Hollókő Szállások, Programok, Látnivalók

bemutatjuk Hollókő települést. Válogatott szállások, programok és látnivalók kínálata Hollókő településen. Turisztikai infók és szálláshelyek

bemutatjuk Hollókő települést. Válogatott szállások, programok és látnivalók kínálata
 
Hollókő látnivalók képekben Hollókő látnivalók képekben Hollókő látnivalók képekben Hollókő látnivalók képekben Hollókő látnivalók képekben Hollókő látnivalók képekben
 
összesen 6 kép
Hollókő turisztikai információk nyomtatása Hollókő turisztikai információk továbbküldése emailben
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:
A szelíden hullámzó Palóc táj legszebb gyöngyszeme Hollókő, 1987 óta része a világörökségnek. A Cserhát ölelő karjai úgy védték meg a völgyben meghúzódó kis házakat a századok zord szelétől, hogy a falu megőrizhette eredeti varázsát. Palócföld éke, s egyben Közép-Európa legépebben megmaradt, egységes palóc építészeti stílust tükröző faluja Hollókő, melynek legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevõ, 58 védett épületet magába foglaló falurezervátum, mely õrzi a XVII. századi népi építészet remekműveit.
A palócok a hadas hagyomány szerint nagycsaládos rendszerben, osztatlan szalagtelkekre építették otthonaikat, melyek Észak-Magyarország viszonylagos zártsága miatt fennmaradtak. Házaik általában három osztatúak (első szoba - pitvar - lakókamra), melyeket két oldalról - utcai és udvari fronton - hambitus (faoszlopos tornác), övez. Területi viszonyok kihasználásával a pincéket szintkiegyenlítő szereppel alakították ki, így egységes, a házakkal harmonikus képet alkotnak. A szalagtelkeken, a házhoz épült a kamra, az udvaron pedig a hidast (a disznó ólat) és fészereket helyezték el. Nagy állat tartására alkalmas pajták a falu szélén, az un. Pajtásárokban álltak. A napjainkban is megcsodálható épületek az 1909-es tűzvész után épültek, de megőrizték eredeti formájukat és őrzik továbbra is letűnt korok hangulatát.

Hollókő templomáról szóló korai írásos emléket 1343-ból találunk, ám a falu középkori temploma a XVI. századi törökdúlások idején elpusztult. A XIX. században emelték a falu, napjainkban is megcsodálható, kőalapra, vályogból épült, tapasztott-meszelt falú, fatornyos római katolikus templomát. A faluképben is meghatározó, jellegzetes, gúlasisakos fatornyát 1889-ben építették. Berendezései közül igazán említésre méltó egy, a Felvidékről származó pieta-szobor, mely XVII. századi népi faragás, valamint egy szintén XVII. századi lobogóbetét és egy corpus, mely az esztergomi Keresztény Múzeum ajándéka.

Lakói palócok, akik ősi hagyományaik mellett mai napig őrzik színes, gazdagon díszített viseletüket. A teljes viselet az 1870-es és 1880-as években alakulhatott ki, melyet többszöri változás követett. Napjainkban is megcsodálható öltözetük mindössze az 1930-as évek tájékán öltött végleges formát. A férfiak szűk fekete nadrágot, hímzett gyolcsinget és pitykével, hímzéssel díszített posztó lajbit viselnek. Fekete, alul keskeny csíkban hímzett, klott szakácska kerül a derekukra, melyet széles tarka szalaggal díszítenek. Fejüket fekete pörge kalap takarja, míg lábukon csizmát viselnek.

Jellegzetesebb és jóval díszesebb a rövid, sokszoknyás női viselet, melynek valamennyi darabja igazi mestermunka. Az alig térdet takaró szedett (ráncolt), vászon alsószoknyákból hétköznap mindössze kettőt használtak és az asszonyok fejét díszítő "menyecske" (főkötő) is rojt nélküli változatban jelent meg. Ünnepnapon azonban 7-8 alsószoknya fölött díszes selyem vagy kasmír szoknya ringott a derekukon, míg a lányok vasalt szoknyából akár 15-20-t is magukra öltöttek. A szoknyák elé gazdagon hímzett fekete selyem szakácskát (kötény), vagy klott kecelét (ráncolt kötény) kötöttek. Finom, gyolcs vagy bíbor (csipke) ingváll és színes rojtokkal díszített vállkendő egészítette ki az öltözetet. Hajadon lányok vrekocsba (varkocsba) fonták hajukat, melybe pántlikát kötöttek. Asszonyok fejdísze a rojtos selyemkendőből hajtogatott "menyecske", mely alá gyöngyös főkötőt helyeztek. Lábukon lagos (lakkos) szárú csizmát, nyakukon galárist - öt-hat soros gyöngyöt - hordtak.

Szinte uralja a tájat a történelmet idézõ várrom, ahonnan a tekintet száll mint a madár, megpihenve az öreg szőlőhegy sugarasan szétterülő kis parcelláin, emlékeztetve bennünket arra, hogy e falu szorgalmas lakói nehéz munkájuk közben is maradandó szépet alkottak. Az Árpád házzal rokonságban álló Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. A család Illés ágának tagjai a tatárjárás után, IV. Béla király parancsára, a XIII. század közepén kezdték el építeni a község fölé magasodó erõdítmény öregtornyát, hogy a portyázó tatárokkal szemben megvédje a környék lakósait. Hollókő várát Károly Róbert 1313-ban Szécsényi Tamás vajdának adományozta és ebből az idõszakból (1310), származik első írásos említése is "castrum Hollokew" néven.

1552-ben török kézre került a vár, mely a közel 150 éves török uralom alatt felváltva volt török és magyar kézen, ám megerősítésére senki sem fordított gondot. Véglegesen 1683-ban Sobieski János lengyel király szabadította fel a török iga alól, ám védő funkciója ekkorra megszűnt, elhagyták és a magányosan álló kis végvár, megkezdte folyamatos pusztulását. I. Lipót császár 1701-ben kiadott rendelete kimondta a magyar végvárak megszűntetését, így 1711-ben Hollókőn is bontási munkálatokat kezdtek, ám az amúgy is elhanyagolt állapotban lévő erődítmény felrobbantására nem került sor. Így maradhatott meg Hollókő vára Nógrád megye legépebb XIII. századi végváraként.

Eredetlegendája szerint Pusztavárhegyen álló földvár ura, Kacsics András szépasszonyt rabolt, akinek dajkája boszorkány volt. Boszorkánydajkája pedig szövetkezett az ördöggel, hogy a fogságbók kiszabadíthassák a lányt. Így történt, hogy az ördög parancsára az ördögfiak holló képükben elhordták a vár épületköveit, és mai helyén, a hatalmas sziklán felépült Hollókő vára. Helyreállítása 1996-ban fejezõdött be. A külső várudvaron álló két gazdasági épültben kiállítás mutatja be az erődítmény történetét, kutatását, helyreállítási munkálatait.
1961 és 1968 között Hollókő védelmére Mendele Ferenc vezetésével, egységes műemléki tanulmányterv készült, melynek köszönhetõen a lakóházak megtartották jellegüket, és új funkciókat kaptak. Itt helyezték el a Polgármesteri hivatalt, a Postát, az Óvodát, Orvosi rendelőt, a Hollókőért Közalapítványt valamint itt találhatóak a múzeumok, kiállítóhelyek és a turisták tájékoztatását szolgáló Tourinform iroda.

A Hollókőre kiterjedő védelem nem csupán műemléki jellegű, hanem a tájképileg jelentős hagyásfás legelőre és a "nadrágszíj" parcellás szőlőhegyre is vonatkozik. 1977 óta, belterülete, zártkertjei, legelője és a várhegy részei a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzetnek.
1987-ben pedig az UNESCO Világörökség Bizottsága Világörökségi címmel jutalmazta az épített és táji környezet eme páratlan harmóniáját.

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 96 km. Haladjon az M3-as autópályán (Hatvanig), majd a 21-es számú főúton (Pásztóig), ezután a tábla szerint hajtson Hollókőig.

Fissítve: 2009. november 16.
Forrás: www.holloko.hu
Hollókő szállás ajánlat - szálláshelyek kiemelt csomagajánlatai

Kemencés Vendégház Hollókő
Szilveszter 2014, Kemencés Vendégház - Szállás Hollókő
200000 Ft/szoba/3 éj
A csomag étkezést nem tartalmaz..
Érvényes: 2014-12-30 - 2015-01-03
Kemencés Vendégház Hollókő
Ófalusi romantika, Kemencés Vendégház - utazás Hollókő
22500 Ft/fő/3 éj
étkezés: félpanzió
Érvényes: 2013-03-01 - 2014-12-22

Kemencés Vendégház Hollókő
4 éj önellátással, Kemencés Vendégház - utazás Hollókő
15000 Ft/fő/4 éj
A csomag étkezést nem tartalmaz..
Érvényes: 2012-07-26 - 2014-12-22

Hollókő szállások ajánlója, gyors szállásfoglalás - Hollókő településen

Kemencés Vendégház: Hollókő Szállás vendégház kategóriában
Hollókő vendégház
Központ: 0.6 Km távolságra
Kemencés Vendégház Hegyvidéki Szállás Hollókő településen Kemencés Vendégház Olcsó Szállás Hollókő településen Kemencés Vendégház Sport és szabadidő turizmus Szállás Hollókő településen
Nem található a keresési feltételnek megfelelő szállás!

Program kereső

Hely

program típusok: 
Érvényesség:
-

Látnivalók Hollókő településen

Hollókő ófalu és táji környezete (1987): Kiemelt Világörökség látnivaló  - Hollókő
Hollókő Világörökség
központban
Római katolikus templom: Kiemelt Templom látnivaló  - Hollókő
Hollókő Templom
Központ: 0.4 Km távolságra
Hollókői vár: Kiemelt Vár és várrom látnivaló  - Hollókő
Hollókő Vár és várrom
Központ: 1.5 Km távolságra
Falumúzeum: Kiemelt Múzeum látnivaló  - Hollókő
Hollókő Múzeum
Központ: 0.4 Km távolságra
Postamúzeum: Kiemelt Múzeum látnivaló  - Hollókő
Hollókő Múzeum
Központ: 0.4 Km távolságra
Nem található a keresési feltételnek megfelelő látnivaló!

 
Foglalási információ:

Elérhetőségeink:
Tel.: Jelenleg nem vagyunk elérhetők telefonon. Kérem használja a "Visszahívás kérése" lehetőséget vagy írjon nekünk e-mail címünkre.
Értékesítésünk reggel 9 órától várja hívását.
Visszahívás kérése
Név:
Telefon: 06-
Téma:
Üzenet: 
Szállás Hollókő

Toldi Vendégház

Toldi Vendégház

Felsőtold vendégház

2.9 Km távolságra

3500 Ft/fő/éj-től

Bableves Vendégház

Bableves Vendégház

Felsőtold vendégház

3 Km távolságra

4333 Ft/fő/éj-től

Cserhát Vendégház

Cserhát Vendégház

Felsőtold vendégház

3 Km távolságra

4000 Ft/fő/éj-től

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák

Teleki-Degenfeld Kastélyszálló Szirák - nyári főkép

Szirák 4 csillagos hotel

15.9 Km távolságra

10450 Ft/fő/éj-től

Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel

Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotel

Nógrádgárdony 4 csillagos hotel

16 Km távolságra

12000 Ft/fő/éj-től

Hunguest Grandhotel Galya

Hunguest Grandhotel Galya

Galyatető 4 csillagos hotel

29.6 Km távolságra

12000 Ft/fő/éj-től

Fenyőharaszt Kastélyszálló

Fenyőharaszt Kastélyszálló

Verseg 3 csillagos hotel

26.1 Km távolságra

11215 Ft/fő/éj-től

Hotel Narád & Park

Hotel Narád & Park, Mátraszentimre - nyári főkép - téli főkép

Mátraszentimre 4 csillagos hotel

25.6 Km távolságra

10500 Ft/fő/éj-től

Aktuális programok 30 km-en belül

Balassagyarmat MNM Palóc Múzeuma -

Balassagyarmat program

27.1 Km távolságra

2014-06-05 - 2014-12-20

Balassagyarmat MNM Palóc Múzeuma -

Balassagyarmat program

27.1 Km távolságra

2014-09-27 - 2014-11-25

Látogatóközpont és kiállítás

Kemencenyílás

Salgótarján program

17.5 Km távolságra

2014-11-10 - 2014-12-19

Kiemelt látnivalók a környéken

Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet

Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzet

természeti érték

5.3 Km távolságra

Ferences templom és kolostor

Ferences templom és kolostor

Szécsény templom

9.8 Km távolságra

Tűztorony

Tűztorony

Szécsény műemlék

9.6 Km távolságra

Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark - Sztúpa

Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark - Sztupa

Tar múzeum

13.3 Km távolságra

Szentkút kegytemplom

Szentkút

Mátraverebély-Szentkút templom

14.9 Km távolságra

Bányamúzeum

Bányamúzeum

Salgótarján múzeum

20.3 Km távolságra

Ősmaradványok

Ősmaradványok - fogadóépület

Ipolytarnóc természeti érték

20.9 Km távolságra

Palóc Ház

Palóc Ház

Balassagyarmat tájház és skanzen

26.9 Km távolságra

Somoskői vár

Somoskői vár

Salgótarján vár és várrom

27.6 Km távolságra

Az Ön túraterve
Az oldalon barangolva látnivalót, programot és szálláshelyet adhat hozzá saját túratervéhez.
Tipp: Felvétel a túrába ikonnal bővítheti túráját.
Segítség, hogyan kezdje el