Segíthetünk?+ 36 1 239 1224 | + 36 20 20 48008

Festetics kastély , Dég

Dégen található Magyarország egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja öleli körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

A kastély 1810 és 1815 között, az ország ?leggazdagabb köznemese", Festetics Antal (1764-1853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét, Pollack Mihályt (1773-1855) bízta meg. A kastély alaprajzi különlegessége, a főszárny jobb sarkában található ovális díszterem és az ezzel átellenben lévő szárnyban kiakalított szintén ovális alaprajzú, ám intim méretű kabinet, később grófnői fürdőszoba. Az 1920-as években Festetics Sándor
átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt: ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja.

A Festetics család 1944-ben elhagyta a kastélyt, amelyben az 1945-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthon működött. Az épület eredeti berendezését nem ismerjük, mivel azt a II. világháború végén, illetve után elpusztították, valamint eltulajdonították. Máig megcsodálhatók azonban az előcsarnok és az egykori grófi dolgozószoba kandallói, a díszterem a maga teljességében. Az elmúlt  években a kutatók a termek egyszínű festékrétegei alatt színvonalas klasszicizáló  (19. és kora-20. századi) díszítőfestésekre bukkantak.

Park
Magyarország egyik legnagyobb szabású és leglátványosabb tájképi kertje (angolkertje) a dégi kastélypark, amelyet több patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. Szigetének ékessége egy különleges kerti építmény: a németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi-ház, melynek földszintes részén tehénistálló volt, míg emeletes részén az egyik tüdőbeteg grófné szanatóriumként szolgáló lakosztálya kapott helyet. A parkban egész évben élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatunk.

Fejér megye déli részén a Mezőföld egy süllyedékében, 3 patak találkozásánál hozták létre az eredetileg csaknem 300 hektár kiterjedésű parkot 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de felmerül a klasszicista kastély alkotójának - a kor legjelentősebb magyar építészének, a Magyar Nemzeti Múzeumot is tervező - Pollack Mihálynak a szerepe, aki bátyjához, a Lombardiában működő Leopoldo Pollachhoz hasonlóan feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott. Dégen a kastély lett nemcsak a hatalmas park, hanem az egész 15.000 holdas birtok vizuális fókuszpontja is. Az épületet a völgyszerű süllyedék peremére helyezték az északról a faluba vezető országút tengelyében. Az építéskor az országutat kiegyenesítették, fasorral szegélyezték, így a kastély impozáns udvari homlokzata (portikusza) már 14 km-ről látható volt.  A kastélyt kiszolgáló melléképületeket a kastély érkezési oldala előtti nagy kocsiforduló két oldalán emelték, a többi a mai Szabadság téren, a park falu felőli kapujának két oldalán képezett összefüggő házsort.

A kastély kert felőli oldalának oszlopcsarnokából élvezhető panorámát gondosan megtervezték a park építésekor. A tágas tisztások és hosszú nyiladékok a park és a település legtávolabbi nevezetes épületeiig vezetik a tekintetet. A szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára, valamint a park távoli pontjaira nyílik innen szép panoráma. A park falu felőli szélén terült el a nagy konyhakert, amelyben a Pollack által tervezett klasszicista narancsház és 12 dézsmapince kapott helyet. (Ezek ma a helyi TSz tulajdonában, elhanyagoltan állnak.)

Az 1920-as években, a kastély korszerűsítése és neoklasszicista átépítése kapcsán épült a rózsakert a teniszpályával, klasszicizáló lugassal és egy egyedülálló, barokkos hímzésmintát idéző, kavicsból és carrarai márványdarabokból kirakott ún. parterrel (ez utóbbi megsemmisült). Napjaikban is látható viszont a szintén ebből az időből való a gótizáló szivattyúház és a kastély közelében álló, romszerű "antik forrás" is. A család tagjai a park egyik sarkában, a patak-ágak által szigetszerűen körülfogott dombon temetkeztek.

1945 után a birtokot államosították. A park nagy része erdészeti kezelésbe került, eredeti egysége és struktúrája, térkapcsolatainak nagy része megszűnt, történeti faállományát az erdészeti területen - néhány szerencsés kivételtől eltekintve - tervszerűen kitermelték. A kastély környéke (34,5 hektár) azonban a tóval és a kerti építményekkel ma is megvan, és tágas tisztásokban, idős facsoportokban, faóriásokban gyönyörködhetünk. A 2003 óta tartó helyreállítás következtében a dégi kastélypark egésze (mintegy 300 hektár) - hazánk egyik legértékesebb történeti kertje - műemléki védelem alá került, s helyreállítása megindult. A parkban akár több órás sétákat, kirándulásokat tehetünk, lenyűgöző látványok sorában gyönyörködve.

Hollandi-ház
A park tavának szigetén álló, festői megjelenésű épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték. Földszintes része tehénistállóként szolgált (az itt lakó és a szigeten legelésző hat tarka tehén a park fontos látványelemének számított), emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyítására berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia-tartalmú istálló-levegőt és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, a mai híd később épült. 

A park egész évben korlátozás nélkül látogatható.

Belépőjegy árak:

teljes ár: 700 Ft,
teljes árú csoportjegyár: 600 Ft,
diák, nyugdíjas: 500 Ft,
diák, nyugdíjas csporotjegyár: 400 Ft,
családi jegy (min: 2 felnőtt, 1 gyerek): 1600 Ft


 

Bővebben »
Forrás: nemzetimuemlek.hu
Frissítve: 2014. szeptember 19.
Lépjen kapcsolatba velünk
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Club Aliga Üdülőközpont Balatonaliga üdülőközpont 25.5 km távolságra
Fried Kastély Szálloda és Étterem Simontornya 4 csillagos hotel 13.8 km távolságra Már 9 900 Ft/fő/éj-től
Zichy Park Hotel Bikács 4 csillagos hotel 26 km távolságra Már 7 200 Ft/fő/éj-től
Best Western Plus Lakeside Hotel Székesfehérvár 4 csillagos hotel 28.4 km távolságra Már 9 900 Ft/fő/éj-től
Hotel Platán Székesfehérvár Székesfehérvár 3 csillagos hotel 27.4 km távolságra Már 6 500 Ft/fő/éj-től
Napfény Hotel Balatonvilágos 3 csillagos hotel 26.2 km távolságra
Tópart Hotel Balatonvilágos 3 csillagos hotel 26.2 km távolságra
Aranyhíd Üdülő Balatonvilágos panzió 26.3 km távolságra
Árpád utcai apartman Agárd vendégház 31.3 km távolságra
Gesztenye utcai apartman Agárd vendégház 31.3 km távolságra
Ősz utcai apartman Agárd vendégház 30.8 km távolságra
Páfrány utcai apartman Agárd vendégház 30.4 km távolságra
Bethlen utcai nyaraló Velence apartman 31 km távolságra
Piknik Üdülőfalu Siófok apartman 31 km távolságra
Royal Mediterran Siófok apartman 29.2 km távolságra Már 4 975 Ft/fő/éj-től
Visnyei 4 fős nyaraló Siófok Siófok apartman 26.8 km távolságra Már 6 300 Ft/fő/éj-től
Látnivalók a környéken (30 km)
Gorsium Szabadtéri Múzeum - Régészeti Park Tác 19 km távolságra
Simontornyai Vár Simontornya 14.1 km távolságra
Ozorai Pipo-várkastély Ozora 11.1 km távolságra
látnivalók Dég és környékén »
programok Dég és környékén (30 km)
Mit hoz a madarak Mikulása? Dinnyés 28 km távolságra 2016-12-03 - 2016-12-03
A Dinnyési Tükrös Ponty Napja Dinnyés 28.7 km távolságra 2016-10-29 - 2016-10-29
Fehérvári Advent Székesfehérvár 27.9 km távolságra 2016-11-27 - 2016-12-24
Dég és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
UtazzErdelybe.hu
Green events rendezvényszervezés
Árgarancia és adatvédelem

Ügyfélszolgálat

Kollégáink megválaszolják kérdéseit, segítséget nyújtanak a foglalásban.
E-mail: info@utazzitthon.hu
Tel.: 06-20-20-48008, 06-1-239-1224
Nyitvatartás: H-P: 8.00-18.00, SZ:10.00-16.00
Kapcsolat és ÁSZF
Munkatársak


Közösségi kapcsolat

Hírlevél
iratkozzon fel hírlevelünkre!