Bányászati Múzeum, Oroszlány

Bányászati Múzeum További képek

Forrás: www.oroszlany.hu
Oroszlány városában, az egykori XVI. aknán, a szénbányászat megkezdésének 40. évfordulója kapcsán 1979-ben nyílt meg a múzeum a látogatók előtt. Az intézmény, minden részében megújulva, 2001-től a XX-as aknán, Majk remetesége szomszédságában működik.

A kiállítás a Központi Bányászati Múzeum (Sopron, Templom u. 2.) filiáléjaként a 20. század második felének magyar szénbányászatát mutatja a látogatóknak.

A XX-as akna eredeti állapotban megtartott létesítményei (szállítóakna az aknagépházzal, kötélpálya csillefeladó állomással, az üres- és teleoldali csillepályákkal stb.), a "földalatti bánya" bemutatására épített táró jellegű bányamakett (M=1:1) fejtési munkahelyei és bányagépei, a szabadtéri kiállítótér gépei és az egykori felolvasóban megépített bányászattörténeti kiállításrész betekintést nyújt a korszak átpolitizált szénbányászatába.

Oroszlány külterületén, a XX-as aknán, illetve egykori üzemi épületeiben felépített kiállítás az 1937-ben kezdődött és még napjainkban is működő oroszlányi szénbányászat történetét szemlélteti.

A főépületben, az egykori lámpakamrának, felolvasónak is helyt adó volt üzemépületben lévő kiállítás az 1937. óta működő oroszlányi szénbányászat bányaüzemeinek kialakulását, fejlődését mutatja. Az épületben kialakított többhelyiséges kiállítástérben eredeti állapotában látható az operatív termelésirányításhoz kötődő diszpécser központ, a bányamesteri és a felügyeleti iroda is. A kiállítás tájékoztatást nyújt a bányamentés, a bányamérés, a bányageológia sajátosságairól, láttatva eszközeit, műszereit, ásvány- és kőzetmintáit. Az oroszlányi szénbányászatnak 1945-től van bányászzenekara, melynek relikviái szintén megtekinthetők.

A múzeum kiállítási célra épített "bányájában" (múzeum-táró) földalatti, "bányabeli körülmények" között tanulmányozhatók a széntermelő munkahelyek, a bányabeli szállítás, a villamos energiaellátás gépi berendezései. A különböző biztosítási rendszerekből (betonidomkő, trapéz ácsolat, TH acélgyűrű, acél tám, acélgerenda, hidraulikus működtetésű páncélpajzs) megépített M = 1:1 méretarányú bányatérségek a jellegzetes bányavágatokkal és bányazajokkal "eredeti szénbánya" hangulatát varázsolják a látogató elé. A 80 m hosszú, 320 m2 alapterületű "bánya" megismerése "igazi, valóságos" bányajárási élményt nyújt.

A múzeum udvarán eredeti állapotukban meglévő kiállítási tárgyak, a XX. aknaüzem betömedékelt szállítóaknájának aknatornya a hozzá kapcsolódó aknagépházzal és a kötélpálya feladóállomással, a csillepálya rendszerrel találhatók. Köréjük telepítve, az udvar betonozott, murvázott részein a bányavasúti szállítás (mozdony, csille, "népes"), a munkahelyi rakodás (fejfeletti, oldalürítős, stb.), a hidraulikus működtetésű biztosítás, a frontfejtés, a szellőztetés, a víztelenítés, a vágathajtás gépi berendezései sorakoznak. Itt megtekinthető a magyar szénbányászat találmánya az "F" vágathajtó gépcsalád több tagja, köztük az 50-es évek legendás gépe az F-4 is.


Múzeum Múzeum

Nyitvatartás

Március 1. - Október 31.
Keddtől-Vasárnapig: 10.00 - 18.00 óráig
November 1. - Február 28.: Zárva

Elérhetőségek

Cím: Oroszlány, Majkpuszta, Majk, XX-as akna
Térkép
Tel.:06202813226
E-mail: [email protected]
Forrás: www.oroszlany.hu
Frissítve: 2021-10-20 07:21:38

Látnivalók a környéken

Majk Kamalduli Remeteség

Majk Kamalduli Remeteség

 • Oroszlány

A fogadott némaságban élő szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Ám nemcsak hangulatában egyedülálló az erdők ölelte, tavak szomszédságában fekvő remeteség,...

Bányászati Múzeum

Bányászati Múzeum

 • Oroszlány

Oroszlány városában, az egykori XVI. aknán, a szénbányászat megkezdésének 40. évfordulója kapcsán 1979-ben nyílt meg a múzeum a látogatók előtt. Az intézmény, minden részében megújulva, 2001-től a XX-...

Szlovák Tájház

Szlovák Tájház

 • Oroszlány

A XIX. század végén épült telkesgazda-házban nyílt meg a tájház 1987-ben. A háromosztatú lakóház konyháját és szobáit elsősorban a településen gyűjtött tárgyakból válogatva rendezték be.

Oroszlányi Bányász Múzeum Alapítvány

Oroszlányi Bányász Múzeum Alapítvány

 • Oroszlány

Az oroszlányi szénbányászat története Oroszlány külterületén, a XX-as aknán, illetve egykori üzemi épületeiben felépített kiállítás az 1937-ben kezdődött és még napjainkban is működő oroszlányi szénb...

Vértesszentkereszt kolostor és templomrom

Vértesszentkereszt kolostor és templomrom

 • Oroszlány

XII. századbanl épült kolostor és templom romjai

Cisztercita Apátság és Kolostorrom

Cisztercita Apátság és Kolostorrom

 • Oroszlány

Román kori építészetünk kiemelkedő értékű műemléke a vértesszentkereszti bencés, majd később cisztercita apátság. A Vértes-hegység egy távoli magaslatára épült az apátság, melynek első említése 1146-b...

További látnivalók

Programok a környéken

Hatalmi arcok - A Szomszédnéni Produkciós Iroda önálló estje

Hatalmi arcok - A Szomszédnéni Produkciós Iroda önálló estje

 • Oroszlány
 • 2024.May.21-án Dumaszínház Kft

Dumaszínház est

Különben jól vagyok - este POPPER PÉTER írásaiból / Perjés János motivációs színháza

Különben jól vagyok - este POPPER PÉTER írásaiból / Perjés János motivációs színháza

 • Oroszlány
 • 2024.Nov.29-án Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár Oroszlány

Mesék empátiáról és tapintatról, durvaságról, szeméremről és intimitásról, szakításról és újrakezdésről, férfi- és női szerepekről, hűtlenségről és illúziókról.

Az ördög nem alszik

Az ördög nem alszik

 • Oroszlány
 • 2024.Oct.18-án Kölcsey Ferenc Művelődési Központ, Oroszlány

SZEMFÉNYVESZTÉS - Önálló est

SZEMFÉNYVESZTÉS - Önálló est

 • Oroszlány
 • 2024.May.24-án Oroszlány

További programok

Kedvenc akciók

Wellness Hotel Szindbád Balatonszemes

Nyugdíjas ajánlat

17 475 Ft/fő/éj-től

Wellness Hotel Szindbád

 • 24 Értékelés alapján4 / 5
Tókert Fogadó Nagymányok

Feltöltődés a nyugalom szigeté...

12 250 Ft/fő/éj-től

Tókert Fogadó

panzió
 • 3 Értékelés alapján4.4 / 5
Fagus Hotel Conference Spa Sopron

Hétköznapi megújulás

27 639 Ft/fő/éj-től

Fagus Hotel Conference Spa

hotel
 • Kiváló2 Értékelés alapján5 / 5
Hotel Atlantis Hajdúszoboszló

Wellness hétköznapok

24 900 Ft/fő/éj-től

Hotel Atlantis

 • Kiváló34 Értékelés alapján4.6 / 5

Bejelentkezés