Katolikus templom (körtemplom), Palkonya

A falu katolikus templomát a Batthyány család építette, és 1816-ban Szt. Erzsébet tiszteletére szenteltette. A m

essziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A templom klasszicista stílusban épült, a szabadon álló centrális templom kupolával fedve, tornya a szentélyrész mögött a bejárattal szemben helyezkedik el. A kiváló akusztikájú templom rendszeresen ad helyet különböző kórus-fellépéseknek.

Az első templom építése 1771-ben fejeződött be. Ez egy kis kápolna volt, melyet a lakosság kegyúri segítség nélkül saját erőből építetett. A kápolna építését Guldán József siklósi kőves mester vezetett. A falu részéről Jobst Ferdinánd irányította a munkálatokat. A kápolnát Pritzelmajer Károly plébános szentelte fel. 1782-ben a kápolna részére Pécsett egy kis harangot öntettek, mely mellé 1793-ban Bécsből egy nagy harangot hozattak. Az első harangok sajnos már nincsenek itt. A lakosság növekedésével a kápolna hamarosan kicsinek bizonyult, ezért a 19. század elején Batthyány János földbirtokos ezt az egyedülálló, klasszicista stílusú templomot építtette. Ezt Juranics Antal pécsi kanonok szentelte fel 1816-ban, Szent Erzsébet tiszteletére.

A bádoggal fedett szép kerek kupola már messziről látható. A kerek templombelső átmérője 13,30 m, magassága 18 m. A négy gótikus ablak három láb széles és nyolc láb magas. Régebben a főoltáron kívül két mellékoltára is volt. A főoltár fölött hatalmas festmény függ, mely az alamizsnát osztó Szent Erzsébetet ábrázolja. Fent a kupolában egy freskó látható, mely betlehemi jelenetet ábrázol. Az oltár felett a kupolában egy freskó a Szentháromságot ábrázolja. Körben a kupola alján az öt szimbólum mindegyike egy-egy evangélistát jelképez. Az oltártól balra álló szobor a Madonnát ábrázolja. Ezt a Blum család alapította hálából, hogy tanár fiúk a Dunán felrobbant hajóról tanítványaival együtt élve megmenekül. Az oltártól jobbra álló szobor a gyermek Jézust ábrázolja. A főbejárat felett a kórus található az orgonával. A templom főbejárata az utcára néz, a torony pedig a templom mögött áll és keletre néz. A torony 38 m magas, süvege pirosra festett bádogból készült. Itt helyezték el a kápolna két harangját, melyhez 1844-ben Pécsett egy harmadikat öntettek. Ez még ma is a toronyban van. Súlya 448 kg. A két régi harangot az első világháború idején leeresztették, beolvasztották és háborús célokra feldolgozták. 1926-ban a község Pécsett ismét vásárolt egy kis harangot. Ennek súly 64,5 kg. Ezt a második világháborúig iskolaharangként használták.

A toronytól jobbra és balra két kis helyiség található. Az egyikben a sekrestye, a másikban a toronyba vezető lépcső van. 1958-ban felújították a kupola lemezborítását, mely során a piros lemezeket szürkére cserélték. A torony süvegét 1962-ben újították fel. 1961-ben a templomot renoválták és festették. Az oltárképet és a két freskót Gebauer Ernő pécsi festőművész restaurálta. A szimbólumokat Őry József festette. A mellékoltárokat a renoválás során lebontották. Ezzel egyidőben az oltár alatt szent sírt építettek ki. A templomot a 80-as években országos műemlékké nyilvánították.

A templom minden év szeptemberében egyik helyszíne a nemzetközi hírű Európai Bordal Fesztiválnak.

Kulcsot itt kell kérni: Frech Ferenc, Palkonya, Fő u. 30.

 

Bővebben »
Szálláshelyek és akciók a(z)
Katolikus templom (körtemplom) közelében, Palkonya városában

Nyitvatartás:
Előzetes bejelentkezés szükséges.
Kapcsolattartó: Frech Ferenc
Forrás: Ezerszínű Baranya
Frissítve: 2009. november 16.
Telefonszám: 72/492-308
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Szálláshelyek és akciók a(z) Katolikus templom (körtemplom) közelében, Palkonya városában »

Látnivalók a környéken (30 km)
Körtemplom Palkonya Palkonya 0 km távolságra
Védett pincesor Palkonya 0.1 km távolságra
Déli tó Palkonya 0.1 km távolságra
Ivánbattyáni-tó Ivánbattyán 2.5 km távolságra
Fülemüle Csárda Villánykövesd 3.3 km távolságra
látnivalók Palkonya és környékén »
programok Palkonya és környékén (30 km)
MAJKA Aréna Show / Pécs Pécs 22.1 km távolságra 2019-03-09 - 2019-03-09
Dés László koncert - Mi vagyunk a Grund! Pécs 20.5 km távolságra 2018-12-23 - 2018-12-23
Masha és a medve Live: Karácsonyi kaland Pécs 20.5 km távolságra 2018-12-30 - 2018-12-30
Palkonya és környékén aktuális programjai »

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat