Szabolcs- Szatmár gasztronómiája, Nyíregyháza

Szabolcs- Szatmár gasztronómiája További képek
Képek forrása: Kiss József, Dr. Pethő Mária

Gasztronómiai Gasztronómiai

A szabolcsi és a szatmári területeken kívül idetartozik a régebben sok vízfolyással rendelkező Bereg is. Táplálkozásuk átmenetet képez az Alföld, Erdély és a Felföld felé.

A lecsapolás után jött létre a Nyírség jellegzetes arculata homokbuckákkal, akáccal, szőlővel és gyümölcsösökkel. E termékeken kívül a rozs, a burgonya, a répa, a napraforgó és a káposzta a legelterjedtebb kultúrnövény. A múlt század végén terjedt el az istállózó állattartás.  Életmódjuknál és anyagi helyzetüknél fogva  nagy szerepet kap a gyűjtögetés és az ebből készülő ételek.

A leveseken belül jellegzetesek a hússal főzött gyümölcslevesek /pl. almás csirkeleves/, az aszalt gyümölcsökből készültek, valamint a gombával főzöttek /pl. gombás káposzta, káposztás gombaleves/. Ismert levesek még a pirított tarhonyaleves, a pattogóleves /pattogatott kukoricából tejjel leöntve/, valamint lebbencsleves bográcsban elkészítve. Számos kásafélét tálaltak hétköznapra és ünnepre is. Ez utóbbiakhoz tartozott az édes lakodalmi kása, valamint a cselédeknek felmondásuk idején adott kitolókása /kölesből főzve/. Ezen a vidéken minden évben megrendezik a cinkefőző versenyt is. Ez az étel krumpliból készült kásaféle. A tócsni, lepcsánka reszelt burgonyából és lisztből áll, melyet formázva zsiradékban sütnek. ki.

E terület egyik jellegzetessége, hogy a töltött káposztát paradicsomlével készítik.   Kukoricakásával, málékásával töltitk az apróra vágott hús és a fűszerek mellett. Neve málékásás káposzta. Gyakran készítenek rakott puliszkát is. Szintén erre a vidékre jellemző étel a káposztás paszuly. Külön készítjük el a savanyú káposztát és a kolbásszal ízesített paszulyt (babot). Összeöntésük után világos rántással sűrítjük és tejföllel gazdagítjuk. Tehetünk bele füstölt kolbászt is. Szabolcs-Szatmár megyében és Debrecen környékén is készítik.

A penyigei fajta szilva a legalkalmasabb a szilvalekvár készítésére. Az egészséges, fateknőben megmosott szilvaszemeket szűrőn alaposan lecsepegtették. Beleöntötték a katlanon elhelyezett rézüstbe, melyben egy karófa volt elhelyezve úgy, hogy ennek a talpa az ide-oda mozgatással az egész üst alját mindenütt beérje. Ez volt az úgynevezett „keverő lepke”. A rézüst alját kívülről sárral tapasztották be, hogy a tűz melege a szilvaszemeket fövés közben oda ne kapja. Első lépésként a szilvát állandó kevergetés mellett addig hevítették, míg a magváról teljesen le nem főtt. Ekkor kiszedték, és rostán átdörzsölték. Ez az átdörzsölt lé a cibere. Ezt visszaöntötték az üstbe, és addig főzték, amíg a levét teljesen elveszítette. A szilvalekvár akkor volt kész, ha egy fakanálra véve – a fakanalat lefordítva – nem esett le róla. Az elkészült sűrű lekvárt cserépedényekbe, lekváros szilkékbe merték fa merőkanállal, majd kihűlés után fehér vászondarabbal lefedték, zsineggel átkötötték és a kamrában tárolták. „A héjastól megfőzött szilvának kiváló élettani hatása volt, ezért a népi gyógyászatban is használták. Éhgyomorra néhány kanállal fogyasztva hashajtó hatású.”

 

Receptek:

Káposztás gombaleves

Hozzávalók: 40 dkg savanyú káposzta, 30 dkg friss gomba, 5 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg liszt, kevés pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl.
Elkészítése: A savanyú káposztát feltesszük főzni. Mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a hosszúkásra vagdalt gombát. Az egészet berántjuk vöröshagymás rántással. Még kb. 10 percig főzzük.
Végül tejföllel ízesítjük. Böjti időszakon kívül adhatunk hozzá füstölt oldalast vagy kolbászt is.


Szatmári töltött káposzta

Hozzávalók: füstölt tarja 0,20 kg, sertés apró hús 0,20 kg, tengerikása /kukoricakása/ 0,30 kg, bors 0,05 kg, olaj 1 dl, vöröshagyma 0,10 kg, tejföl 2 dl, fokhagyma 0,01 kg, ételízesítő 0,02 kg, paradicsompüré 0,05 kg, savanyú káposzta 1 kg, fűszerpaprika 0,01 kg.
Elkészítése: A füstölt tarját a sertés apró hússal együtt ledaráljuk, hozzáadjuk a tengerikását, ízesítjük, fűszerezzük. A kész tölteléket savanyú káposzta levelébe töltjük, majd paradicsomos alaplével leöntve megfőzzük. Tejfellel lelocsolva tálaljuk.
 

Cinke
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 40 dkg liszt.
Elkészítése: A meghámozott, karikára vágott krumplit annyi sós vízzel tesszük fel főzni, hogy ellepje. A megfőtt krumplit csomómentesre törjük, majd a saját levével keverjük. Folyamatos keverés mellett liszttel sűrítjük. Jól összefőzzük. Kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjen, majd forró zsírba mártott evőkanállal kiszaggatjuk és kizsírozott tepsiben sütőben megpirítjuk. Ízlés szerint: hordós káposztával, vagy hagymás zsírral, vagy kapros juhtúróval \"nyakon öntjük\" és tálaljuk.


Szilvalekváros fánk

Hozzávalók: 1,5 kg liszt, 5 dkg margarin, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, s, 1 tojássárgája, fél liter tej, 3 dl langyos víz, fél kg, szilvalekvár, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A hozzávalókból közepes keménységű tésztát dagasztunk. Akkor jó, ha elválik a táltól, és hólyagos. Megkelesztjük, és lisztezett deszkára kiborítjuk. Tenyérnyi csíkokat készítünk, s ezekbe tesszük a lekvárt. Összehajtjuk a szélét, elnyomjuk, az egészet meghúzzuk, és két-három fonást végzünk rajta. A két végét összenyomjuk. Forró olajban mindkét oldalát narancssárga színűre sütjük. Kihűlve, porcukorral megszórva tálaljuk.


Forrás: Kiss József, Dr. Pethő Mária
Frissítve: 2010-12-13 15:20:14

Elérhetőségek

Cím: Nyíregyháza,

Látnivalók a környéken

Sóstói Múzeumfalu

Sóstói Múzeumfalu

  • Nyíregyháza

A gyógyvizéről híres hangulatos fürdőhelyen, Sóstófürdőn találjuk az 1979-ben megnyílt Múzeumfalut.

Aquarius Élményfürdő

Aquarius Élményfürdő

  • Nyíregyháza

Nyíregyházi Állatkert, állatpark

Nyíregyházi Állatkert, állatpark

  • Nyíregyháza

A Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re a sóstói üdülőövezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak.

Tuzson János Botanikus Kert

Tuzson János Botanikus Kert

  • Nyíregyháza

A Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertje Magyarországon a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus Kertje az egyik legfiatalabb az országban. Több mint 2500 növényfaj és fajta él itt,...

Szabolcs- Szatmár gasztronómiája

Szabolcs- Szatmár gasztronómiája

  • Nyíregyháza

A szabolcsi és a szatmári területeken kívül idetartozik a régebben sok vízfolyással rendelkező Bereg is. Táplálkozásuk átmenetet képez az Alföld, Erdély és a Felföld felé.

Liliom produkció

Liliom produkció

  • Nyíregyháza

Blue Dragonfly

Blue Dragonfly

  • Nyíregyháza

További látnivalók

Programok a környéken

Bogyó és Babóca újabb kalandjai

Bogyó és Babóca újabb kalandjai

  • Nyíregyháza
  • 2025.Mar.10-án Móricz Zsigmond Színház

A már jól ismert szereplők mellett új karakter is megjelenik a készülő előadásban, Vendel, a szarvasbogár figurájával egészül ki a népszerű és összetartó kis baráti csapat. Az új történetekben bőven akadnak izgalmas kalandok és váratlan helyzetek, melyekben egymás iránti érzékeny figyelemmel segíti egymást a pajtási társaság.

Minden most kezdődik el – Kosik Anita és Tar Dániel Valentin napi koncertje

Minden most kezdődik el – Kosik Anita és Tar Dániel Valentin napi koncertje

  • Nyíregyháza
  • 2025.Feb.14-án Móricz Zsigmond Színház

Rumini Tükör-szigeten

Rumini Tükör-szigeten

  • Nyíregyháza
  • 2025.Mar.05-án Móricz Zsigmond Színház

A Szélkirálynő matrózai Egérváros felé hajóznak. Egy strandolás alkalmával Sajtos Rozit megcsípi egy higanyhidra. A csípés következtében fémes elváltozások jelennek meg a testén. Ha nem sikerül időben megtalálni az ellenszert, Rozi tükörszoborrá változik. Az ellenszer egy bizonyos Tükör-szigeten található, amit egy sárkány őriz.

Pacsirta

Pacsirta

  • Nyíregyháza
  • 2025.Mar.01-án Móricz Zsigmond Színház

Vajkayék lánya egy hétre elutazik a rokonokhoz vidékre. A szülők, akik már nem is emlékeznek, milyen egy nap Pacsirta nélkül, megijednek a hirtelen rájuk szakadt szabadidőtől. Mihez kezdjenek most? Ahogy telnek a napok, találkoznak a régi barátokkal, ismerősökkel és hirtelen eszükbe jut, milyen is volt az életük a lányuk születése előtt...

Jeruzsálem

Jeruzsálem

  • Nyíregyháza
  • 2025.Mar.26-án Móricz Zsigmond Színház

Bogyó és Babóca újabb kalandjai

Bogyó és Babóca újabb kalandjai

  • Nyíregyháza
  • 2025.Feb.15-án Móricz Zsigmond Színház

A már jól ismert szereplők mellett új karakter is megjelenik a készülő előadásban, Vendel, a szarvasbogár figurájával egészül ki a népszerű és összetartó kis baráti csapat. Az új történetekben bőven akadnak izgalmas kalandok és váratlan helyzetek, melyekben egymás iránti érzékeny figyelemmel segíti egymást a pajtási társaság.

Oscar

Oscar

  • Nyíregyháza
  • 2025.Mar.08-án Móricz Zsigmond Színház

Bertrand Barnier egyszerű párizsi szappangyáros. Van némi, az évek során összegyűjtögetett vagyona, egy kissé kissé sznob, kissé házsártos felesége, nagyon elkényeztetett lánya, minden lében kanál szobalánya - és van egy titokzatos sofőrje, aki… De erről majd később.

dr.Almási Kitti-Elvarratlan szálak című előadása

dr.Almási Kitti-Elvarratlan szálak című előadása

  • Nyíregyháza
  • 2025.Apr.04-án Váci Mihály Kulturális Központ

További programok

Kedvenc akciók

Fekete Gólya Pihenőház Baja

Vendégház és kemping parcella...

12 355 Ft/fő/éj-től

Fekete Gólya Pihenőház

vendégház
  • még nincs értékelésÚj!
D és A Apartman Egerszalók

Minimum 2 éj csomag

11 875 Ft/fő/éj-től

D és A Apartman

apartman
  • Kiváló2 Értékelés alapján4.9 / 5
Park Hotel Ambrózia Hajdúszoboszló

Ambrózia Napok

19 000 Ft/fő/éj-től

Park Hotel Ambrózia

  • 5 Értékelés alapján4 / 5
Fagus Hotel Conference Spa Sopron

Félpanziós wellness 20% kedvez...

24 480 Ft/fő/éj-től

Fagus Hotel Conference Spa

hotel
  • Kiváló2 Értékelés alapján5 / 5

Szállások Nyíregyháza

Napi árak Nyíregyháza

Centrál Hotel és Étterem

Napi árak

16 500 Ft/fő/éj-től
  • 2 Értékelés alapján3.8 / 5

További szállások

Bejelentkezés