Kerteskői-szurdok, Kerteskő

Kerteskői-szurdok

Forrás: http://www.itthon.hu
Kerteskő Kerteskuv neve már a bakonybéli bencés monostor 1037-re keltezett alapítólevelében is szerepel. Kertes-kő és Oltár-kő sziklái még utolsó áldozóhelyül szolgáltak a kereszténység felvétele után a Bakony erdeiben rejtőzködő, ősi hithez ragaszkodó magyaroknak is. Az egykor még sík térszínen kanyargó Gerence-patak medre a terület folyamatos emelkedése során vágódott be a szurdokot felépítő mészkőbe a víz által szállított hordalék koptató hatásának következtében. Így alakult ki az a mintegy 300 m hosszú, 17-50 m széles, nyugat-keleti irányú patakvölgy, melyet északról és délről 30-40 m magas sziklafalak határolnak. A hatalmas sziklák közé csak néha hatol be a fény, kopár felszínüket ritka moha- és páfrányfajok színezik a sűrű lombokhoz hasonlóan zöldre. A sziklák oldalában számtalan egykor élt élőlény megkövült maradványait fedezhetjük fel, és gyönyörködhetünk a Judit-forrás ma is épülő mésztufa gátsorában, amelyen apró vízesésekkel, zuhatagokkal szalad a mélybe a forrás vize mintegy 40 méteres magasságból. Kerteskő „Kerteskuv” neve már a bakonybéli bencés monostor 1037-re keltezett alapítólevelében is szerepel. Kertes-kő és Oltár-kő sziklái még utolsó áldozóhelyül szolgáltak a kereszténység felvétele után a Bakony erdeiben rejtőzködő, ősi hithez ragaszkodó magyaroknak is.
Az egykor még sík térszínen kanyargó Gerence-patak medre a terület folyamatos emelkedése során vágódott be a szurdokot felépítő mészkőbe a víz által szállított hordalék koptató hatásának következtében. Így alakult ki az a mintegy 300 m hosszú, 17-50 m széles, nyugat-keleti irányú patakvölgy, melyet északról és délről 30-40 m magas sziklafalak határolnak.
A hatalmas sziklák közé csak néha hatol be a fény, kopár felszínüket ritka moha- és páfrányfajok színezik a sűrű lombokhoz hasonlóan zöldre. A sziklák oldalában számtalan egykor élt élőlény megkövült maradványait fedezhetjük fel, és gyönyörködhetünk a Judit-forrás ma is épülő mésztufa gátsorában, amelyen apró vízesésekkel, zuhatagokkal szalad a mélybe a forrás vize mintegy 40 méteres magasságból.

Természeti érték Természeti érték Kirándulóhely Kirándulóhely

Nyitvatartás

( 01.01. - 12.31. )
szabadon látogatható

Elérhetőségek

Cím: Kerteskő, külterület
Térkép
Tel.:+3688830008
E-mail: zirc@tourinform.hu
Forrás: http://www.itthon.hu
Frissítve: 2015-12-11 00:30:05

Látnivalók a környéken

Kerteskői-szurdok

Kerteskői-szurdok

  • Kerteskő

Kerteskő Kerteskuv neve már a bakonybéli bencés monostor 1037-re keltezett alapítólevelében is szerepel. Kertes-kő és Oltár-kő sziklái még utolsó áldozóhelyül szolgáltak a kereszténység felvétele után...

További látnivalók

Kedvenc akciók

Hotel Dam Fonyód

Kedvezményes pihenés

24 000 Ft/fő/éj-től

Hotel Dam

  • 20 Értékelés alapján4.1 / 5
Hotel Panoráma Balatongyörök

Pünkösdi szezonnyitó hétvége

26 900 Ft/fő/éj-től

Hotel Panoráma

  • Kiváló25 Értékelés alapján4.6 / 5
Panorama Residence Duna Dunaszentmiklós

Wellness Pihenés 2 éj hétvégén...

24 998 Ft/fő/éj-től

Panorama Residence Duna

hotel
  • 20 Értékelés alapján4.2 / 5
Imola Hotel Platán Eger

Ünnepek

47 500 Ft/fő/éj-től

Imola Hotel Platán

hotel
  • 6 Értékelés alapján4.3 / 5

Bejelentkezés