Tiszafüred bemutatása, turizmusa

Tiszafüred a Tisza-tó melletti települések fővárosa. Az üdülőterület az ökoturizmus célpontja. Termálfürdője igazi vízgyógyászati kultúrát honosított meg itt. A környék védett természeti értékekben gazdag terület.
A négy megye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok - határán található település környéke a bronzkor egyik legjelentősebb lelőhelyegyüttese a Kárpát-medencében. A városhoz tartozó Tiszaszőlősön rézkori fejedelmi leleteket, Örvényen pedig Árpád-kori templomos települést és temetőt találtak.
A Tisza-tónak a tiszafüredi vidéke a Hortobágyi Nemzeti Park megalakítása óta védett, és a mintegy 7000 hektárnyi terület több mint fele az ökoturizmus céljait szolgálja. A tó középső része - Tiszafüred, Poroszló, Sarud, Tiszaderzs közötti terület - a vízi túrák ideális színtere. A város határában a pusztakócsi mocsarakhoz tartozó Fekete rét nádrengetegében mintegy kétszáz madárfaj figyelhető meg. Az európai jelentőségű madárélőhely szigorú védelmet élvez, a terület csak a Hortobágyi Nemzeti Park engedélyével látogatható.
A településen évszázados hagyományai vannak a kézműves mesterségeknek. Híres az itteni fazekasság, a bútorkészítés és a kosárfonás. Itt működött Magyarország leghíresebb nyereggyártó műhelye. A mesterségek múltjába a Hortobágy Nemzeti Park Nyugati fogadóházában berendezett kiállítás ad betekintést.
A településen álló, klasszicista stílusú Lipcsey-kúriában 1949-ben nyílt meg a Kiss Pál Múzeum, amely az első falumúzeum volt az országban. A ház régészeti, néprajzi, történeti, természettudományi anyagokat őriz, becses darabja két eredeti Kossuth-levél.
Az építészeti örökségek közül kiemelendő a Meggyes-csárda, amelyet 1760 és 1770 között építettek a leégett elődje helyére. Az épületben ma Csárdamúzeum működik.
Tiszafüred fontos átkelőhely a Tiszán, vasúti és közúti csomópont. 1984-ben várossá nyilvánították, Tiszaörvény és Kócs városrészként tartozik hozzá.
A település megközelíthető a 33-as és a 34-es főúton autóval és autóbusszal. Vasúton a Debrecen-Füzesabony, illetve a Karcag-Tiszafüred vonalon érhető el. Frissítve: 2015. március 12.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.tiszafured.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: tiszafured@tourinform.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta (1999) Hortobágy Világörökség 30.8 km távolságra
Szélmalom Karcag Műemlék 29.9 km távolságra
Nagykunsági Tájház Karcag Tájház és skanzen 30.7 km távolságra
látnivalók Tiszafüred és környékén »
Tiszafüred és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Szilveszter min. 3 éj
2020-12-30 -tól 2022-01-01-ig
Utószezoni akciós hétköznapok
2020-11-02 -tól 2020-12-22-ig
Kedvezményes pihenés
2022-01-02 -tól 2022-05-05-ig
Szilveszteri csomagajánlat 2020/2021
2020-12-30 -tól 2021-01-03-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.