Tátika vára, Zalaszántó

Tátika vára

Forrás: sumeginfo.hu/latnivalok-sumeg/tatika-vara
Csodás bükkerdő, középkori vár, pazar kilátás

A Keszthelyi-hegység északi részének változatos látnivalói közül kiemelkedik a kúp alakú, vulkanikus bazalt csúcs tetején trónoló Tátika vára. A középkori falmaradványokhoz fenséges bükkszálerdőben kapaszkodunk fel az Országos Kéktúra útvonalán, a hegy tetejéről, a romok mellől szép kilátást élvezhetünk a zalai táj lankáira. Hangulatos erdőn át ereszkedünk vissza a déli oldalon, tavasszal pedig látványos és illatos medvehagyma tengeren át gázolva jutunk le a Tátika hegyéről.

A túra hossza: 7,5 km

A túra időtartama: 2,5 óra, nagyobb pihenők nélkül

Szintkülönbség: 190 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

ZalaszántóHidegkúti major (buszmegálló). A falutól északra, az országút jobb oldalán lévő major előtt, táblával is jelzett bekötőút indul. A makadámút mentén hagyhatjuk az autót, de kb. 200 métert még beljebb is tudunk menni, oda, ahol a Kéktúra balra lekanyarodik a kocsiútról, ott is van pár hely az autóknak.

A túra jellege:

Könnyű, családi túra kitűnően jelzett turistautakon, ösvényeken, a visszafelé vezető erdészeti kocsiút jelzetlen. A közvetlen a várromokhoz vezető KL jelzésű ösvény meredek szerpentin. A hegy déli oldaláról levezető ösvény nyáron néhol sűrű aljnövényzeten vág keresztül, de jól jelzett, kora tavasszal mindent beborít a medvehagyma. Útközben vízvételi lehetőség nincs.

A túra leírása

Az országút és az erdészeti út találkozásánál, balra fent a fák között pihenőhelyet és esőbeállót is találunk, de a névadó Hideg-kút vize már sajnos kiszáradt. Induljunk el a murvás úton, 200 m után az Országos Kéktúra jelzései balra, egy kellemes, árnyas gyalogútra kalauzolnak. Pár perc múlva egy nyiladéknál az OKT információs táblájához érünk, majd kellemes utunk lassan, de biztosan emelkedve közelít a Tátika irányába. Termetes bükkfák közt gyalogolunk, ősszel meseszép, színes avarszőnyegen lépdelve, később széles jobb kanyart vesz utunk, előtűnik a Tátika sziklás hegygerince. Kék jelzésű ösvényünk meredekebbé válva ér egy táblás, pihenőpados elágazáshoz.

Balra térünk a várhoz vezető KL (kék várrom) jelzésű ösvényre, mely meredeken szerpentinezik fel a hegyoldalban. Keskeny kis utunk felkanyarog a vár északi falai alá, majd éles jobb kanyarral ér fel a Tátika tetejére (413 m). A hegytető északi oldalát foglalják el a meglepően jól konzervált falmaradványok, a déli oldalon pihenőpadot, a nyugati végen pedig kilátóhelyet találunk. A falak tetején óvatosan járkáljunk, nagy mélységek tátonganak, főleg az északi maradványok alatt.

Tátika első várát, melyet sokan a legelső magyarországi magánvárnak tartanak, a XIII. században, még a tatárjárás előtt építtette a Tátika nemzetség, azonban ez a vár nem azonos a mai romjaival. A tatárjárás után a várat IV. Béla elvette a névadó családtól és a veszprémi püspöknek adományozta, aki új várat épített a Várhegyen, ennek a maradványait láthatjuk ma is. A következő századok során gyakran változtak a vár tulajdonosai, többször királyi birtok is volt. Leghosszabb ideig a gersei Pethő család birtokában volt a XV.-XVI. században. A török fenyegetés miatt az 1500-as évek közepén megerősítették, de 1589-ben a fehérvári bég csapatai megtámadták, kifosztották és felgyújtották a várat, amit már nem is nagyon tudott kiheverni a birtok. A már romos várat kegyelemdöfésként még az osztrák császári csapatok is felgyújtották 1713-ban, hadgyakorlat ürügyén. A Pethő család kihalása után Tátika vára a környék legnagyobb főúri családja, a Festeticsek birtokába került, akik sorsukra hagyták a hegytetőn pusztuló várat. A 2000-es években kezdték el a romok konzerválását, a falak megerősítését, régészeti feltárások is kezdődtek, ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a gondos gazdája a turisták által egyre gyakrabban látogatott, festői Tátikának.

Ma már csak az öregtorony (lakótorony) maradványai, várfalmaradványok és néhány boltozatos, beomlott pince látható, a kilátás elsősorban nyugat felé tárul ki, jól látható a Kovácsi-hegy fennsíkjából kiemelkedő, fehéren világító sztúpa hegyes tornya. A vár romjai egész évben szabadon látogathatók.

Induljunk vissza a KL jelzésű ösvényen a Kéktúra elágazásáig, balra kanyarodva folytassuk túránkat, követve a Kék sáv jelzéseket. Keskeny ösvényünk néhol termetes, idős bükkfák közt halad nagyjából szintet tartva. Tavasszal már elérjük a medvehagymák birodalmát, illatozó ösvényünk jobbról kerüli meg a lefolyástalan, elmocsarasodott Fekete-tó medrét. A tó után egy kicsit sűrűbbé váló aljnövényzetben keresgetjük az ösvény folytatását, majd utunk meredekebben indul meg a Tátika déli oldalában. Szurdokszerű kis völgyben ereszkedünk tovább, a bükköst lejjebb tölgyerdő váltja, majd leérünk az OKT Tátika-oldal nevű jelzőtábla oszlopához, ahonnan pár lépés az újabb, ezúttal Ágota-kút nevű oszlop, mely már a Tátikát délről nagy ívben megkerülő erdészeti út mentén áll.

Elhagyjuk a balra térő Kéktúra útvonalát, jobbra ráfordulunk a kőzúzalékos útra, mely a K+ ritkásan jelzett útja is egyben. Egy kilométer után a K+ jelzésű útvonal balra tér le Zalaszántó felé, mi maradunk a kényelmes, nem túl változatos erdészeti, jelzetlen úton, melyen még 2 km-t gyalogolva jutunk vissza az Országos Kéktúra már ismert elágazásáig, ahonnan pár perc alatt visszaérünk kiindulási pontunkra.


Vár és várrom Vár és várrom Túra ajánló Túra ajánló Aktív kikapcsolódás Aktív kikapcsolódás Kirándulóhely Kirándulóhely

Nyitvatartás

H: zárva K – P: 9:00 – 17:00 Sz: 9:00 – 14:00 V: zárva

Elérhetőségek

Cím: Zalaszántó,
Tel.:+36204176346
E-mail: sumeg@tourinform.hu
Forrás: sumeginfo.hu/latnivalok-sumeg/tatika-vara
Frissítve: 2022-05-11 09:17:01

Látnivalók a környéken

Kotsy-vízimalom

Kotsy-vízimalom

  • Zalaszántó

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelye.

Buddhista sztupa

Buddhista sztupa

  • Zalaszántó

Tátika várrom

Tátika várrom

  • Zalaszántó

Kovácsi hegy

Kovácsi hegy

  • Zalaszántó

Erdővad állomány. Erdő. Bánya, sziklaalakzat, tájképi érték.

Temenosz liget

Temenosz liget

  • Zalaszántó

Versek, képek, különleges hangulatú kiülők . Kert- galéria? Nem! Ennél több. Temenosz. Szimbolikusan a rendet (az ahhoz tartozó területet) választja el a külső világot jellemző káosztól, mindent, am...

Buddhista sztúpa

Buddhista sztúpa

  • Zalaszántó

Európa egyik legnagyobb sztúpája Zalaszántón, a Keszthely környéki kirándulások kihagyhatatlan célpontja. A falu fölött magasodó 316 m magas hegyen színes imazászlókkal körülvéve, egzotikus füstölők i...

Rezi vára

Rezi vára

  • Zalaszántó

Romantikus várrom felejthetetlen kilátással A Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Zalaszántói-medence déli peremén, a Meleg-hegy előreugró, meredek lejtőkkel körülvett dolomit szirtfokán terül...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Párizs Garden Apartments Debrecen

Húsvét

25 450 Ft/fő/éj-től

Párizs Garden Apartments

apartman
  • 1 Értékelés alapján4.4 / 5
Alfa Hotel és Wellness Centrum Miskolc-Tapolca

Kedvezményes Nyári vakáció

23 513 Ft/fő/éj-től

Alfa Hotel és Wellness Centrum

  • 5 Értékelés alapján4.1 / 5
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz

Húsvét a Bonvitalban

28 299 Ft/fő/éj-től

Bonvital Wellness & Gastro Hotel

  • 1 Értékelés alapján3.9 / 5
Hotel Napfény Zalakaros Zalakaros

Előfoglalási kedvezményes félp...

16 958 Ft/fő/éj-től

Hotel Napfény Zalakaros

  • 7 Értékelés alapján4.1 / 5

Bejelentkezés