Jászkunság gasztronómiája, Szolnok

Jászkunság gasztronómiája További képek

Forrás: T. Bereczki Ibolya, Dr Pethő Mária
A Jászság és a Nagykunság egyéni arculatú táplálkozási kultúrával rendelkezik, annak ellenére, hogy alapjaiban az alföldi táplálkozási nagytáj része. A jászok és a kunok a földesúri fennhatóság alól való megszabadulása 1740-ben történt. A megváltás, redemptió jelentős fejlődést eredményezett Mária Terézia idejétől kezdve.

Míg az ünnepi étkezések megengedik az újítások alkalmazását, addig a mindennapok étrendjét meglehetős konzervativizmus, az alapanyagok nem túl nagy változatossága, a heti étrend kötöttsége adta ritmus jellemzik, hiszen a jász ember a táplálkozás terén is mértéktartó volt. Étrendjében főként a levesek, tésztafélék, valamint a könnyen és gyorsan elkészíthető egytálételek kaptak nagyobb hangsúlyt, míg húsétel leginkább csak hétvégeken és egyéb ünnepnapokon került az asztalra. A táplálkozás másik meghatározó vonását a jászok erős katolikus hite, a szigorú böjtök megtartása, s az ezzel együtt járó zsírtalan ételek túlsúlya; az olaj és a káposzta nagyobb arányú használata jellemzi. Jellegzetes és meglehetősen nagyarányú a tej és a tejtermék fogyasztása is, amely a táplálkozás valamennyi területén elkülöníti a Jászságot környezetétől. A Nagykunságban nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak. Vallásuk általában református.
Általában fogyasztottak levest mindennap, legfeljebb nagy munkák esetén estére tolódott el asztalra tevése. Leggyakoribb fajtái a tej- és tésztalevesek. Pergeléssel készült a kötött galuskaleves. Betétjéhez a tésztát kinyújtják, megkenik só, fűszerpaprika, esetleg párolt, apróra vágott vöröshagymával, feltekerik, elvagdossák, majd csomóra kötik. Laktató leves készül ezen a módon.
Az alföldi gulyásleves hosszúra vágott zöldségféléket is tartalmaz a kockára vágott krumpli mellett.
Gyakran készült otthon és a pásztoroknál is a pörkölt, illetve paprikás sertésből, marhából, birkából és baromfiból. Ünnepi ételnek számít, keresztelőkön, lakodalmakban és torban elmaradhatatlan. A lakodalom során a paprikást kulcsos kaláccsal, rostélyossal kínálták.
A kürtőskalácshoz hasonlóan készül, de kisebb méretű a kürtős, kürtősfánk, cirkos.
A pásztorok további jellegzetes ételei: a pásztortarhonya és a pásztorgaluska.
Az öreg- vagy keményételeknek ezen a vidéken van a leggazdagabb elnevezése. Ilyen a galaburgyi, öreglebbencs, handabakáré, betyáros, topogó, fordított tarhonya, gombóta /öregétel reszelt tésztából/. Kint a pusztán férfiak készítették, gyakran megforgatva /előírás szerint 32-szer/, sohasem kevergetve. Ha készen volt, egy tálból fogyasztották. Külön tányér nem volt, de mindenki rendelkezett saját evőeszközzel.

A lepény nevű tészta lehet egy- vagy kétrétegű. Ünnepi tésztának számít és a lakodalmak elmaradhatatlan része volt a túrós lepény, jász túrós lepény. Alsó része kelt tésztát tartalmazott, tölteléke gazdagon ízesített túrótöltelék. Lehetett édes, mazsolával ízesítve és kapros, sós. Tetejét tejföllel hintették meg. Szegényebb változata a paraszttúrós, melynél a túró egy részét áttört krumplival helyettesítették.
Elsősorban böjti eledel a Jászságban, tavasszal sütötték a szervezet tisztítását is célzó csíramálét. Néha ma is lehet kapni a piacokon nagyobb városokban. A búzát 6-8 napig csíráztatjuk mindennap locsolgatva. A kicsirázott, sok gyökérrel rendelkező búzát ledaráljuk. Levéhez lisztet teszünk és kevés sóval ízesítve kisütjük. Rendkívül édes, általában kanállal ehető sütemény.
A vízen kullogó, vízen kelt, hidegen kelt tésztája hasonlít a kalács tésztájához. Nevét onnan kapta, hogy a tészta kelesztése a következőképpen történik: a tésztát konyharuhába téve egy kanálra vagy sodrófára kötik, majd vízzel telt vödörbe merítik. Akkor jó, ha a tészta megfordul. A tésztát ezután kinyújtják, kifli alakúra sodorják. Kristálycukorba forgatják. Ettől nagyon kellemes, karamellhez hasonló ízű lesz. Mezőtúr környékén a vízen kullogót csutkaszárra tekerik, s úgy forgatják bele a kristálycukorba. A Ferdinánd hasonlít a darázsfészekhez, de csak vajjal, tejjel és kristálycukorral készül. Kimondottan nagykunsági sütemény.
A perecfélék szintén változatosak és elterjedtek. Méretük kicsi, átmérője 4-6- cm. Az ismert klasszikus formán kívül általában egy szálból sodorták a pereceket. Tésztája hasonló a kalács tésztájához, esetleg több tojást tartalmazott. Lakodalmakkor a kíváncsiskodóknak, „lesőknek” rostából szórták termékenységvarázsló célzattal. Az 5-9 szálból, kalácstésztából font kalinkó, kulcsos kalács, rostélyos helyét átvette a pörkölttorta, grillázstorta a lakodalmakban.

Receptek

Kötött galuskaleves:
Hozzávalók: 10 dkg szalonna, 2 közepes vöröshagyma, 2 mokkáskanál pirospaprika, 2 krumpli, só, 1-2- zöldpaprika és paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál bors, 50 dkg liszt, 2 tojás.
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, az egyik vöröshagymát feldaraboljuk és a zsír felén üvegesre pirítjuk. A másik hagymát szintén megsütjük. A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, beletesszük a kockára vágott krumplit. Majd felöntjük 2 liter vízzel és belerakjuk a zöldpaprikát és paradicsomot.
A lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk vékonyra. Megkenjük a szalonnás hagymával, szórunk rá sót és borsot. A fél centisre vágott tésztacsíkokat feltekerjük, elvágjuk és laza csomót kötünk rá. A forró levesbe téve készre főzzük.

Alföldi gulyásleves:
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 80 g zsír, 300 g vöröshagyma, 4 teáskanál paprika, 1 kg burgonya, 2-2 db zöldpaprika és paradicsom, 3-3 db sárgarépa és petrezselyemgyökér, só, köménymag, fokhagyma. Külön elkészített csipetke.
Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk . Hozzáadjuk a paprikát, a kockára vágott húst, közben gyakran megkevergetjük. Felöntjük vízzel és fűszerezzük. A zöldségféléket hosszúkásra vágva tesszük bele.

Ferdinánd:
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 dl + 7,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 3 tojássárgája, csipet só, fél citrom reszelt héja, 25 dkg vaj, vagy 1 margarin, 4 kanál kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor.
Elkészítése: Gyenge kelt rétestésztát készítünk. Kinyújtjuk, és megtöltjük a cukros vajjal /margarinnal/. A tésztát feltekerjük, zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk. Ne tegyük túl szorosra, mert megkel. Előmelegített tepsibe sütjük. Sütés közben /kb. fél sütésnél/ a cukros tejjel meglocsolgatjuk. Eredetileg a tejben kockacukrot oldottak fel. A szirup készítése. 8 kanál cukor, 1 cs. vaníliás cukor, annyi tej, hogy ellepje.

Pörkölttorta, égetett torta, grillázs torta:
Hozzávalók: 1 kg kristálycukor, 60 dkg dió.
Elkészítése: A darált diót és a cukrot tűzön egy lábasban óvatosan megolvasztunk. Még melegen nyújtófával kinyújtjuk egy nagy méretű nyújtódeszkán. Ráhelyezzük a tervezett minta sablonját, és kivágjuk egy éles késsel. A torta díszítéséhez 50 dkg cukrot, 1 tojásfehérjét és 1 evőkanál ecetet használunk fel, melyből kemény habot verünk. Habzsákba töltjük, és cifrázhatunk. Általában minden faluban lakik egy-egy néni, aki kimondottan ilyen tortákat készít a lakodalomra, vagy más jeles alkalmakra.

Túri perec:

Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 teáskanál só, 40 dkg zsír, 10 dkg vaj, 5 dl tej, 3 egész tojás, és 1 tojássárgája, 2 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő.

Elkészítése: A hozzávalókból jól nyújtható kelt tésztát készítünk. Pihentetjük, majd vékony szálakká sodorjuk. Közepen kettéhajtjuk, majd öasszesodorjuk, a két végét jól egymáshoz nyomkodva. Előmelegített sütőben, sütőlapon aranybarnára sütjük.


Gasztronómiai Gasztronómiai

Elérhetőségek

Cím: Szolnok,
Forrás: T. Bereczki Ibolya, Dr Pethő Mária
Frissítve: 2014-01-30 10:44:50

Látnivalók a környéken

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Sorkatonai Emlékkiállítás

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Sorkatonai Emlékkiállítás

 • Szolnok

A szakgyűjtemény két állandó kiállítással rendelkezik. A "Csak az jöjjön katonának" című kiállításon a magyar hadkiegészítés története ismerhető meg 1715-2004-ig, valamint a sorkatonai szolgálat 136 é...

Csónakázó tó (Tiszaliget)

Csónakázó tó (Tiszaliget)

 • Szolnok

A város sport- és szabadidő központja, ″tüdeje″ a Tiszaliget, amit körgát vesz körül. Az árnyas fák a sétához, a tó a csónakázáshoz, horgászáshoz kiváló helyszín, de vannak itt sportpályák, fürdők is.

Sörárium - Szolnoki Interaktív Sörmúzeum

Sörárium - Szolnoki Interaktív Sörmúzeum

 • Szolnok

Szolnoki interaktív sörmúzeum, látványsöröző

Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd

Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd

 • Szolnok

Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja itt, Szolnokon!

Jászkunság gasztronómiája

Jászkunság gasztronómiája

 • Szolnok

A Jászság és a Nagykunság egyéni arculatú táplálkozási kultúrával rendelkezik, annak ellenére, hogy alapjaiban az alföldi táplálkozási nagytáj része. A jászok és a kunok a földesúri fennhatóság alól...

Liget Termálstrand és Élményfürdő

Liget Termálstrand és Élményfürdő

 • Szolnok

A Liget Termálstrand és Élményfürdő csodás környezetben várja a vendégeket; a gyönyörű park, a csónakázó tó, és nem utolsó sorban a termálmedencék, úszó- és gyermek medencék komoly vonzerőt jelentenek...

További látnivalók

Programok a környéken

DIVERTIMENTO

DIVERTIMENTO

 • Szolnok
 • 2023.Dec.06-án Megyeháza Díszterme Szolnok

Mindenki megvan? - Dr. Angster Mária színházi családállítás estje

Mindenki megvan? - Dr. Angster Mária színházi családállítás estje

 • Szolnok
 • 2023.Dec.04-án Spirit Színház

Elfogadni, hogy úgy volt, ahogy volt, azaz az történt az életünkben eddig, ami történt, nehéz lelki munka. Talán az segíthet, ha megértjük, miért volt valami úgy, ahogy volt, vagy miért volt valaki olyan, amilyen volt, miért viselkedett és élt úgy, hogy azzal a hozzátartozóinak, partnereinek fájdalmat okozzon.

Forgách András: Tercett - Móricz Zsigmond szerelmei

Forgách András: Tercett - Móricz Zsigmond szerelmei

 • Szolnok
 • 2023.Dec.10-án Szolnoki Szigligeti Színház

Paul Pörtner: Hajmeresztő

Paul Pörtner: Hajmeresztő

 • Szolnok
 • 2023.Dec.13-án Szolnoki Szigligeti Színház

Yasmina Reza: Az öldöklés istene

Yasmina Reza: Az öldöklés istene

 • Szolnok
 • 2023.Dec.14-án Szolnoki Szigligeti Színház

Négy nagyszerű színésznek ad lehetőséget a szerzőnő, hogy játékosságukat, humorukat, színészi gazdagságukat, temperamentumukat és virtuozitásukat megmutathassák e bohózatban. Yasmina Reza bámulatos és merész humorát és stílusát az egész világ csodálja.

Mindenki megvan? - Dr. Angster Mária színházi családállítás estje

Mindenki megvan? - Dr. Angster Mária színházi családállítás estje

 • Szolnok
 • 2024.Jan.15-án Spirit Színház

Elfogadni, hogy úgy volt, ahogy volt, azaz az történt az életünkben eddig, ami történt, nehéz lelki munka. Talán az segíthet, ha megértjük, miért volt valami úgy, ahogy volt, vagy miért volt valaki olyan, amilyen volt, miért viselkedett és élt úgy, hogy azzal a hozzátartozóinak, partnereinek fájdalmat okozzon.

REVÜ / A Szolnoki Szimfonikusok és a Szoldance TSE újévi produkciója

REVÜ / A Szolnoki Szimfonikusok és a Szoldance TSE újévi produkciója

 • Szolnok
 • 2024.Jan.20-án Szolnoki Városi Sportcsarnok

Woody Allen: New York-i komédia

Woody Allen: New York-i komédia

 • Szolnok
 • 2023.Nov.30-án Szolnoki Szigligeti Színház

További programok

Kedvenc akciók

Hotel Stáció Wellness és Konferencia Vecsés

Téli rekreáció

22 475 Ft/fő/éj-től

Hotel Stáció Wellness és Konferenci...

 • Kiváló6 Értékelés alapján4.9 / 5
Kristály Hotel Keszthely

Mindig Balaton

17 500 Ft/fő/éj-től

Kristály Hotel

hotel
 • 10 Értékelés alapján4.3 / 5
Hotel Kiss Tata

Szilveszter

51 800 Ft/fő/éj-től

Hotel Kiss

 • 9 Értékelés alapján4.4 / 5
Elizabeth Hotel Gyula

Angyali Karácsony

28 900 Ft/fő/éj-től

Elizabeth Hotel

 • Kiváló4 Értékelés alapján4.6 / 5

Szállások Szolnok

Hétvégi árzuhanás Szolnok
 • Kiváló4 Értékelés alapján4.8 / 5

További szállások

Bejelentkezés