Festetics kastély Dég - Dég kastély

Térkép
Festetics kastély

, Dég oldal nyomtatása , Dég információinak továbbküldés e-mailben Felvétel a túrába
Továbbküldés e-mailben
Címzett neve:
Címzett email címe:
Az Ön neve:
Az Ön email címe:
Üzenet:

Dégen található Magyarország egyik legszebb - és egyetlen látogatható - klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja öleli körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik: a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal is szabadkőműves volt.

A kastély 1810 és 1815 között, az ország ?leggazdagabb köznemese", Festetics Antal (1764-1853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét, Pollack Mihályt (1773-1855) bízta meg. A kastély alaprajzi különlegessége, a főszárny jobb sarkában található ovális díszterem és az ezzel átellenben lévő szárnyban kiakalított szintén ovális alaprajzú, ám intim méretű kabinet, később grófnői fürdőszoba. Az 1920-as években Festetics Sándor
átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt: ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja.

A Festetics család 1944-ben elhagyta a kastélyt, amelyben az 1945-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthon működött. Az épület eredeti berendezését nem ismerjük, mivel azt a II. világháború végén, illetve után elpusztították, valamint eltulajdonították. Máig megcsodálhatók azonban az előcsarnok és az egykori grófi dolgozószoba kandallói, a díszterem a maga teljességében. Az elmúlt  években a kutatók a termek egyszínű festékrétegei alatt színvonalas klasszicizáló  (19. és kora-20. századi) díszítőfestésekre bukkantak.

Park
Magyarország egyik legnagyobb szabású és leglátványosabb tájképi kertje (angolkertje) a dégi kastélypark, amelyet több patak találkozásánál, enyhe lankán alakították ki. Mérföldnyi hosszúságú, festői halastava a leghosszabb a hazai parkok tavai között. Szigetének ékessége egy különleges kerti építmény: a németalföldi stílusban épült vöröstéglás Hollandi-ház, melynek földszintes részén tehénistálló volt, míg emeletes részén az egyik tüdőbeteg grófné szanatóriumként szolgáló lakosztálya kapott helyet. A parkban egész évben élményt nyújtó, kiadós sétára indulhatunk.

Fejér megye déli részén a Mezőföld egy süllyedékében, 3 patak találkozásánál hozták létre az eredetileg csaknem 300 hektár kiterjedésű parkot 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de felmerül a klasszicista kastély alkotójának - a kor legjelentősebb magyar építészének, a Magyar Nemzeti Múzeumot is tervező - Pollack Mihálynak a szerepe, aki bátyjához, a Lombardiában működő Leopoldo Pollachhoz hasonlóan feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott. Dégen a kastély lett nemcsak a hatalmas park, hanem az egész 15.000 holdas birtok vizuális fókuszpontja is. Az épületet a völgyszerű süllyedék peremére helyezték az északról a faluba vezető országút tengelyében. Az építéskor az országutat kiegyenesítették, fasorral szegélyezték, így a kastély impozáns udvari homlokzata (portikusza) már 14 km-ről látható volt.  A kastélyt kiszolgáló melléképületeket a kastély érkezési oldala előtti nagy kocsiforduló két oldalán emelték, a többi a mai Szabadság téren, a park falu felőli kapujának két oldalán képezett összefüggő házsort.

A kastély kert felőli oldalának oszlopcsarnokából élvezhető panorámát gondosan megtervezték a park építésekor. A tágas tisztások és hosszú nyiladékok a park és a település legtávolabbi nevezetes épületeiig vezetik a tekintetet. A szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára, valamint a park távoli pontjaira nyílik innen szép panoráma. A park falu felőli szélén terült el a nagy konyhakert, amelyben a Pollack által tervezett klasszicista narancsház és 12 dézsmapince kapott helyet. (Ezek ma a helyi TSz tulajdonában, elhanyagoltan állnak.)

Az 1920-as években, a kastély korszerűsítése és neoklasszicista átépítése kapcsán épült a rózsakert a teniszpályával, klasszicizáló lugassal és egy egyedülálló, barokkos hímzésmintát idéző, kavicsból és carrarai márványdarabokból kirakott ún. parterrel (ez utóbbi megsemmisült). Napjaikban is látható viszont a szintén ebből az időből való a gótizáló szivattyúház és a kastély közelében álló, romszerű "antik forrás" is. A család tagjai a park egyik sarkában, a patak-ágak által szigetszerűen körülfogott dombon temetkeztek.

1945 után a birtokot államosították. A park nagy része erdészeti kezelésbe került, eredeti egysége és struktúrája, térkapcsolatainak nagy része megszűnt, történeti faállományát az erdészeti területen - néhány szerencsés kivételtől eltekintve - tervszerűen kitermelték. A kastély környéke (34,5 hektár) azonban a tóval és a kerti építményekkel ma is megvan, és tágas tisztásokban, idős facsoportokban, faóriásokban gyönyörködhetünk. A 2003 óta tartó helyreállítás következtében a dégi kastélypark egésze (mintegy 300 hektár) - hazánk egyik legértékesebb történeti kertje - műemléki védelem alá került, s helyreállítása megindult. A parkban akár több órás sétákat, kirándulásokat tehetünk, lenyűgöző látványok sorában gyönyörködve.

Hollandi-ház
A park tavának szigetén álló, festői megjelenésű épületet 1891-ben, egy korábbi épület helyén emelték. Földszintes része tehénistállóként szolgált (az itt lakó és a szigeten legelésző hat tarka tehén a park fontos látványelemének számított), emeletes részében pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyítására berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia-tartalmú istálló-levegőt és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, a mai híd később épült. 

A park egész évben korlátozás nélkül látogatható.

Belépőjegy árak:

teljes ár: 700 Ft,
teljes árú csoportjegyár: 600 Ft,
diák, nyugdíjas: 500 Ft,
diák, nyugdíjas csporotjegyár: 400 Ft,
családi jegy (min: 2 felnőtt, 1 gyerek): 1600 Ft


 

Forrás: nemzetimuemlek.hu Fissítve: 2014. szeptember 19.

További szálláshelyek a Festetics kastély, Dég közelében

Club Aliga Üdülőközpont Club Aliga Üdülőközpont  üdülőközpont
Balatonaliga üdülőközpont
25.5 km távolságra
Bababarát Vízparti Család- és gyerekbarát Olcsó Vízközeli Állatbarát
A Club Aliga Üdülőközpont a Balaton kapujában Balatonaligán található, 2 km hosszú saját partszakasszal, 10 hektáros saját strand területtel, 50 hektáros ősparkkal
Balatonfői Yacht Club Balatonfői Yacht Club  4 csillagos hotel
Balatonkenese 4 csillagos hotel
30.3 km távolságra
Konferencia Bababarát Vízparti Család- és gyerekbarát
A négy csillagos vízparti Balatonfői Yacht Club Hotel Balatonkenesén, különböző méretű hajók és motorcsónakok bérlési lehetőségével várja vendégeit. A hotel télre bezárt, várható nyitás 2015....
Fried Kastély Szálloda és Étterem Fried Kastély Szálloda és Étterem  4 csillagos hotel
Simontornya 4 csillagos hotel
13.8 km távolságra
Wellness Konferencia Bababarát Család- és gyerekbarát Kastély, kúria Exkluzív Bor- és gasztronómia Romantikus, nászutas
A Fried Kastély Szálloda **** és Étterem számos nívós díjat elnyert az elmúlt évek során, melyek között vendégek szavazata, illetve szakmai zsűri véleménye által odaítélt elismerés egyaránt...
Már 9900 Ft/fő/éj-től
Zichy Park Hotel - téli főkép - nyári főkép Zichy Park Hotel  4 csillagos hotel
Bikács 4 csillagos hotel
26 km távolságra
Wellness Konferencia Bababarát Család- és gyerekbarát Kastély, kúria
A szekszárdi dombok ölelésében fekvő négy csillagos Zichy Park Hotel a hétvégi pihenések, családi nyaralások, wellness hétvégék, konferenciák, outdoor tréningek, esküvők ideális helyszíne.
Már 7900 Ft/fő/éj-től
Hotel Platán, Székesfehérvár - terasz Hotel Platán Székesfehérvár  3 csillagos hotel
Székesfehérvár 3 csillagos hotel
27.4 km távolságra
Városnéző
A színvonalas Hotel Platán belvárosi, csendes környezetben található, ahol 28 szoba, 2 konferenciaterem, ínyenc étterem és kávéterasz, segítőkész személyzet várja!
Már 7000 Ft/fő/éj-től
Napfény Hotel Napfény Hotel  3 csillagos hotel
Balatonvilágos 3 csillagos hotel
26.2 km távolságra
Vízparti Család- és gyerekbarát Olcsó
A Napfény Hotel Balatonvilágoson, közvetlenül a vízparton várja vendégeit.
Tópart Hotel, Balatonvilágos - kert Tópart Hotel  3 csillagos hotel
Balatonvilágos 3 csillagos hotel
26.2 km távolságra
Wellness Konferencia Vízparti Család- és gyerekbarát
A háromcsillagos Tópart hotel Balatonvilágos szívében, ősfás parkban, közvetlenül a Balaton partján található.
Aranyhíd Üdülő Aranyhíd Üdülő  panzió
Balatonvilágos panzió
26.3 km távolságra
Vízparti Olcsó Sport és szabadidő turizmus
Az Aranyhíd Üdülő Balatonvilágoson, közvetlenül a parton található.
Árpád utcai apartman Árpád utcai apartman  vendégház
Agárd vendégház
31.3 km távolságra
Olcsó Vízközeli
Két szintes ikerház fele, rendezettel kerttel, 300 m2 telken.
Már 6185 Ft/fő/éj-től
Fóka utcai apartman Fóka utcai apartman  vendégház
Agárd vendégház
30.3 km távolságra
Olcsó Vízközeli
2 szintes ház, vízközeli, peremterületi elhelyezkedésű.
Már 1818 Ft/fő/éj-től
Gesztenye utcai apartman Gesztenye utcai apartman  vendégház
Agárd vendégház
31.3 km távolságra
Olcsó Vízközeli
Agárd központjához közel egy árnyas gesztenyefákkal szegélyezett utcában lévő hangulatos faház.
Már 2424 Ft/fő/éj-től
József Apartman József Apartman  vendégház
Agárd vendégház
31.3 km távolságra
Olcsó
2 hálószobás, felszerelt konyhás apartman az Agárdi Termálfürdő közelében
Már 4500 Ft/fő/éj-től
Galérius Apartman Galérius Apartman  apartman
Siófok apartman
31.2 km távolságra
Vízparti
Közvetlenül a Balaton partján a szabad strandnál, a siófoki Galérius lakóparkban levő luxus vendéglakás, a Galérius termálfürdő szomszédságában. A lakáshoz tartozó 15 m2-es kertkapcsolatos, terasz...
Már 5000 Ft/fő/éj-től
Piknik üdülőfalu - házak Piknik Üdülőfalu  apartman
Siófok apartman
31 km távolságra
Család- és gyerekbarát Olcsó Vízközeli
A Piknik Üdülőfalu a Balatontól körülbelül 800 m távolságra az Aranyparton várja a vendégeket.
Hotel Vadászkürt Hotel Vadászkürt  hotel
Székesfehérvár hotel
28.4 km távolságra
Konferencia Városnéző Család- és gyerekbarát Olcsó Nyugdíjas Romantikus, nászutas
A Hotel Vadászkürt Székesfehérváron, a Közép-dunántúli régió központjában található.
Már 6000 Ft/fő/éj-től