyarognak a dombság magasabb részei felé. A meredek löszfalba vájt pincék, különösen a Vaskapu úton megtekintésre érdemesek.


Bejelentkezés