Paksi Atomerőmű Látogató Központ, Paks

Paksi Atomerőmű Látogató Központ További képek
Képek forrása: http://www.itthon.hu

Múzeum Múzeum

Hazánk egyetlen ipari méretű nukleáris létesítménye a kezdetektől a nyitottság politikáját folytatja. Ennek szellemében nyitotta meg látogatóközpontját, ahová előzetes bejelentés nélkül is be lehet térni Budapest és Pécs között félúton.

A bejáratnál a látogatókat a “Paksi disputa” című alkotás fogadja, ahol elsétálhatnak a világhírű tudósok - Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede és Hevesy György - mellszobrai között.

Az épületben lévő, ember- és természetközpontú kiállítás az atomenergiát kívánja elhelyezni a hétköznapok világába. A belépőt nem nukleáris berendezések, műszaki adathalmazok fogadják, hanem egy nagyméretű akváriumot lát a Duna élővilágával. A kiállítás helytörténeti, néprajzi emlékekkel folytatódik, hogy majd eljusson a nukleáris energia alkalmazásának egyszerűsített titkaihoz. Közben a látogató is „aktivizálódik”: lehívja az őt érdeklő képes információkat a számítógépek képernyőjére, hozzájuthat a világ bármelyik atomerőművének legfontosabb adataihoz. Komoly erőpróbát jelent, amikor egy energiakerékpár segítségével villamos energiát kell termelnie. Megtudhatja az atomerőmű pillanatnyi teljesítményét, a ködkamránál bepillanthat a mikrovilág rejtelmeibe. Közben tájékozódhat a világ energiahelyzetéről, a nukleáris energetikai beruházásokról, az üzemidő-hosszabbítás fontosságáról.

Valósághű üzemanyag-kazetták jelképezik a reaktor aktív zónáját, majd animációs modell mutatja be a blokkok működését. A bizalom képernyője segítségével bárki megtudhatja, hogy mi történik abban a pillanatban a vezénylőteremben, az atomreaktorok csarnokában, vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén.

A technológiai és környezeti ismeretek birtokában már könnyebb eligazodni a radioaktív hulladékok kérdéskörében, majd hasznos információkhoz lehet jutni az új blokkok építésének lehetőségéről is.

A látogató megismerkedhet a megújuló energiaforrásokkal is, maga kapcsolja be a napelemek áramkörét és figyeli az eredményt. A vállalkozó kedvűek a kiállítás végén a vizsgáztatógépekhez léphetnek, és számot adhatnak a megszerzett tudásról. A sikeresen teljesítők emléklapot kapnak jutalmul.

Az épület tetején levő üvegkupolából panoráma nyílik az erőműre. Pihenésként a mini postahivatalnál meg lehet írni az üdvözletet a barátoknak, amelyhez a képeslap és a bélyeg ajándék. Sokféle tájékoztató prospektus vihető útravalónak. A létesítmény múzeumként is működik, lehetőség van emlékbélyegzésre is.

Aki további izgalmakra vágyik, és betöltötte már a 16. életévét, azt várja az atomerőmű üzemi területe. Itt egyórás séta során, csoportos látogatás keretében szakavatott idegenvezető kíséretével járhatók végig a legérdekesebb részlegek. Az erre a célra épített üvegezett folyosókról tekinthetők meg a működő atomreaktorok és a vezénylőterem.  A látogatók védősisak felvétele után beléphetnek a turbinacsarnokba és közvetlen közelről nézhetik meg a hatalmas méretű turbina-generátor egységeket.

A torlódás elkerülése érdekében kérjük a csoportos látogatásokat legalább egy hónappal korábban bejelenteni. Az üzemi terület látogatására csak hétköznapokon van lehetőség. Ajánljuk kiállításunkat a tanulmányi kirándulások egyik programjának is. A látogatás díjtalan.

Nyitvatartás

H-P: 8.00 - 15.00 Sz: 9.00 - 13.00
E-mail: [email protected]
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2017-01-13 16:53:38

Elérhetőségek

Cím: Paks, Atomerőmű
Térkép
Tel.:+3675508833

Látnivalók a környéken

Paksi Atomerőmű Látogató Központ

Paksi Atomerőmű Látogató Központ

 • Paks

Hazánk egyetlen ipari méretű nukleáris létesítménye a kezdetektől a nyitottság politikáját folytatja. Ennek szellemében nyitotta meg látogatóközpontját, ahová előzetes bejelentés nélkül is be lehet t...

ASE - Paks

ASE - Paks

 • Paks

Szentlélek Templom

Szentlélek Templom

 • Paks

Felfeszített Jézus két angyallal, Szűzmária és Szent József szobra, valamint a keresztút látható. A templomon kívül 2 angyal, hátul feszület található.

Paksi Evangélikus Templom

Paksi Evangélikus Templom

 • Paks

A vároközponttól kissé távol, a XVIII. század közepén épült a templom neoklasszicista stílusban. 1982-ben a renoválása során az eredeti vösöslemezes tetőborítást visszaállították.

További látnivalók

Programok a környéken

TVRTKO a Föld körül - Vujity Tvrtko előadása Pakson

TVRTKO a Föld körül - Vujity Tvrtko előadása Pakson

 • Paks
 • 2024.Nov.21-án Csengey Dénes Kulturális Központ

Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban

Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban

 • Paks
 • 2024.Sep.10-án Csengey Dénes Kulturális Központ

TVRTKO a Föld körül - PAKS

TVRTKO a Föld körül - PAKS

 • Paks
 • 2024.Nov.21-án 19:00 óra Csengey Dénes Kulturális Központ

További programok

Kedvenc akciók

Villa Florencia Eger

Legjobb ár reggelivel

12 000 Ft/fő/éj-től

Villa Florencia

panzió
 • még nincs értékelésÚj!
Corvin Hotel & Gyulai Wellness Apartmanok Gyula

Félpanziós ajánlat

23 150 Ft/fő/éj-től

Corvin Hotel & Gyulai Wellness Apar...

 • 8 Értékelés alapján4 / 5
Danubius Hotel Marina Balatonfüred

All inclusive pihenés előfogla...

29 453 Ft/fő/éj-től

Danubius Hotel Marina

 • Kiváló79 Értékelés alapján4.7 / 5
Főnix Medical Wellness Resort Nógrádgárdony

Napi szobaárak félpanzióval

22 700 Ft/fő/éj-től

Főnix Medical Wellness Resort

 • Kiváló18 Értékelés alapján4.5 / 5

Bejelentkezés