Hajós bemutatása, turizmusa

A Duna régi medre árterületére épült településtől keletre húzódó földtani törésvonalon egy agyagos domborulat alakult ki, elválasztva egymástól a szőlő és gyümölcstermesztésre kiválóan alkalmas homokos, illetve az elsősorban takarmánynövény termesztésre használt kötöttebb talajú területeket.
 Hajóstól 3 km-re helyezkedik el a hangulatos pincesorairól méltán ismert Hajósi-Pincefalu, amely mintegy 1300 löszbe vájt borospincéjével egyedülálló népi építészeti látnivalót kínál az ide látogatóknak.
A városközpont egydülálló barokk épületei (kastély, templom, parókai, gyógyszertár, régi elemi iskola, egyesületek háza) napjainkra szépen megújultak a város és az egyház összefogásának eredményeképpen. 2003-ban lett átadva a sváb helytörténeti ház (Heimatmuseum) egy eredeti állapotára felújított és berendezett korabeli lakóházban.
A településről kerékpárúton lehet eljutni a Pincefalu alatt elhelyezkedő tájvédelmi körzet területére, ami a Kiskunsági Nemzeti park része.
A szőlőtermesztés és borkészítés fontos szerepet játszik a hajósi családok életében, annak szerves része. 1983 óta minden évben május végén kerül megrendezésre a nemzetközileg ismert Orbán Napi Borünnep színes forgataga a bor védőszentje, és elsősorban a vele dolgozó emberek tiszteletére. Itt megmutatkozik a hajósi emberek vendégszeretete, amely egész évben nyitott ajtókkal fogad mindenkit.
A ókorból avar település és temető maradványi kerültek elő a mai Pincefalu alatti részen.  A település nevét 1366-ban említi először oklevél, azonban a török idők alatt elnéptelenedik. A település sváb lakosságának ősei a 18. század első felében lettek betelepítve a mai Baden-Württemberg tartományból az ekkor lakatlan, mocsaras részre. Ezután alakult ki a barokk központ. A templom főoltárán elhelyezkedő csodatevőnek tartott középkori Mária-szobor valódi ritkaság hazánkban.
Hajós történetének legsötétebb eseményei 1946-ban történtek 450 német család kitelepítésével. Helyükre csángó magyar menekültek, felvidéki magyarok, valamint Püspöknádast és Hidas sváb családjai kerültek. Frissítve: 2010. november 30.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.hajosvaros.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: ginalanett@gmail.com Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Szentháromság tér Baja Különleges hely 24.9 km távolságra
Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Kiskőrös Múzeum 25.1 km távolságra
Szentlélek Templom Paks Templom 30.7 km távolságra
látnivalók Hajós és környékén »
Hajós és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Szenzációs kikapcsolódás Zalakaroson
2020-01-01 -tól 2022-12-31-ig
Házias, magyar és a miénk
2020-11-03 -tól 2021-12-23-ig
Május 1.
2021-04-30 -tól 2021-05-02-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2021

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.