Tardona bemutatása, turizmusa

A megye nyugati részén, a Tardona-dombság területén található kis falut a Tardona-patak szeli át. Egyedülálló panorámájával a falu igazi gyöngyszeme a környéknek és az ide látogatóknak és nyugodt, barátságos lakóhelyéül szolgál a tardonaiaknak. Lakosainak száma megközelíti az 1100 főt, területe 1226 hektár.
A település nevének első említése 1240-ből az Árpád-korból való oklevélben Turduna alakban fordul elő. Az oklevél szerint eredetileg dédesi várjobbágyok földje lehetett, amely a XIII. század elején nemzetségbeli Gyula bán kezére került, akitől IV. Béla elkobozta és György fia Miklós gömöri ispánnak adta. A dédesi várjobbágyok nemzetsége magának követelte a földet, de a király 1240-ben Miklósnak ítélte és határát leíratta. A határ Dél-Nyugaton Dédesig és a remeték földjéig (utóbb szentléleki pálosok), Észak-Keleten Kondóig és Kazincig ért.
A Bükk lábánál fekvő, egykor vadregényes környezetben elhelyezkedő falucska ma az egyik legjelentősebb Jókai-emlékhelyek közé tartozik. Jókai Mór a szabadságharc bukása után a feltételezett megtorlás elől itt keresett és talált menedéket addig, míg felesége, Laborfalvi Róza nem szerzett számára menlevelet. A bujdosó egykori lakóházát, ahol Csányi Benjámin látta vendégül, már lebontották. Helyette a Jókai-háznak nevezett épületben kapott helyet a nagy mesemondó emlékszobája, amely a faluban elhelyezett táblák mellett őrzi Jókai tardonai hónapjainak emlékét. Jókaitól származik a mondás: Ha emberséget akarsz tanulni, eredj Tardonára! Kedvelt kirándulóhelyén, a Bükk Örvénykő nevű sziklatömbjének tetején a diósgyőri turisták állítottak emlékoszlopot. Frissítve: 2011. április 28.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.tardona.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.


Kedvenc Akciók

Élmény, mosoly, kikapcsolódás
2019-01-01 -tól 2022-02-13-ig
Nyitási szuperakció félpanzióval
2020-05-29 -tól 2020-06-30-ig
Nyárindító last minute
2020-06-05 -tól 2020-06-30-ig
Végre Wellness!
2020-05-29 -tól 2020-12-20-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket