Zselickisfalud bemutatása, turizmusa

Zselickisfalud a környéki lakok és házak között csendesen települt meg a királyi népek néhány családjából. Patakok között, erdők által körülvett település.
A községtől keletre fekvő Várhegyen honfoglalás kori erődítés sáncmaradványai találhatóak. Írásos emlékek bizonyítják, hogy Zselickisfalud már a XIII. században lakott volt. Ősidőktől hagyományos itt a méhészkedés, itt éltek a hajdani királyi méhészek és a kanászok is. A falu területén volt a középkorban Márcadópuszta, mely a nevében is megőrizte a mézsör-tized fizetésének kötelezettségét.
A Zselic térsége Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe. A Nemzetközi Csillagoségbolt-park (International Dark Sky Park) címet a Csillagoségbolt Szövetség alapította. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el – a skóciai Galloway parkkal közösen – ezt az elismerést 2009. november 16-án. Miért van szükség ilyen parkok létrehozására? Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút, zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a felesleges fénykibocsátás is egyre növekszik. Ennek az a következménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvni a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben – pld rovarok, madarak, denevérek – amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény. A magyarországi csillagoségbolt park program 2006-ban indult, a fényszennyezés témakörében Pécsett megrendezett konferencián, amelyen együttműködési megállapodást kötött a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a zselici kezdeményezésről. Hároméves előkészítés, a folyamatos mérések, a felek együttműködésének eredménye, hogy Európában elsőként terjesztették fel a Zselici Tájvédelmi Körzetet a nemzetközi csillagoségbolt-park címre 2009. szeptember 18-án. Frissítve: 2015. május 26.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: wikipedia, Hotel Kardosfa
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Vulkán Gyógy- és Élményfürdõ Celldömölk Fürdő és strand 23.1 km távolságra
Szent Anna Római Katolikus Plébániatemplom Igal Templom 30.5 km távolságra
I. és II. világháborús emlékmű Igal 30.4 km távolságra
látnivalók Zselickisfalud és környékén »
Zselickisfalud és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Május 1.
2021-04-30 -tól 2021-05-02-ig
Házias, magyar és a miénk
2020-11-03 -tól 2021-12-23-ig
Szenzációs kikapcsolódás Zalakaroson
2020-01-01 -tól 2022-12-31-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2021

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.