Felsőörs bemutatása, turizmusa

Balatonalmádi és Paloznak között, a Balaton mellett feküdt az „Örs” nevű királyi föld, amely már a 13. században három részre vált - a mai Alsóörsre, Felsőörsre és Lovasra. Felsőörs „felső" jelzője helyett a középkorban gyakran olvassuk a „kővágó", ritkábban a „vágó" jelzőt, mert határában malom- és más kövek készítésére alkalmas kőanyagot fejtettek. Ennek a jelentőségére utal, hogy a XIII. sz. végén „kőhordóút" nevet említenek okleveleink.
A hely legkorábban 1269-ben tűnik fel, és már ekkor állott benne az a kőből épült palota, melynek helyét „Miske palotája” néven a helyi lakosság ma is ismeri. 1301. április 9-én a bakonybéli apát és konvent eladta felső- és alsóörsi szőlőjét, mert ottani jobbágyaik és szőlőmíveseik Csák nembéli Márk fia István és rokonai, báró Cseszneky Jakab fiai garázdálkodásai folytán annyira elszegényedtek, hogy e vidéket otthagyni és a szőlőmívelést beszüntetni kényszerültek.
Legrégebbi birtokosai az Örsi-, későbbi nevükön a Batthyány és a Fajszi Ányos családok tagjai. Ez a két család alapította a felsőőrsi világi prépostságot Mária Magdolna tiszteletére. A Felsőörsi prépostsági templom alapításának pontos ideje ismeretlen, feltehetőleg a XII. sz. végén történt. Prépostja látta el a település plébánosi teendőit is. A prépostság kegyura folyamatosan a Batthyány család volt.
A falu birtokosa volt a prépostság, de jelentékeny részét birtokolta a veszprémi káptalan is - egészen a jobbágyfelszabadításig – de birtokaik voltak az Ányos, a Babocsai, a Tallián és más kisebb nemes családoknak is.
 A XIV. századtól új földesurai vannak a falunak, a Fajszi és Vámosi Ányosok, a Szentgyörgyi Vincze család. Említést érdemel, hogy ekkor kezdenek nagy szőlő területeket telepíteni.
Az 1550-es évektől megjelent a reformáció. A paraszti nép tömegesen csatlakozott hozzá, elsősorban azért, hogy szabaduljon az egyházi adótól.
A település 1563-1566, 1613 és 1629. években, valamint a XVIII. sz. második felében a töröknek alávetett.
1711-ben pestisjárvány pusztított.
A XVIII. század első felében megjelent az ellenreformáció. 1732-ben Padányi Bíró Márton veszprémi katolikus püspök parancsot adott az új préposti kúria megépítésére. Ezzel egyidejűleg a volt préposti házban működő református imaházat leromboltatta. A reformátusok 1740-ben egy kis kőtemplom építésébe kezdtek a Mórocza Gergely ajándékozta telken.
Az 1880-as évekből megjelent a teljes szőlőkultúrát megsemmisítő filoxéra vész. A Veszprémben megalapított amerikai szőlőtelepről szállították a vesszőket az útján volt összeköttetésben a veszprémivel.
Falunk híres szülötte Pápay Sámuel nyelvész és irodalomtörténész 1770. március 8-án született. Legnagyobb érdeme egy magyar nyelven megírt rendszerezett irodalomtörténet, a Magyar literatúra esmérete címmel, valamint a polgári közigazgatás és törvények magyar nyelvű szótára.
A református temetőben két 1846-os síremlék áll. Kovács D. István közhonvéd, a Kmetty hadosztály tüzérmestere meghalt 1889. március 11. Körössy Imre honvédtiszt, meghalt 1883-ban. Emléküket kopjafával őrizzük a hősök kertjében, valamint emléktáblával az első és második világháborús hősök nevét.
A falu látnivalói: Felsőörsi prépostsági templom (román kori), Prépostsági épület (1748), Forrás-hegyi bemutatóhely, Köves kúria (1792) - ma fogadó, Református templom, Öreg-hegy Korpádi dűlőben: Római kori villamaradványok, Lovasi őskőkori festékbánya régészeti lelőhelye. Frissítve: 2011. június 27.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.felsoors.hu, www.wikipedia.org
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: pmhivatal@balatonalmadi.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Nagyvázsonyi Kinizsi Vár - Kinizsi Pál Vármúzeum Nagyvázsony Vár és várrom 23.2 km távolságra
Gyógynövény-völgy Oktató és Látogatóközpont Zánka 27.2 km távolságra
Szélmalom Múzeum Tés Műemlék 23.3 km távolságra
látnivalók Felsőörs és környékén »
Felsőörs és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Házias, magyar és a miénk
2020-11-03 -tól 2021-12-23-ig
Szenzációs kikapcsolódás Zalakaroson
2020-01-01 -tól 2022-12-31-ig
Május 1.
2021-04-30 -tól 2021-05-02-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2021

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.