Sümegi Vár, Sümeg

Sümegi Vár

Forrás: sumeginfo.hu/latnivalok-sumeg/sumegi-var
A város fejlődésének és történelmének alakulásában nagy szerepe van a várnak, amely a tatárjárás után, IV. Béla várak építését ösztönző rendelkezéseit követően épült, de a püspökség valamennyi birtoka és uradalma fölött elsősorban a veszprémi és a sümegi várak őrködtek.

Gathalóczy Mátyás püspöksége idején 1440-ben Albert király özvegyének, Erzsébetnek a hívei elfoglalták Szigliget várát, majd Sümeget vették ostrom alá. Az Unyomi Miklós várnagy vezetésével védett várat a támadó sereg több ostrom után sem tudta bevenni.

Mátyás király halálát követően Veszprém után Sümeg is a trónkövetelő Habsburg Miksa német-római császár kezére jutott. A Kinizsi Pál és Báthori István által vezetett hadaknak köszönhetően a német uralom azonban csak rövid ideig tarthatott, a betolakodókat a Dunántúl egész területéről kiszorították. Sümeg és Nagyvázsony várát Kinizsi foglalta vissza és juttatta II. Ulászló király hatalma alá.

Székesfehérvár 1543. évi eleste és a török terjeszkedés miatt, több Balaton környéki várhoz hasonlóan Sümeg is végvárrá alakult. A következő évtizedekben a háborús viszonyokat követően a város lakossága nagymértékben csökkent és védtelen volt a törökkel szemben, a vár azonban magyar kézen maradt.

A 16. század közepétől kezdődően a császári hadak megjelenésével Sümeg nehéz helyzetbe került, amit csak tetézett a század végén kitört 15 éves háború és a Bocskai István vezette szabadságharc. A vár a csaták idején többször is gazdát cserélt. A bécsi béke után a város fejlődését Ergelics Ferenc püspök tevékenysége indította el. Fordulópontot Bosnyák István püspök 1643. március 27-én kiadott, a településnek a mezővárosi rangot biztosító kiváltságlevele jelentett.

1656-58-ban Széchenyi György püspök őrtornyokkal ellátott erős fallal keríttette körül a várost, amely ettől kezdve hosszú időre Zala megye egyetlen jól védhető városa volt. Ennek következtében Sümeg mozgalmas várossá fejlődött: fellendült kereskedelme, vásárai híressé, fazekasiparának termékei keresetté váltak.

1705-ben a vár II. Rákóczi Ferenc seregének kezére került és ekkor a Dunántúl legfontosabb erődítményei közé tartozott. A császári seregek azonban Heister Sibert tábornok vezetésével 1709 júliusában visszafoglalták. A kuruc időkben betöltött szerepe miatt az osztrákok 1713 nyarán hadgyakorlat ürügyén felgyújtották a vár épületeit és használhatatlanná tették annak vízgyűjtő medencéit is.


Vár és várrom Vár és várrom Túra ajánló Túra ajánló Aktív kikapcsolódás Aktív kikapcsolódás

Nyitvatartás

2022. MÁJUSTÓL: 9.00-18.00-IG2022. január, február, november, december,: 9.00-16.00-ig2022. március, április, május, szeptember, október: 9.00-18.00-ig2022. június, július, augusztus: 9.00-19.00-ig

Elérhetőségek

Cím: Sümeg,
Tel.:+3687352737
E-mail: [email protected]
Forrás: sumeginfo.hu/latnivalok-sumeg/sumegi-var
Frissítve: 2022-05-11 09:13:19

Látnivalók a környéken

A sümegi őstengerek kövületei

A sümegi őstengerek kövületei

 • Sümeg

A Ramassetter Látogatóközpont egyik termében látható kiállítás a város környékén.

Afrikárium-Ahol Magyarország és Afrika Összeér

Afrikárium-Ahol Magyarország és Afrika Összeér

 • Sümeg

Az egyedülálló afrikai trófeagyűjtemény egy vadász magánkollekciója, amely egy 15 éves letéti szerződés keretében került a sümegi önkormányzat birtokába. A gyűjtemény őrzését idén augusztusig a Verga...

Darvastói lefejtett bauxitlencse

Darvastói lefejtett bauxitlencse

 • Sümeg

A darvas-tói bauxitlencsék - a Déli-Bakony északi előterében, a Tapolcai-medence és a Bakonyalja között elterülő - nyirádi bauxitterülethez tartoznak.

Fehér-kövek

Fehér-kövek

 • Sümeg

További látnivalók

Programok a környéken

Szilveszteri Operett- és Kabaré est

Szilveszteri Operett- és Kabaré est

 • Sümeg
 • 2024.Dec.28-án Kisfaludy Sándor Művelődési Központ

SZILAJ 2 - a zabolátlan

SZILAJ 2 - a zabolátlan

 • Sümeg
 • 2024.Jul.21-án Lovagi Aréna

A Nemzeti Lovas Színház történetében először folytatást kap egy családi musicalünk! A legsikeresebb darabunk, a Szilaj visszatér!

MÁTYÁS AZ IGAZSÁGOS

MÁTYÁS AZ IGAZSÁGOS

 • Sümeg
 • 2024.Aug.11-án Lovagi Aréna

A darab Kinizsi Pál és Mátyás király barátságán keresztül, a fiatalok számára is közérthetően, a róla szóló legendás mesék elemeiből táplálkozva, rendkívül látványos módon mutatja be a történelmi eseményeket.

ALADDIN

ALADDIN

 • Sümeg
 • 2024.Aug.22-án Lovagi Aréna

A mesés keletet idéző történetben megelevenedik Aladdin, az ifjú, aki rátalálva egy varázsgyűrűre, majd egy különleges lámpásra, annak megdörzsölésével egy dzsinnt idéz meg, aki minden kívánságát teljesíti.

Jövőre Veled ugyanitt

Jövőre Veled ugyanitt

 • Sümeg
 • 2024.Oct.12-án Kisfaludy Sándor Művelődési Központ

Bernard Slade 1975-ben írta Jövőre veled ugyanitt című vígjátékát, amelyet Tony-díjra jelöltek, majd a filmadaptációjáért az Oscar-jelölést is begyűjtötte. A darab több mint 1400 előadást ért meg a Broadwayn, a világ több országában is bemutatták.

Eszeveszett Primadonnák avagy nyakig a slamasztikában

Eszeveszett Primadonnák avagy nyakig a slamasztikában

 • Sümeg
 • 2024.Nov.22-án Kisfaludy Sándor Művelődési Központ

"Haldokló asszony keresi szeretteit. Irdatlan vagyon forog kockán..." – olvassa a hirdetést Leo és Jack, a két állástalan Shakespeare-színész. Agyukban máris megfogan egy ördögi gondolat... Mikor azonban kiderül, hogy a keresett rokonok tulajdonképpen nők, rögtön megtervezik, hogy nőnek adják ki magukat, végtére is színészek, a tét pedig nem csekély.

További programok

Kedvenc akciók

Hőforrás Hotel Gyula

Gondtalan pihenés, frissítő ki...

18 800 Ft/fő/éj-től

Hőforrás Hotel

 • 4 Értékelés alapján4 / 5
Bagoly Fogadó Gyömrő

Tóparti pihenés a Bagoly Fogad...

14 975 Ft/fő/éj-től

Bagoly Fogadó

 • Kiváló8 Értékelés alapján4.7 / 5
Átrium Hotel Harkány

Tavaszi nyári Pihenés az Átriu...

15 725 Ft/fő/éj-től

Átrium Hotel

 • 13 Értékelés alapján4.3 / 5
Hotel Hunor Sátoraljaújhely

Kaland és wellness csomag

20 500 Ft/fő/éj-től

Hotel Hunor

 • 4 Értékelés alapján4.3 / 5

Bejelentkezés