Zala bemutatása, turizmusa

Zala a Balatontól délre, Tab határában fekszik.
Aki ide szeretne eljutni, legegyszerűbb e kelet-somogyi városból nyugatra, Kaposvár felé kell autózni. Amint kiér a településről, rögtön egy tábla mutatja a kis falu és a Zichy-múzeum irányát. A kereszteződés közelében álló néhány ház is Zalához tartozik, a falu azonban két-három kilométer megtétele után kezdődik. Addig szántóföldek, fás-bokros részek váltogatják egymást.

A zsáktelepülés kis lélekszámához képest viszonylag nagy kiterjedésű. Utcái hosszúak, s távol fekszenek egymástól. Ez annak is köszönhető, hogy jellemzőek Zalára a hosszú szalagtelkek. Egy-két újonnan épült ház mellett többségében megmaradtak a régi paraszti stílusú tornácos házak, s a mögöttük emelt melléképületek: az istálló, a fészer és a kukoricagóré. Már csak kevés található eredeti állapotában.

Egy 1278-ból származó írásban Sola faluként említik a nevét, és Szent Kozma és Damján tiszteletére emelt templomát.A későbbi híres birtokosok, a Zichyek nevével először 1478-ban találkozunk, akkor jegyezték be Zichy György tulajdonaként.
A török megszállás alatt többször gazdát cserélt a terület, a hódoltság után pedig csupán elnéptelenedett puszták birtokosainak mondhatta magát Zichy György és Ádám. 1714-ben tíz háztartással települt újra Zala, majd a Zichyek németeket és tótokat hívtak a külterületi Bótára és Szőlősre.
1853-ban pedig 601 magyar és 19 izraelita lakta a települést; Zichy Sándor volt a földesura, akinek nevezetes gyermekeiről, Antalról és Mihályról kell megemlékezni. Zichy Antal közigazgatási pályán dolgozott, volt vármegyei főjegyző, író, hírlapíró és a tabi kerület országgyűlési képviselője.
A világhírű festő Zichy Mihály 1823-ban született. A családi kúriát 1830 táján építették újjá, a község 1841-ben nyert mezővárosi rangot és vásártartási szabadalmat. A jobbágyfelszabadítás idején a két Zichy fiú felparcellázta birtokainak egy részét a falu lakói között.
Zichy Mihály örökösei részbirtokosok maradtak a településeken.A második világháború alatt pótolhatatlan értékek tűntek el a Zichy múzeumból, a maradékot az unoka, Csicsery-Rónay Istvánné mentette meg az utókornak. Frissítve: 2009. november 16.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.somogy.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Református erődtemplom Balatonalmádi Templom 27.8 km távolságra
Laczkó Dezső Múzeum Veszprém Múzeum 32.4 km távolságra
Vitorlázeum - Vitorlástörténeti interaktív kiállítás Balatonfüred 21.7 km távolságra
látnivalók Zala és környékén »
Zala és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Szilveszter
2020-12-29 -tól 2021-01-03-ig
Szilveszteri csomagajánlat 2020/2021
2020-12-30 -tól 2021-01-03-ig
Szilveszter min. 3 éj
2020-12-30 -tól 2022-01-01-ig
Utószezoni akciós hétköznapok
2020-11-02 -tól 2020-12-22-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.