Zichy-Hadik-kastély, Seregélyes

Zichy-Hadik-kastély További képek

Forrás: tourinform.fejer.hu

A kastélyban működő hotel sajnos átmenetileg nem üzemel, ismereteink szerint felszámolás alatt áll.

 

Seregélyes települést II. Ferdinánd király 1650-ben adományozta Zichy Istvánnak. A klasszicista stílusú épület 1822-ben készült el. Az U-alakú épület középső szárnya emeletes, a hátsó szárnyak földszintesek. A homlokzatok tervezője vagy maga Pollack Mihály, vagy Pollack követője lehetett. A díszterem, az ún. Római Terem falképeit Pich Ferenc fehérvári mester készítette. A falakon a római korból választott téma, áldozatbemutatás és harci jelenetek láthatóak. A belső helyiségek közül említést érdemel még a fogadócsarnok és az ún. császári hálószoba. A Hadik család tulajdonába Zichy Alexandra grófnő kezével került az épület, aki gróf Hadik János felesége volt.

A kastélyt a II. világháborúban 1944-ben súlyos bombatalálat érte, mely a jobb oldali földszintes szárnyat szinte teljesen lerombolta. Ezután hosszú ideig üresen állt az épület, állapota teljesen leromlott. Végül az 1980-as évek kastélyprogramjának keretében a Taurus Gumiipari Vállalat újította fel. A helyreállítás után szállodát és oktatási központot helyeztek el benne.

A kastély 22 hektáros parkja viszonylag jó állapotban maradt fenn, így az épülettel együtt a kertet is sikerült helyreállítani. Tipikus angolpark, kis tóval, benne szigettel, melyre fahíd vezet át. A kastélyban jelenleg háromcsillagos kastélyszálló működik.

Megközelítés: Budapest felől M7-en a 60-as autópálya kijáratig, majd 62-es úton Dunaújváros felé kb.8 km Székesfehérvártól

 

 


Kastély Kastély

Elérhetőségek

Cím: Seregélyes, Kastély u. 5.
Térkép
Tel.:+36/22/447- 030
E-mail: info@kastelyhotel-seregelyes.hu
Forrás: tourinform.fejer.hu
Frissítve: 2012-08-21 09:22:21

Látnivalók a környéken

További látnivalók

Kedvenc akciók

Aquarell Hotel Cegléd

Februári áreső

16 320 Ft/fő/éj-től

Aquarell Hotel

  • 63 Értékelés alapján4.3 / 5
Hotel Visegrád Visegrád

Wellness kikapcsolódás 2 éj

23 437 Ft/fő/éj-től

Hotel Visegrád

  • Kiváló45 Értékelés alapján4.5 / 5
Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness Mezőkövesd

Kedvezményes pihenés

23 227 Ft/fő/éj-től

Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellne...

  • 80 Értékelés alapján4.3 / 5

Bejelentkezés