Iparművészeti Múzeum, Budapest

Iparművészeti Múzeum További képek
Képek forrása: imm.hu

Múzeum Múzeum Rendezvényhelyszín Rendezvényhelyszín

A budapesti Iparművészeti Múzeum a londoni (1857) és a bécsi (1864) társ-intézmények után Európában harmadikként jött létre. Ugyanis az 1872-es országgyűlés 50.000.-Ft-ot szavazott meg "műipari tárgyak" vásárlására a következő évi bécsi világkiállításon a leendő "iparműmúzeum" számára, s ezzel megvetette a gyűj-teményezés alapját. A gyarapodó anyagot 1874-77 között a Nemzeti Múzeum fogadta be, kiállítva is annak lépcsőházában volt, majd a Régi Műcsarnok (Sugár út 69) épületébe került a gyűjtemény.

A budapesti Iparművészeti Múzeum a londoni (1857) és a bécsi (1864) társ-intézmények után Európában harmadikként jött létre. Ugyanis az 1872-es országgyűlés 50.000.-Ft-ot szavazott meg "műipari tárgyak" vásárlására a következő évi bécsi világkiállításon a leendő "iparműmúzeum" számára, s ezzel megvetette a gyűj-teményezés alapját. A gyarapodó anyagot 1874-77 között a Nemzeti Múzeum fogadta be, kiállítva is annak lépcsőházában volt, majd a Régi Műcsarnok (Sugár út 69) épületébe került a gyűjtemény.

Az önálló otthon megteremtése (az anyagi lehetőségek birtokában) 1890-ben vált időszerűvé. Első lépésként egy 1552 négyszögöl nagyságú telket vásároltak meg az Üllői út - Kinizsi utca - Rákos utca (ma Hőgyes Endre u.) határolta területen - ezt később további vásárlással megnövelték.
 
Az új, minden igénynek megfelelő palotára - amely a múzeumon túl az 1880-ban alakult Iparművészeti Iskolát is befogadta - a kormány 1890-ben írt ki pályázatot. Az első helyezést a "Keletre magyar!" jeligéjű, Lechner Ödön és Pártos Gyula által benyújtott tervsorozat nyerte el, de az építési megbízást csak 1893-ban kapták meg. A palota avatására a millenniumi ünnepségsorozat záró akkordjaként 1896. október 25-én került sor. A palota születése pillanatától heves vitákat váltott ki. jelentősége a nemzetközi szecesszió vonulatában és a lechneri életműben ma már megkérdőjelezhetetlen tény. Benne a funkció, a magas művészi színvonalon megformált tömeg, és az egyéni díszítési forma harmóniáját a legkorszerűbb statikai szerkezetek szolgálták.

A Zsolnay kerámiával borított színes kupola messziről , míg a mese-szerű díszítményekkel ékes nyitott főbejárati csarnok közelről csalogatta - és csalogatja ma is - a látogatókat. Mégis az ellenzők miatt az 1920-as évek végére a múzeum belső festését (Reissmann Károly Miksa művét) drasztikusan lemeszelték (csak két terem és a szélfogó menekült meg). A második világháborúban súlyos károsodás érte a főbejárat nyitott előcsarnokot és a főkupolát, valamint a nagy üvegcsarnokot, és a Hőgyes utca sarokkupolát. A háborús károkat 1949-ben állították helyre.

Az Iparművészeti Múzeum kb.20.000 műtárgyat számláló Textil és Viselet gyűjteménye magába foglalja a textilművesség különböző korszakait és technikáit képviselő európai és Európán kívüli textíliák kollekcióját, valamint a kézműves textiltechnikák története szempontjából jelentős eszközök gyűjteményét. Az adományok, hagyatékok és vásárlás útján napjainkig folyamatosan gyarapodó műtárgyállomány tíz különálló műfaji egységre tagolódik. Ezek a következők: Szövetek-; Hímzések-; Nyomott anyagok-; Csipkék-; Kárpitok-; Szőnyegek-; Viseletek-; Viseletkiegészítők-; Lófelszerelések és fegyvertartó tokok-; Technikatörténeti eszközök- gyűjteménye.

A kerámia és üveg osztály gyűjteményei együttesen kb.  25.000 tételből állnak, a valóságos darabszám ennek hozzávetőleg a kétszerese, hiszen csaknem valamennyi gyűjtemény csoportban - különösen a porcelánban, fajanszban és az üvegben - számos kisebb-nagyobb asztali szerviz található. A nagyobb gyűjteményegységek az alapanyagok szerint jöttek létre. Ilyenek a fajansz-, a porcelán-, a kőedény-, kőcserép- és az üveg gyűjtemények, illetve elkülönült csoportot jelent a kályha- és kályhacsempe gyűjtemény.

Az Iparművészeti Múzeum első (könyvművészeti ) szakkiállítását másodikként az 1884-ben rendezett "ötvösmű-kiállítás" követte, mely több főúri-és közgyűjteményé mellett a múzeum akkori anyagát is bemutatta. Az azóta eltelt több, mint száz évben az Ötvös Osztály műtárgyállománya adományok, hagyatékok, vásárlás stb. útján több ezer tárggyal gyarapodott. A mára mintegy 10.000 tételből álló gyűjtemény az Iparművészeti Múzeum gyűjtőköréből adódóan elsősorban külföldi, kisebb részben magyar művészek, mesterek alkotása, és a reneszánsznál korábbi korszakokat csak egyes ritka darabokkal képviseli. A kortárs ötvösművészetet elsősorban ékszerekkel tudjuk illusztrálni. Az Ötvös Osztály anyaga hagyományosan (az ötvenes évektől) kilenc műfaji egységre tagolódik. Ezek nagyobb része a fémművesség anyag szerinti különböző ágai (ezüst-, bronz-, vas-, ónművesség, stb.) alapján különülnek el. További egységekbe (óra-, ékszer-, szelence-, evőeszközgyűjtemény) tartozó darabokat a műfaji azonosság kapcsol egybe. Külön csoportot alkot a kisszámú pravoszláv gyűjtemény mellett az Ötvös Osztály talán leghíresebb egysége: az Esterházy-kincstár.

Az Iparművészeti Múzeum megközelítően 4.000 darabot számláló bútor gyűjteménye nagyrészt különböző berendezési tárgyból, kisebb százalékban egyéb famunkákból - mézeskalács minta, kékfestő dúc, kisplasztika stb.- tevődik össze. A gyűjteményi állomány a 14.-től a 20. századig terjedően, mintegy hét évszázadot ölel át.

Az Iparművészeti Múzeum legváltozatosabb tartalmú gyűjteményi osztálya az ún. Kisgyűjtemények osztálya. Nevében némiképp félreérthetően a tárgyak méretére utal, de nem jelzi azt a fajta változatosságot, amely e gyűjteményegységet jellemzi. Külföldi katalógusokban "varia" címszóval jelzik e sokrétűséget. Kialakulása annak köszönhető, hogy számos olyan művesség, műtárgy létezik az iparművészet terén, melyek nem tartoznak a hagyományosan kialakult kollekciók - bútor, textil, üveg- kerámia, ötvös - körébe. Főként a bőrművészeti alkotások kerültek ide, míves könyvkötések, továbbá a magyar és európai bőrművesség remekei.

Az Iparművészeti Múzeum szecessziós stílusú színes majolikával burkolt csodálatos épületébe lépve a két szintet átfogó, üvegtetővel fedett belső csarnokában találjuk magunkat, amely különböző rendezvények lebonyolítására alkalmas.

A terem és az azt körbeölelő két galériaszint, amelyek a kiállításoknak adnak helyet, a fehérre festett, csipkézett boltíves oszlopcsarnokkal egészen egyedi hangulatot biztosítanak a látogatóknak és a rendezvények vendégeinek.

Állandó kiállítás

Gyűjtők és kincsek
Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legszebb darabjai

Az állandó kiállítás ingyenesen látogatható.

A Magyar Iparművészeti Múzeum szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján.

Jegyárak:

Kombinált jegy minden kiállításra:
2000 Ft (teljesárú)   
1000 Ft (kedvezményes)   
800 Ft     (diák csoport)
1700 Ft (felnőtt csoport)   
4500 Ft (családi)

Nyitvatartás

hétfő kivételével naponta 10–18 óráig
E-mail: [email protected], [email protected]
Forrás: imm.hu
Frissítve: 2016-08-08 16:50:22

Elérhetőségek

Cím: Budapest, IX.ker., Üllői út 33 - 37.
Térkép
Tel.:+36 1 456 5107

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Programok a környéken

Kaland

Kaland

 • Budapest
 • 2024.Oct.25-án József Attila Színház

Márai katartikus drámája szenvedélyes szerelmi és karriertörténet, mely egyben élethazugságokkal kikövezett boldogságkeresések sora.

Portugál

Portugál

 • Budapest
 • 2024.Oct.26-án József Attila Színház

Mozart, a csokigolyók sztárja - Danubia Zenekar

Mozart, a csokigolyók sztárja - Danubia Zenekar

 • Budapest
 • 2024.Aug.15-án Óbudai Danubia Nonprofit Kft.

Ha létezik abszolút „sztár” a zeneszerzők között, Mozart biztosan ezek egyike kell, hogy legyen. Művein túl személyisége is számtalan alkotót vagy akár csokoládégyárost megihletett – nem véletlenül. Hámori Máté karmester sok vidámsággal mutatja be Mozart változó zenei világát a gyermekkori zsengéktől egészen a Requiem drámájáig.

Zsidó Kulturális Fesztivál 2024: Budapest Klezmer Band

Zsidó Kulturális Fesztivál 2024: Budapest Klezmer Band

 • Budapest
 • 2024.Sep.10-án Zsidó Kulturális Fesztivál 2024

Szent István-terem – A Budavári Palota csodája - tárlatvezetés magyar nyelven

Szent István-terem – A Budavári Palota csodája - tárlatvezetés magyar nyelven

 • Budapest
 • 2024.Aug.01-án Szent István-terem

2021. augusztus 20-án nyílt meg az érdeklődők előtt a Budavári Palotában újjászületett Szent István-terem. Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett helyiség a Budavári Palota a századforduló magyar iparművészetének csúcsteljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor legjobb magyar művészei és iparosai vettek részt.

FUNNY MONEY - Rossz pénz nem vész el

FUNNY MONEY - Rossz pénz nem vész el

 • Budapest
 • 2024.Dec.26-án Belvárosi Színház

Szeretnél gazdag lenni? Otthagyni a dögunalmas állásod? Elköltözni mondjuk Barcelonába? Ahol végre egész álló nap napozhatsz a tengerparton, miközben egy jéghideg cuba libret szürcsölgetsz? Nos, Császár András pontosan ezt tervezi tenni azok után, hogy véletlenül talál kétmillió eurót a hármas metrón.

SZÜLETETT: WÁGNER EMESE

SZÜLETETT: WÁGNER EMESE

 • Budapest
 • 2024.Oct.15-án Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Született: Wágner Emese manna produkció - Szentendrei Teátrum - Füge Produkció Szalontay Tünde titokzatos, rejtőzködő színésznő. Most mégis az életéről mesél.

TAPASZTALT ASSZONY

TAPASZTALT ASSZONY

 • Budapest
 • 2024.Oct.16-án Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

„A nő nem férfi, a férfi nem nő. Ennyi.”

További programok

Kedvenc akciók

Corvin Hotel & Gyulai Wellness Apartmanok Gyula

Félpanziós ajánlat

23 150 Ft/fő/éj-től

Corvin Hotel & Gyulai Wellness Apar...

 • 8 Értékelés alapján4 / 5
Villa Florencia Eger

Legjobb ár reggelivel

12 000 Ft/fő/éj-től

Villa Florencia

panzió
 • még nincs értékelésÚj!
Főnix Medical Wellness Resort Nógrádgárdony

Napi szobaárak félpanzióval

22 700 Ft/fő/éj-től

Főnix Medical Wellness Resort

 • Kiváló18 Értékelés alapján4.5 / 5
Danubius Hotel Marina Balatonfüred

All inclusive pihenés előfogla...

29 453 Ft/fő/éj-től

Danubius Hotel Marina

 • Kiváló79 Értékelés alapján4.7 / 5

Szállások Budapest

Chill out - Szobaárak félpanzióval Budapest
 • Kiváló6 Értékelés alapján4.5 / 5
Apartman árak Budapest

Diamond Astoria 1-5, Váci Stre...

apartman

Apartman árak

9 454 Ft/fő/éj-től
 • még nincs értékelésÚj!
Előlegfizetős csomag önellátással Budapest
 • még nincs értékelésÚj!
Budapesti feltöltődés 2 éj Budapest
 • még nincs értékelésÚj!

További szállások

Bejelentkezés