Váralja bemutatása, turizmusa

Váralja csendes,szép  kis község a Mecsek egyik legszebb völgyében.  A hegyhez sok legenda fűződik, amelyek egy részének titkát már ismerjük. A XII.-XIII. században földvár állt itt, amely később a szászi (szászvári) török helyőrség előretolt egységének is helyet adott. Kitűnő földrajzi fekvése miatt ősrég óta földvár jellegű katonai bázishely, megfigyelőhely volt. A községről az első írásos emlék 1270-ből maradt fent, IV. László adománylevele – több Tolna megyei helység között – „Villa Varelly”- ként említi.

Váralja népessége a török kivonulása után jelentősen megcsappant, a falu besenyő magyar lakossága mégis túlélte a hódoltságot, és 1733-as feljegyzések szerint már tekintélyes község 1200 lakossal. Először sárközi reformátusok, majd a XVIII. század végén Mária Terézia rendelkezései nyomán német polgárok telepedtek le a faluban. A második világháborút lezáró békeszerződések értelmében a német lakosság jelentős részét Németországba telepítették, helyükre Csehszlovákiából elűzött felvidéki magyar családok kerültek.
Váralján a XVIII. Század végéig a fő megélhetési forrást a mezőgazdaság jelentette. 1793-ban – Tolna megyében elsőként – itt indult meg a kőszénbányászat amely 1961-ig folyt. Ez – hasonlóan a környező településekhez – a község életének, fejlődésének meghatározója lett.

A falu a Dél-Dunántúl közepén fekszik, ahonnan könnyen elérhetők a térség legkedveltebb kiránduló célpontjai: fél óra autózással Pécs kulturális és történelmi emlékhelyeivel; Szekszárd a vörösbor városa, a gemenci vadrezervátummal; Dombóvár-Gunaras és Sikonda gyógyfürdői. Nagyobb kirándulással Villány, a legkiválóbb borok városa, Harkány a felújított európai hírű gyógyfürdő is emlékezetes programot jelent.

Közelében található a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet is.

Sok látnivalót és vásárlási lehetőségeket kínál a Völgység fővárosa, Bonyhád. A faluban található Bányamúzeum, ahol a mecseki bányászkodás emlékei láthatók, a Faluházban pedig a helyiek gazdag népviseleti hagyományai és kézműves munkái tekinthetők meg. Három horgásztava a horgászat kedvelőit várja.
Megközelítés: A gyönyörű fekvésű falu megközelíthető autóúton Bonyhádról (11 km), Pécs felől (50 km) Szászváron át, illetve a Dombóvár-Bátaszék vasútvonalon.
Frissítve: 2010. december 08.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.varalja.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: onkormanyzat@varalja.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Wosinsky Mór Megyei Múzeum Szekszárd Múzeum 25.1 km távolságra
Bencés apátság romjai Szekszárd Templom 24.5 km távolságra
Belvárosi Római Katolikus templom Szekszárd Templom 24.4 km távolságra
látnivalók Váralja és környékén »
Váralja és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

HŰSÍTŐ NYÁRI NAPOK
2019-07-01 -tól 2020-08-31-ig
Fieszta napok
2019-01-01 -tól 2022-01-09-ig
Nyitási szuperakció félpanzióval
2020-05-29 -tól 2020-06-30-ig
Élmény, mosoly, kikapcsolódás
2019-01-01 -tól 2022-02-13-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket