Jászkunság gasztronómiája, Szolnok

Jászkunság gasztronómiája További képek

Forrás: T. Bereczki Ibolya, Dr Pethő Mária
A Jászság és a Nagykunság egyéni arculatú táplálkozási kultúrával rendelkezik, annak ellenére, hogy alapjaiban az alföldi táplálkozási nagytáj része. A jászok és a kunok a földesúri fennhatóság alól való megszabadulása 1740-ben történt. A megváltás, redemptió jelentős fejlődést eredményezett Mária Terézia idejétől kezdve.

Míg az ünnepi étkezések megengedik az újítások alkalmazását, addig a mindennapok étrendjét meglehetős konzervativizmus, az alapanyagok nem túl nagy változatossága, a heti étrend kötöttsége adta ritmus jellemzik, hiszen a jász ember a táplálkozás terén is mértéktartó volt. Étrendjében főként a levesek, tésztafélék, valamint a könnyen és gyorsan elkészíthető egytálételek kaptak nagyobb hangsúlyt, míg húsétel leginkább csak hétvégeken és egyéb ünnepnapokon került az asztalra. A táplálkozás másik meghatározó vonását a jászok erős katolikus hite, a szigorú böjtök megtartása, s az ezzel együtt járó zsírtalan ételek túlsúlya; az olaj és a káposzta nagyobb arányú használata jellemzi. Jellegzetes és meglehetősen nagyarányú a tej és a tejtermék fogyasztása is, amely a táplálkozás valamennyi területén elkülöníti a Jászságot környezetétől. A Nagykunságban nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak. Vallásuk általában református.
Általában fogyasztottak levest mindennap, legfeljebb nagy munkák esetén estére tolódott el asztalra tevése. Leggyakoribb fajtái a tej- és tésztalevesek. Pergeléssel készült a kötött galuskaleves. Betétjéhez a tésztát kinyújtják, megkenik só, fűszerpaprika, esetleg párolt, apróra vágott vöröshagymával, feltekerik, elvagdossák, majd csomóra kötik. Laktató leves készül ezen a módon.
Az alföldi gulyásleves hosszúra vágott zöldségféléket is tartalmaz a kockára vágott krumpli mellett.
Gyakran készült otthon és a pásztoroknál is a pörkölt, illetve paprikás sertésből, marhából, birkából és baromfiból. Ünnepi ételnek számít, keresztelőkön, lakodalmakban és torban elmaradhatatlan. A lakodalom során a paprikást kulcsos kaláccsal, rostélyossal kínálták.
A kürtőskalácshoz hasonlóan készül, de kisebb méretű a kürtős, kürtősfánk, cirkos.
A pásztorok további jellegzetes ételei: a pásztortarhonya és a pásztorgaluska.
Az öreg- vagy keményételeknek ezen a vidéken van a leggazdagabb elnevezése. Ilyen a galaburgyi, öreglebbencs, handabakáré, betyáros, topogó, fordított tarhonya, gombóta /öregétel reszelt tésztából/. Kint a pusztán férfiak készítették, gyakran megforgatva /előírás szerint 32-szer/, sohasem kevergetve. Ha készen volt, egy tálból fogyasztották. Külön tányér nem volt, de mindenki rendelkezett saját evőeszközzel.

A lepény nevű tészta lehet egy- vagy kétrétegű. Ünnepi tésztának számít és a lakodalmak elmaradhatatlan része volt a túrós lepény, jász túrós lepény. Alsó része kelt tésztát tartalmazott, tölteléke gazdagon ízesített túrótöltelék. Lehetett édes, mazsolával ízesítve és kapros, sós. Tetejét tejföllel hintették meg. Szegényebb változata a paraszttúrós, melynél a túró egy részét áttört krumplival helyettesítették.
Elsősorban böjti eledel a Jászságban, tavasszal sütötték a szervezet tisztítását is célzó csíramálét. Néha ma is lehet kapni a piacokon nagyobb városokban. A búzát 6-8 napig csíráztatjuk mindennap locsolgatva. A kicsirázott, sok gyökérrel rendelkező búzát ledaráljuk. Levéhez lisztet teszünk és kevés sóval ízesítve kisütjük. Rendkívül édes, általában kanállal ehető sütemény.
A vízen kullogó, vízen kelt, hidegen kelt tésztája hasonlít a kalács tésztájához. Nevét onnan kapta, hogy a tészta kelesztése a következőképpen történik: a tésztát konyharuhába téve egy kanálra vagy sodrófára kötik, majd vízzel telt vödörbe merítik. Akkor jó, ha a tészta megfordul. A tésztát ezután kinyújtják, kifli alakúra sodorják. Kristálycukorba forgatják. Ettől nagyon kellemes, karamellhez hasonló ízű lesz. Mezőtúr környékén a vízen kullogót csutkaszárra tekerik, s úgy forgatják bele a kristálycukorba. A Ferdinánd hasonlít a darázsfészekhez, de csak vajjal, tejjel és kristálycukorral készül. Kimondottan nagykunsági sütemény.
A perecfélék szintén változatosak és elterjedtek. Méretük kicsi, átmérője 4-6- cm. Az ismert klasszikus formán kívül általában egy szálból sodorták a pereceket. Tésztája hasonló a kalács tésztájához, esetleg több tojást tartalmazott. Lakodalmakkor a kíváncsiskodóknak, „lesőknek” rostából szórták termékenységvarázsló célzattal. Az 5-9 szálból, kalácstésztából font kalinkó, kulcsos kalács, rostélyos helyét átvette a pörkölttorta, grillázstorta a lakodalmakban.

Receptek

Kötött galuskaleves:
Hozzávalók: 10 dkg szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 2 mokkáskanál pirospaprika, 2 krumpli, só, 1-2- zöldpaprika és paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál bors, 50 dkg liszt, 2 tojás.
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, az egyik vöröshagymát feldaraboljuk és a zsír felén üvegesre pirítjuk. A másik hagymát szintén megsütjük. A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, beletesszük a kockára vágott krumplit. Majd felöntjük 2 liter vízzel és belerakjuk a zöldpaprikát és paradicsomot.
A lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk vékonyra. Megkenjük a szalonnás hagymával, szórunk rá sót és borsot. A fél centisre vágott tésztacsíkokat feltekerjük, elvágjuk és laza csomót kötünk rá. A forró levesbe téve készre főzzük.

Alföldi gulyásleves:
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 80 g zsír, 300 g vöröshagyma, 4 teáskanál paprika, 1 kg burgonya, 2-2 db zöldpaprika és paradicsom, 3-3 db sárgarépa és petrezselyemgyökér, só, köménymag, fokhagyma. Külön elkészített csipetke.
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk . Hozzáadjuk a paprikát, a kockára vágott húst, közben gyakran megkevergetjük. Felöntjük vízzel és fűszerezzük. A zöldségféléket hosszúkásra vágva tesszük bele.

Ferdinánd:
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 dl + 7,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, csipet só, fél citrom reszelt héja, 25 dkg vaj, vagy 1 margarin, 4 kanál kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor.
Elkészítése: Gyenge kelt rétestésztát készítünk. Kinyújtjuk, és megtöltjük a cukros vajjal /margarinnal/. A tésztát feltekerjük, zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Ne tegyük túl szorosra, mert megkel. Előmelegített tepsibe sütjük. Sütés közben /kb. fél sütésnél/ a cukros tejjel meglocsolgatjuk. Eredetileg a tejben kockacukrot oldottak fel. A szirup készítése. 8 kanál cukor, 1 cs. vaníliás cukor, annyi tej, hogy ellepje.

Pörkölttorta, égetett torta, grillázs torta:
Hozzávalók: 1 kg kristálycukor, 60 dkg dió.
Elkészítése: A darált diót és a cukrot tűzön egy lábasban óvatosan megolvasztunk. Még melegen nyújtófával kinyújtjuk egy nagy méretű nyújtódeszkán. Ráhelyezzük a tervezett minta sablonját, és kivágjuk egy éles késsel. A torta díszítéséhez 50 dkg cukrot, 1 tojásfehérjét és 1 evőkanál ecetet használunk fel, melyből kemény habot verünk. Habzsákba töltjük, és cifrázhatunk. Általában minden faluban lakik egy-egy néni, aki kimondottan ilyen tortákat készít a lakodalomra, vagy más jeles alkalmakra.

Túri perec:

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 teáskanál só, 40 dkg zsír, 10 dkg vaj, 5 dl tej, 3 egész tojás, és 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő.

Elkészítése: A hozzávalókból jól nyújtható kelt tésztát készítünk. Pihentetjük, majd vékony szálakká sodorjuk. Közepen kettéhajtjuk, majd öasszesodorjuk, a két végét jól egymáshoz nyomkodva. Előmelegített sütőben, sütőlapon aranybarnára sütjük.


Gasztronómiai Gasztronómiai

Elérhetőségek

Cím: Szolnok,
Forrás: T. Bereczki Ibolya, Dr Pethő Mária
Frissítve: 2014-01-30 10:44:50

Látnivalók a környéken

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Sorkatonai Emlékkiállítás

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Sorkatonai Emlékkiállítás

 • Szolnok

A szakgyűjtemény két állandó kiállítással rendelkezik. A "Csak az jöjjön katonának" című kiállításon a magyar hadkiegészítés története ismerhető meg 1715-2004-ig, valamint a sorkatonai szolgálat 136 é...

RepTár- Magyar Repüléstörténeti Múzeum

RepTár- Magyar Repüléstörténeti Múzeum

 • Szolnok

Magyarország legnagyobb szabadtéri repülőeszköz kiállításán 43 db különböző típusú illetve típus variációjú repülőgép és helikopter van bemutatva.

Csónakázó tó (Tiszaliget)

Csónakázó tó (Tiszaliget)

 • Szolnok

A város sport- és szabadidő központja, ″tüdeje″ a Tiszaliget, amit körgát vesz körül. Az árnyas fák a sétához, a tó a csónakázáshoz, horgászáshoz kiváló helyszín, de vannak itt sportpályák, fürdők is.

Sörárium - Szolnoki Interaktív Sörmúzeum

Sörárium - Szolnoki Interaktív Sörmúzeum

 • Szolnok

Szolnoki interaktív sörmúzeum, látványsöröző

Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd

Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd

 • Szolnok

Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja itt, Szolnokon!

Jászkunság gasztronómiája

Jászkunság gasztronómiája

 • Szolnok

A Jászság és a Nagykunság egyéni arculatú táplálkozási kultúrával rendelkezik, annak ellenére, hogy alapjaiban az alföldi táplálkozási nagytáj része. A jászok és a kunok a földesúri fennhatóság alól...

Liget Termálstrand és Élményfürdő

Liget Termálstrand és Élményfürdő

 • Szolnok

A Liget Termálstrand és Élményfürdő csodás környezetben várja a vendégeket; a gyönyörű park, a csónakázó tó, és nem utolsó sorban a termálmedencék, úszó- és gyermek medencék komoly vonzerőt jelentenek...

További látnivalók

Programok a környéken

26 Örökség Világzenei Fesztivál

26 Örökség Világzenei Fesztivál

 • Szolnok
 • 2022.Aug.18 - 2022.Aug.21 között

26. Örökség Világzenei Fesztivál, helyszín: Szolnok, Tiszai hajósok tere

Legendák A Levegőben Családi Sétarepülő Hétvége

Legendák A Levegőben Családi Sétarepülő Hétvége

 • Szolnok
 • 2022.Jun.04 - 2022.Jun.05 között

június 45., helyszín: Szandaszőlősi Sportreptér

93 Ünnepi Könyvhét És 21 Gyermekkönyv Napok Programsorozat

93 Ünnepi Könyvhét És 21 Gyermekkönyv Napok Programsorozat

 • Szolnok
 • 2022.Jun.09 - 2022.Jun.11 között

helyszín: Szolnok, Verseghy Ferenc Könyvtár, Kossuth tér

X Szolnoki Táncművészeti Fesztivál És Koreográfus Verseny

X Szolnoki Táncművészeti Fesztivál És Koreográfus Verseny

 • Szolnok
 • 2022.Jun.10-án

június 10. X. Szolnoki Táncművészeti Fesztivál és Koreográfus Verseny, helyszín: AbaNovák Agóra Kulturális Központ

Szolnoki Tiszavirág Fesztivál

Szolnoki Tiszavirág Fesztivál

 • Szolnok
 • 2022.Jun.14 - 2022.Jun.18 között

június 1418. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál, helyszín: Szolnok, Tiszaparti sétány

Múzeumok Éjszakája

Múzeumok Éjszakája

 • Szolnok
 • 2022.Jun.25-án

június 25. Múzeumok éjszakája, helyszín: Szolnok: AbaNovák Agóra Kulturális Központ, Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, Damjanich János Múzeum, MÁV óvóhely, Szolnoki Művésztelep, Polgári Védelmi Szövetség, Hotel Tisza Étterem, katolikus, református és evangélikus templom, Mártírok Temploma, B.A.P. Macihad Macimúzeum, Éden Madárpark, Régi Idők Háza, RepTár Szolnoki interaktív repülőmúzeum, Sorkatona Múzeum

TiszaParti Nyár Akikért A Zene Szól Emlékkoncert

TiszaParti Nyár Akikért A Zene Szól Emlékkoncert

 • Szolnok
 • 2022.Jul.08 - 2022.Jul.09 között

július 89. Tiszaparti Nyár, Akikért a zene szól emlékkoncert, helyszín: Szolnok, Hild János tér

TiszaParti Nyár

TiszaParti Nyár

 • Szolnok
 • 2022.Jul.16-án

július 16. Tiszaparti Nyár, helyszín: Hild János tér

További programok

Kedvenc akciók

Fogadó a Táncoló Kecskékhez Galyatető

Napi árak

15 000 Ft/fő/éj-től

Fogadó a Táncoló Kecskékhez

panzió
 • 14 Értékelés alapján4.4 / 5
Aquarell Hotel Cegléd

Pünkösd az Aquarell****-ben

24 400 Ft/fő/éj-től

Aquarell Hotel

 • 83 Értékelés alapján4.3 / 5
Ambient Hotel & Aroma SPA Komló-Sikonda

Legjobb ár félpanzióval

15 210 Ft/fő/éj-től

Ambient Hotel & Aroma SPA

 • Kiváló60 Értékelés alapján4.7 / 5
Hotel Kapitány Wellness Sümeg

Kedvezményes Sümegi wellness n...

22 410 Ft/fő/éj-től

Hotel Kapitány Wellness

 • Kiváló77 Értékelés alapján4.5 / 5

Szállások Szolnok

Hétvégi árzuhanás Szolnok
 • Kiváló8 Értékelés alapján4.6 / 5

További szállások

Bejelentkezés