Festetics kastély, Dég

Festetics kastély További képek

Forrás: nemzetimuemlek.hu

Dégen található Magyarország egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja öleli körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

A kastély 1810 és 1815 között, az ország ?leggazdagabb köznemese", Festetics Antal (1764-1853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét, Pollack Mihályt (1773-1855) bízta meg. A kastély alaprajzi különlegessége, a főszárny jobb sarkában található ovális díszterem és az ezzel átellenben lévő szárnyban kiakalított szintén ovális alaprajzú, ám intim méretű kabinet, később grófnői fürdőszoba. Az 1920-as években Festetics Sándor
átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt: ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja.

A Festetics család 1944-ben elhagyta a kastélyt, amelyben az 1945-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthon működött. Az épület eredeti berendezését nem ismerjük, mivel azt a II. világháború végén, illetve után elpusztították, valamint eltulajdonították. Máig megcsodálhatók azonban az előcsarnok és az egykori grófi dolgozószoba kandallói, a díszterem a maga teljességében. Az elmúlt  években a kutatók a termek egyszínű festékrétegei alatt színvonalas klasszicizáló  (19. és kora-20. századi) díszítőfestésekre bukkantak.

Park
Magyarország egyik legnagyobb szabású és leglátványosabb tájképi kertje (angolkertje) a dégi kastélypark, amelyet több patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. Szigetének ékessége egy különleges kerti építmény: a németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi-ház, melynek földszintes részén tehénistálló volt, míg emeletes részén az egyik tüdőbeteg grófné szanatóriumként szolgáló lakosztálya kapott helyet. A parkban egész évben élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatunk.

Fejér megye déli részén a Mezőföld egy süllyedékében, 3 patak találkozásánál hozták létre az eredetileg csaknem 300 hektár kiterjedésű parkot 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de felmerül a klasszicista kastély alkotójának - a kor legjelentősebb magyar építészének, a Magyar Nemzeti Múzeumot is tervező - Pollack Mihálynak a szerepe, aki bátyjához, a Lombardiában működő Leopoldo Pollachhoz hasonlóan feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott. Dégen a kastély lett nemcsak a hatalmas park, hanem az egész 15.000 holdas birtok vizuális fókuszpontja is. Az épületet a völgyszerű süllyedék peremére helyezték az északról a faluba vezető országút tengelyében. Az építéskor az országutat kiegyenesítették, fasorral szegélyezték, így a kastély impozáns udvari homlokzata (portikusza) már 14 km-ről látható volt.  A kastélyt kiszolgáló melléképületeket a kastély érkezési oldala előtti nagy kocsiforduló két oldalán emelték, a többi a mai Szabadság téren, a park falu felőli kapujának két oldalán képezett összefüggő házsort.

A kastély kert felőli oldalának oszlopcsarnokából élvezhető panorámát gondosan megtervezték a park építésekor. A tágas tisztások és hosszú nyiladékok a park és a település legtávolabbi nevezetes épületeiig vezetik a tekintetet. A szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára, valamint a park távoli pontjaira nyílik innen szép panoráma. A park falu felőli szélén terült el a nagy konyhakert, amelyben a Pollack által tervezett klasszicista narancsház és 12 dézsmapince kapott helyet. (Ezek ma a helyi TSz tulajdonában, elhanyagoltan állnak.)

Az 1920-as években, a kastély korszerűsítése és neoklasszicista átépítése kapcsán épült a rózsakert a teniszpályával, klasszicizáló lugassal és egy egyedülálló, barokkos hímzésmintát idéző, kavicsból és carrarai márványdarabokból kirakott ún. parterrel (ez utóbbi megsemmisült). Napjaikban is látható viszont a szintén ebből az időből való a gótizáló szivattyúház és a kastély közelében álló, romszerű "antik forrás" is. A család tagjai a park egyik sarkában, a patak-ágak által szigetszerűen körülfogott dombon temetkeztek.

1945 után a birtokot államosították. A park nagy része erdészeti kezelésbe került, eredeti egysége és struktúrája, térkapcsolatainak nagy része megszűnt, történeti faállományát az erdészeti területen - néhány szerencsés kivételtől eltekintve - tervszerűen kitermelték. A kastély környéke (34,5 hektár) azonban a tóval és a kerti építményekkel ma is megvan, és tágas tisztásokban, idős facsoportokban, faóriásokban gyönyörködhetünk. A 2003 óta tartó helyreállítás következtében a dégi kastélypark egésze (mintegy 300 hektár) - hazánk egyik legértékesebb történeti kertje - műemléki védelem alá került, s helyreállítása megindult. A parkban akár több órás sétákat, kirándulásokat tehetünk, lenyűgöző látványok sorában gyönyörködve.

Hollandi-ház
A park tavának szigetén álló, festői megjelenésű épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték. Földszintes része tehénistállóként szolgált (az itt lakó és a szigeten legelésző hat tarka tehén a park fontos látványelemének számított), emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyítására berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia-tartalmú istálló-levegőt és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, a mai híd később épült. 

A park egész évben korlátozás nélkül látogatható.

Belépőjegy árak:

teljes ár: 700 Ft,
teljes árú csoportjegyár: 600 Ft,
diák, nyugdíjas: 500 Ft,
diák, nyugdíjas csporotjegyár: 400 Ft,
családi jegy (min: 2 felnőtt, 1 gyerek): 1600 Ft


 


Kastély Kastély

Nyitvatartás

április 1. - november 5., 10-18 óráig szünnap: hétfő

Elérhetőségek

Cím: Dég, Hunyadi út 1.
Térkép
Tel.:+36 20 400 1343
Forrás: nemzetimuemlek.hu
Frissítve: 2014-09-19 12:52:20

Látnivalók a környéken

Szent Anna Plébániatemplom

Szent Anna Plébániatemplom

  • Dég

A templom 1764-ben épült. Szentmise: első péntek:8 óra, szombat:16.00

Református Templom

Református Templom

  • Dég

Istentisztelet: V: 9:30

Dégi Bozót-patak völgye

Dégi Bozót-patak völgye

  • Dég

A Festetics kastélypark a XIX. sz. elején alakult ki. Számos növényritkaság jellemzi, páfrányfenyő, tulipánfa, tiszafák.

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Dégi Festetics-kastély

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Dégi Festetics-kastély

  • Dég

A Mezőföld délkeleti részén, a Balaton közelében található a Pollack Mihály által tervezett klasszicista kastélyunk. A műemlékegyüttes érdekessége szabadköműves múltja mellett a parkban létesített, t...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Bellevue Konferencia és Wellness Hotel Esztergom

Akciós Bellevue napok

20 400 Ft/fő/éj-től

Bellevue Konferencia és Wellness Ho...

  • 138 Értékelés alapján4.2 / 5
Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa Zalakaros

Szobaár félpanziós ellátással,...

28 220 Ft/fő/éj-től

Park Inn by Radisson Zalakaros Reso...

  • Kiváló76 Értékelés alapján4.5 / 5
4 Évszak Hegyihotel Mátraháza

Élménydús pihenés

12 062 Ft/fő/éj-től

4 Évszak Hegyihotel

  • Kiváló3 Értékelés alapján4.8 / 5
Hotel Stáció Wellness és Konferencia Vecsés

Újévi felfrissülés

19 975 Ft/fő/éj-től

Hotel Stáció Wellness és Konferenci...

  • Kiváló9 Értékelés alapján4.7 / 5

Bejelentkezés