Ábrahámhegy bemutatása, turizmusa

Ábrahámhegy a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, mert egyrészt hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél.
A környékére vonatkozó első írott feljegyzés 1082-ből származik, melyben a község Ábram néven szerepel. II. Endre királysága alatt királyi udvarnokok birtokolták, de kedvenc helye volt a rómaiaknak is, melyet számtalan régészeti lelet is igazol. A község életében jelentős fejlődést jelentett, amikor átadásra került a Budapest-Tapolca vasútvonal (1909) és elkészült az ábrahámhegyi vasútállomás 1925-ben.
Természeti kincsek: Növény- és állatvilága számos ritka fajt foglal magában. Védett területei kedvelt kirándulóhelyek. Különleges - és ma már természetvédelem alatt áll - az Örsi-hegy növény- és állatvilága. A gazdag aljnövényzetben 9 féle védett növényfaj, köztük a fekete kökörcsin, az orchidea-félékhez tartozó agár-kosbor, bíbor-kosbor jelenik meg. Utolsó menedéke ez, a hazánkban már csak itt előforduló aranyos bábrabló bogárnak. További ritkaság a nagytestű, ragyogó fémes színű dunántúli kékfutrinka, az aranypettyes futrinka, bőrfutrinka és számos, meleg tölgyesekben élő, díszes levélbogárfaj, köztük a nyolcpettyes levélbogár, amelynek összesen 4 lelőhelye ismert a Kárpát-medencében. Gyakori még a nagy szarvasbogár és orrszarvú bogár is. Ábrahámhegy területe földtani és vízrajzi különlegességekben bővelkedik. Számos forrás található a településen. Ábrahámhegy földtani érdekessége a permi vörös homokkő. Szőlészet-borászat: Az enyhe lejtőkkel borított önálló kis tájegység kedvez a szőlőtermesztésnek is. A vidék jellegzetes szőlőfajtája az olaszrizling. Az ábrahámi szőlőknek csak déli, délkeleti és délnyugati fekvése van, így a szőlőket állandó napfény éri, melynek köszönhetően kiváló borok teremnek e domboldalakon.
Strandolás, fürdőzés: Az Ábrahámhegyet hajdan kettéosztó Burnót-patak, a Káli-medence kapujában, a malom-völgyben éri el a falut, és torkollik a strand szomszédságában a Balatonba. Az északi part talán legszebb és legjobb adottságú strandját hozva létre, ugyanis a Burnót-patak apró homokszemcsés hordaléka homokfövenyt alakított ki a strand területén. A vízpart a horgászat nemes sportjának kedvelői számára pedig különösen ideális lehetőségekkel szolgál az elő és utószezonban.
Látnivalók: Szépkilátó, Bagolykő-Róka-szikla, Szent Iván-kápolna, Szent László katolikus templom, Fülöp Jakab-templom, salföldi Kőtenger, pálos kolostorrom, arborétum. Frissítve: 2017. június 15.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.abrahamhegy.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: polgarmester@abrahamhegy.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Festetics kastély Keszthely Kastély 29.4 km távolságra
Vitorlázeum - Vitorlástörténeti interaktív kiállítás Balatonfüred 32.2 km távolságra
Sümegi Vár Sümeg Vár és várrom 29.7 km távolságra
látnivalók Ábrahámhegy és környékén »
Ábrahámhegy és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Szenzációs kikapcsolódás Zalakaroson
2020-01-01 -tól 2022-12-31-ig
Május 1.
2021-04-30 -tól 2021-05-02-ig
Házias, magyar és a miénk
2020-11-03 -tól 2021-12-23-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2021

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.