Gyékényes bemutatása, turizmusa

A tájvédelmi körzethez tartozik Gyékényes egyik híressége, a bányató, ismertebb nevén a Kotró. A kavicságyon nyugvó tiszta, azúrkék vízfelület impozáns színfoltja a környéknek. Míg régebben bányászuszályok váltották egymást a felszínen, s termelték az építőanyagot a mederből, ma már csak elvétve látni egyet-egyet a 340 hektáros tavon.
Bár a feldolgozó továbbra is üzemel, a munkagépek helyét a pihenni vágyó turisták veszik át. A parton egymást érik a vízbe lógó stégekkel egybeépített hétvégi házak, s négy látványos panzió is épült a nyaralni vágyók számára. Az ő kényelmüket szolgálja a kemping is, ahol lakókocsi-, és sátorhellyel valamint faházakkal is a vendégek rendelkezésére állnak.
A folyamatos kotrásnak köszönhető, hogy a tó egyre mélyül, átlagosan hat méter, ám helyenként a harminc méterre lévő fenék sem ritka. A kavicsrétegen megszűrt víz különösen tiszta, ezért a búvárok egyik kedvelt helyévé vált Gyékényes. Rendszeresen versenyek, országos-, sőt világbajnokságok helyszíne. A közelmúltban a régi búvárbázist megvette egy vállalkozó, s már építi is a faházak között a látványos, félkör alakú, terasszal, vízre néző szobákkal és étteremmel, kikötővel rendelkező főépületet.
Gyékényes másik büszkesége a környezetének élővilága. A területre az 1990-es évek közepéig csak külön engedéllyel lehetett belépni, mivel az a határsáv része volt. A vasfüggöny lehullása után enyhültek a szabályok, 1996-ban pedig a Duna Dráva Nemzeti Park részévé nyilvánították a területet. A fél évszázada tartó szigorú szabályok segítették elő az eredeti ökokultúra fennmaradását. Megtalálható itt a máshol ritkaságszámba menő mocsaras láperdő, mint például a Lankóci erdő, melyet a keményfás ligetek szép állománya alkot. A helybélieknek megszokott látvány az olyan botanikai ritkaság is, mint a kockás liliom, a borostás sás, a lápi csalán, a tavaszi és nyári tőzike, vagy a nyugati csillagvirág. A háborítatlan környezetben szívesen rak fészket az ember által lakott helyeket amúgy kerülő fekete gólya. A vidék nemcsak védett növényekben gazdag, hanem vadban is, éppen ezért előszeretettel keresik fel a vadászok.
A szomszédos zákányi dombokon zamatos szőlő terem, borospincékben érik a jófajta bor, míg Őrtilos felé a gyertyános-tölgyesek és bükkösök élővilágában valamint a Látó- és a Szentmihály-hegyi csodálatos kilátásban gyönyörködhetnek túrázók. A közeli Csurgó városában a jeles magyar költő, Csokonai Vitéz Mihály emlékét idézhetik fel az érdeklődők. Frissítve: 2010. december 08.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.gyekenyes.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Arborétum Parkok Zalakaros Természeti érték 30.4 km távolságra
Garabonciás 7 Vezér Történelmi Kalandfarm Zalakaros Aktív kikapcsolódás 30.1 km távolságra
Kilátó Zalakaros Műemlék 30.1 km távolságra
látnivalók Gyékényes és környékén »
Gyékényes és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Pihentető ajánlat
2020-01-02 -tól 2020-12-31-ig
Napi szobaárak főszezonban
2020-06-19 -tól 2020-09-07-ig
Aug 20 - NYÁRI SLÁGER
2020-08-19 -tól 2020-08-23-ig
Kedvezményes 2 éj félpanzióval
2020-05-03 -tól 2022-07-24-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket