Esterházy kastély, Pápa

A középkori vár alapjainak felhasználásával, Grossmann József tervei alapján kezdték el az Esterházy család kastélyának építését 1783-84-ben.

16 év után újra várja látogatóit a pápai Esterházy-kastély!

A felújítás háttere:
A most megnyitott főúri termek felújítását az a projekt tette lehetővé, melyet Izland, Lichtenstein és Norvégia támogatott az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül. A januárban kezdődött és április végéig tartó - 267 millió Ft értékű - rekonstrukció keretében a kastély hét, emeleti helyisége. - többek közt az Ősök csarnoka, a Vörös-szalon, a Nádor-terem, a Nagyebédlő – újult meg és nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.  A főúri terek felújítása mellett a földszinti kiszolgáló tereket - előtér, jegypénztár, akadálymentes vizesblokk, ruhatár – alakították ki.
A felújítás során kicserélték a nyílászárókat, faljavításokat, festést végeztek a kivitelezők, elhelyezték a szükséges gépészeti berendezéseket valamint a fűtéshez szükséges vezetékeket és radiátorokat, restaurálták a faburkolatokat és a stukkókat, felújították a kőburkolatokat és az emeletre vezető lépcsőt. A földszinti kiszolgáló területek és az emeleti terek akadálymentes megközelítésére lift épült. A projekt során nyolc rossz állapotú festmény és két cserépkályha restaurálása történt meg, helyükre kerültek a korábban restaurált festmények, köztük a híres Pápa látkép is. Az emeleti termek korhű kárpitborítást és szőnyegezést kaptak. 

A jövő:
Tekintve, hogy az ún. norvég alapos projekt lényegében csak az északi szárny emeleti helyiségeinek történeti helyreállítását, valamint az ehhez csatlakozó földszinti északkeleti helyiségek felújítását tartalmazta, a kastély további tereinek, külső homlokzatának megújítására szükséges forrás előteremtésére a város 2009-ben a Közép-Dunántúli Operatív Program részeként új pályázatot nyújtott be. A pápai Esterházy-kastély teljes egészében várhatóan 2013-ra újulhat meg.

Programok:
2011. május 21-én megnyílt pápai Esterházy-kastély a főúri termek bemutatása mellett színes programokat kínál a látogatóknak: a kiállításon a grófi kastély életének képviselőivel bepillantást nyerhetnek a barokk főúri élet hétköznapjaiba és a megelevenedett múlt különleges élményében részesülhetnek.
A grófi család visszatért Pápára, az Esterházy-kastélyba újra élet költözött: a gróf vívótehetségét csiszolja, a grófnő kártyázik, miközben festőmester készíti portréját, az udvarhölgyek ráérősen hímeznek, s közben hangulatos barokk zeneáradatban úszik a kastély. Egy pillanatra mindannyian részesei lehetünk az intrikákkal átszőtt udvartartás életének, a barokk pompa fényűző világának. Hiszen a grófi pár volt olyan kegyes, hogy csodálatosan felújított hajlékát megossza a látogatókkal.
Az óvodás és kisiskolás csoportoknak ajánlott foglalkozások a báb- és drámajáték elemeit ötvözve nyújtanak élményszerű múltba nézést, miközben a jelenkori ismereteik rögzítéséhez, bővítéséhez, rendszerezéséhez adnak játékkal motivált segítséget. A közös interaktív játék közben készült tárgyak, bábok hazavihető emlékei a felejthetetlen kastélylátogatásnak. A gyerekek korhű ruhákba bújva vehetnek részt a barokk illemórákon, játékos programokon.
A felsősök és középiskolások számára kínált múzeumpedagógiai foglalkozásokon egy képzeletbeli időutazás a barokk szalonba röpíti a látogatókat, akik, miközben a kastélyban élők segítségével megismerkednek a főúri etikett szabályaival, részt vesznek egy rögtönzött színi előadáson, élőképeket készítenek, táncórákat vesznek, énekelnek, találkoznak a kor jellegzetes irodalmi, öltözködésbeli, képzőművészeti, zenei sajátosságaival.
A  pápai Esterházy-kastély főúri enteriőr kiállítása újra nyitva áll az érdeklődők előtt.
Koncertek:
A pápai Esterházy-kastély koncerteknek is a helyszíne. A híres, egyedi akusztikával megáldott Nádor-teremben , komolyzenei koncerteket is tartanak.

A kastélyból kilépve két szépen faragott nagy vízköpő domborművet és négy szobrot találunk. Az udvar sarkainál két hatalmas kő oroszlán vicsorog, a kastéllyal egykorúak. Az egyik az Eszterházyak címerpajzsát, másik pálmaágat tart mancsában.

A kastély előtti parkban Petőfi Sándor bronzszobra, valamint Szervátiusz Jenő Jókai Mórnak emléket állító műve található.

A kastély mögött az Uraság 100 hektáros angolparkja, közismert nevén a Várkert található. Bár régi szépségét még nem kapta vissza, a hangulatos játszótér és a sétautak kedvelt pihenőhellyé teszik.

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Esterházy kastély közelében, Pápa városában

Nyitvatartás:
március 1-től október 31-ig hétfő kivételével naponta 10:00-18:00 óra között november 1-től február 28-ig hétfő és kedd kivételével naponta 9:00-17:00 között
Kapcsolattartó: http://www.esterhazykastely.papa.hu
Forrás: www.papa.hu
Frissítve: 2016. december 27.
E-mail cím: esterhazykastely@papa.hu
Telefonszám: +36 20 2631 565
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: esterhazykastely@papa.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Esterházy kastély közelében, Pápa városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Történelmi Városközpont Pápa 0 km távolságra
Somogyi József Galéria Pápa 0 km távolságra
ún. Zichy - ház Pápa 0 km távolságra
Címer- és fegyvertörténeti gyűjtemény Pápa 0 km távolságra
A. Tóth Sándor Galéria Pápa 0.1 km távolságra
látnivalók Pápa és környékén »
Pápa és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat