Szombathely bemutatása, turizmusa

A Szombathelyen sétáló vendég joggal érezheti, hogy két évezred mai örököse, hiszen barangolása során személyesen átélheti a római kor és a modern, pezsgő élet összefonódását. A város utcáin sétálva a több évezredes hangulatot árasztó világból észrevétlenül átléphetünk a mába. A város parkjai, a Szent Márton Látogatóközpont, a Történelmi Témapark, a Csónakázótó, a Tófürdő, a Kalandváros, a Vasi Múzeumfalu, a Kámoni Arborétum, a kiállítóhelyek, múzeumok és a felújított Fő tér változatos, ugyanakkor harmonikus városképet alkot. A város építészeti emlékei mellett kiemelendők nagy rendezvényei is, melyek az egész év folyamán tartalmas, igényes elfoglaltságot nyújtanak.

Savariat Claudius császár alapította Kr.u. 43-ban - lakói Róma polgáraival azonos jogokat élveztek, a városon áthaladó Borostyánkő-út kereskedelméből meggazdagodtak, pompás épületeket emeltek, melyek egykori fényét két régészeti feltárás is segít elképzelni. A római polgárváros fórumát Járdányi Paulovics István régész tárta fel. A róla elnevezett Romkertben (Templom tér 1-3.) találta meg a helytartói palota s egyben Pannónia legnagyobb összefüggő mozaikját - részletei ma is láthatók- a római kövekből épült IX. századi vár alapfalait, a 2000 éves Borostyánkő-út közel 50 méteres szakaszát, a Mercurius-szentély-, a közfürdő-, a vámház-, pénzváltó-, és üzletek maradványait.

A római provinciában is elterjedt egyiptomi Isis-kultusz II. századi, savariai szentélye az Iseum Romkertben (Rákóczi u. 1.) szolgál díszletként a nyári Iseum Szabadtéri Játékokhoz.
A Templom-teret betöltő, kéttornyú Püspöki Székesegyház- Magyarország legnagyobb barokk temploma - építése 1791-ben kezdődött, hatalmas belső terét kiváló művészek díszítették freskókkal, festményekkel és szobrokkal, melyek 1945-ben súlyosan megsérültek, restaurálásuk folyamatos. A város templomai közül megtekintésre érdemes a szép barokk kapujáról ismert gótikus Szent Erzsébet Plébániatemplom (Aréna u. 1.) mellette az egykori Ferences kolostor épülete.

A szombathelyi tórendszer csónakázásra és horgászatra egyaránt alkalmas környezetében kialakított Vasi Múzeumfaluba (Árpád u. 30.) 27 község 37 épületét telepítették a népi építészet jellegzetes emlékeinek megőrzésére.

A Kámoni Arborétum (Szent Imre herceg u. 7.) az ország legnagyobb arborétuma , ahol több mint 1000 fenyőfaj mellett 2000 lomblevelű fafaj él, a kert büszkesége az 50 fajtát képviselő tengernyi rhododendron-bokor melyek májusi virágzásuk során teszik legszebbé a kertet.

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 226 km. Az M1-es autópályán Abdáig, majd a 85-ös számú főúton Csornáig. Csorna határától haladjon tovább a 86-os számú főút felé.
Frissítve: 2017. július 11.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.szombathely.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: savariaturizmus@int.szombathely.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Gyógy-és Wellnessfürdő Sárvár Sárvár Fürdő és strand 28.4 km távolságra
Sárvári Arborétum Sárvár Természeti érték 27.3 km távolságra
Szent László katolikus templom Sárvár Templom 27.4 km távolságra
látnivalók Szombathely és környékén »
Szombathely és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Fieszta napok
2019-01-01 -tól 2022-01-09-ig
Élmény, mosoly, kikapcsolódás
2019-01-01 -tól 2022-02-13-ig
Nyitási szuperakció félpanzióval
2020-05-29 -tól 2020-06-30-ig
HŰSÍTŐ NYÁRI NAPOK
2019-07-01 -tól 2020-08-31-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket