Páty bemutatása, turizmusa

Páty község Pest megyében, a Budapest-Zsámbék közlekedési út tengelyében, a fővárost összekötő autópálya mentén helyezkedik el. Lakóinak száma meghaladja az hétezer főt. A Zsámbéki-medence délkeleti részében épült település Budapesttől mért távolsága alig húsz kilométer. A vele szomszédos helységek: Zsámbék, Budajenő, Telki, Budakeszi és Biatorbágy.
Budakeszit és a Zsámbéki-medencét a Mézes-völgy köti össze, amire találóan ráillik a "pátyi kapu" elnevezés. A Pátyi-medence átlagosan 180 méterrel helyezkedik el a tengerszint felett, de peremvidékét 210-360 méter magas dombvidék koszorúzza. A gerincvonulatok lejtői festőien szép környezetet adnak.
A település ősidők óta lakott hely. Kőkori, réz- és bronzkori emlékei a helyi és környékbéli birtokosok magánygyűjteményébe kerültek, de vidékünkről a Nemzeti Múzeum is gazdag leletanyagot őriz. A római kori feliratos kövek tanúsága szerint a határban lévő Főkút forrás gyógyító hatása hamar az aquincumi táborváros előkelő lakóinak érdeklődését. Fürdőt építettek a gyógyító forrás mellé, a települést pedig, mint jelentős középbirtokot felvirágoztatták.A falu nevét először egy adománylevél említi, amely 1286-ban, a virágvasárnapot követő ötödik vasárnap (május 21-én) kelt.
A mohácsi katasztrófa után Páty is török uralom alá került, ám eltérően a környező települések többségétől, lakossága kisebb-nagyobb megszakításokkal mindvégig a helyen maradt. A falu fennmaradása szempontjából évszázadokon át meghatározó volt a földművelő lakosság szakértelme és igyekezete. Az acélos búzáért, a zamatos borért messzi földről jöttek a kereskedők. A vöröshagyma, a ropogós cseresznye, a sajt, a túró pedig Buda piacain voltak keresett és kelendő árucikkek.
A község borvidék jellege a XIX. század végén szűnt meg, egy nagy filoxérajárvány pusztította el a telepítéseket. A hajdan volt gazdák pincesorainak hangulata ma is megejtő.
A falu gyönyörű fekvése, friss levegője, a környezetromboló ipartól való mentessége évek óta vonzza a pihenni vágyókat. Hétvégi házakkal települt be a domboldal. A település idegenforgalmi adottsága jók, csak kismértékben hasznosítottak. Közlekedési, távközlési és egyéb infrstrukturális lehetőségei továbbfejleszthetők.
Frissítve: 2009. november 16.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.zsambekinfo.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: muvhaz@paty.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Esztergomi Bazilika Esztergom Templom 26.9 km távolságra
Visegrádi Fellegvár Visegrád Vár és várrom 28.7 km távolságra
Kovács Margit Kerámiamúzeum Szentendre 26.5 km távolságra
látnivalók Páty és környékén »
Páty és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Gold Napok fürdőbelépővel
2019-01-01 -tól 2022-01-16-ig
Pihentető ajánlat
2020-01-02 -tól 2020-12-31-ig
Felejthetetlen szigetközi kalandtúra
2020-08-29 -tól 2020-08-31-ig
Napi szobaárak főszezonban
2020-06-19 -tól 2020-09-07-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket