Paksi Atomerőmű Látogató Központ, Paks

Paksi Atomerőmű Látogató Központ További képek

Forrás: http://www.itthon.hu
Hazánk egyetlen ipari méretű nukleáris létesítménye a kezdetektől a nyitottság politikáját folytatja. Ennek szellemében nyitotta meg látogatóközpontját, ahová előzetes bejelentés nélkül is be lehet térni Budapest és Pécs között félúton.

A bejáratnál a látogatókat a “Paksi disputa” című alkotás fogadja, ahol elsétálhatnak a világhírű tudósok - Wigner Jenő, Neumann János, Szilárd Leó, Teller Ede és Hevesy György - mellszobrai között.

Az épületben lévő, ember- és természetközpontú kiállítás az atomenergiát kívánja elhelyezni a hétköznapok világába. A belépőt nem nukleáris berendezések, műszaki adathalmazok fogadják, hanem egy nagyméretű akváriumot lát a Duna élővilágával. A kiállítás helytörténeti, néprajzi emlékekkel folytatódik, hogy majd eljusson a nukleáris energia alkalmazásának egyszerűsített titkaihoz. Közben a látogató is „aktivizálódik”: lehívja az őt érdeklő képes információkat a számítógépek képernyőjére, hozzájuthat a világ bármelyik atomerőművének legfontosabb adataihoz. Komoly erőpróbát jelent, amikor egy energiakerékpár segítségével villamos energiát kell termelnie. Megtudhatja az atomerőmű pillanatnyi teljesítményét, a ködkamránál bepillanthat a mikrovilág rejtelmeibe. Közben tájékozódhat a világ energiahelyzetéről, a nukleáris energetikai beruházásokról, az üzemidő-hosszabbítás fontosságáról.

Valósághű üzemanyag-kazetták jelképezik a reaktor aktív zónáját, majd animációs modell mutatja be a blokkok működését. A bizalom képernyője segítségével bárki megtudhatja, hogy mi történik abban a pillanatban a vezénylőteremben, az atomreaktorok csarnokában, vagy a villamos energiát előállító generátorok környékén.

A technológiai és környezeti ismeretek birtokában már könnyebb eligazodni a radioaktív hulladékok kérdéskörében, majd hasznos információkhoz lehet jutni az új blokkok építésének lehetőségéről is.

A látogató megismerkedhet a megújuló energiaforrásokkal is, maga kapcsolja be a napelemek áramkörét és figyeli az eredményt. A vállalkozó kedvűek a kiállítás végén a vizsgáztatógépekhez léphetnek, és számot adhatnak a megszerzett tudásról. A sikeresen teljesítők emléklapot kapnak jutalmul.

Az épület tetején levő üvegkupolából panoráma nyílik az erőműre. Pihenésként a mini postahivatalnál meg lehet írni az üdvözletet a barátoknak, amelyhez a képeslap és a bélyeg ajándék. Sokféle tájékoztató prospektus vihető útravalónak. A létesítmény múzeumként is működik, lehetőség van emlékbélyegzésre is.

Aki további izgalmakra vágyik, és betöltötte már a 16. életévét, azt várja az atomerőmű üzemi területe. Itt egyórás séta során, csoportos látogatás keretében szakavatott idegenvezető kíséretével járhatók végig a legérdekesebb részlegek. Az erre a célra épített üvegezett folyosókról tekinthetők meg a működő atomreaktorok és a vezénylőterem.  A látogatók védősisak felvétele után beléphetnek a turbinacsarnokba és közvetlen közelről nézhetik meg a hatalmas méretű turbina-generátor egységeket.

A torlódás elkerülése érdekében kérjük a csoportos látogatásokat legalább egy hónappal korábban bejelenteni. Az üzemi terület látogatására csak hétköznapokon van lehetőség. Ajánljuk kiállításunkat a tanulmányi kirándulások egyik programjának is. A látogatás díjtalan.


Múzeum Múzeum

Nyitvatartás

H-P: 8.00 - 15.00 Sz: 9.00 - 13.00

Elérhetőségek

Cím: Paks, Atomerőmű
Térkép
Tel.:+3675508833
E-mail: uzemlatogatas@npp.hu
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2017-01-13 16:53:38

Látnivalók a környéken

Paksi Atomerőmű Látogató Központ

Paksi Atomerőmű Látogató Központ

 • Paks

Hazánk egyetlen ipari méretű nukleáris létesítménye a kezdetektől a nyitottság politikáját folytatja. Ennek szellemében nyitotta meg látogatóközpontját, ahová előzetes bejelentés nélkül is be lehet t...

Szentlélek Templom

Szentlélek Templom

 • Paks

Felfeszített Jézus két angyallal, Szűzmária és Szent József szobra, valamint a keresztút látható. A templomon kívül 2 angyal, hátul feszület található.

Paksi Evangélikus Templom

Paksi Evangélikus Templom

 • Paks

A vároközponttól kissé távol, a XVIII. század közepén épült a templom neoklasszicista stílusban. 1982-ben a renoválása során az eredeti vösöslemezes tetőborítást visszaállították.

Szent Rókus és Szent Sebestyén kápolna

Szent Rókus és Szent Sebestyén kápolna

 • Paks

Római Katolikus Kápolna. Téglalap alapú félköríves szentívű, homlokzati előtornyos kápolna. Oltára klasszicista. Belső falait értékes freskók díszítik.

Szent Vendel Kápolna

Szent Vendel Kápolna

 • Paks

Barokk épület, klasszicizáló homlokzattal. Kőoltára szinte teljesen kitölti lekerekített belső terét. A kis kápolnában a 18. században még miséztek. Az oltár fölötti olajfestmény a 18. században készü...

Városi Múzeum

Városi Múzeum

 • Paks

Paks története, Kőtár, Pakolitz István emlékszoba

További látnivalók

Programok a környéken

Az Illúzió Mesterei - Paks

Az Illúzió Mesterei - Paks

 • Paks
 • 2023.Feb.18-án 15:00 óra Paks - Csengey Dénes Kulturális Központ

Az Illúzió Mesterei - Paks

Az Illúzió Mesterei - Paks

 • Paks
 • 2023.Feb.18-án 19:00 óra Paks - Csengey Dénes Kulturális Központ

További programok

Kedvenc akciók

Hotel Castello Siklós

Karácsonyi feltöltődés

43 500 Ft/fő/éj-től

Hotel Castello

 • Kiváló43 Értékelés alapján4.6 / 5
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred

Helló Tél!

14 900 Ft/fő/éj-től

Tisza Balneum Hotel

 • Kiváló85 Értékelés alapján4.6 / 5
Ambient Hotel & Aroma SPA Komló-Sikonda

Szilveszter

48 081 Ft/fő/éj-től

Ambient Hotel & Aroma SPA

 • Kiváló52 Értékelés alapján4.6 / 5
Betekints Wellness- és Konferenciahotel Veszprém

Wellness a Betekints-völgyben

29 350 Ft/fő/éj-től

Betekints Wellness- és Konferenciah...

 • Kiváló4 Értékelés alapján4.6 / 5

Bejelentkezés