Szanticska bemutatása, turizmusa

Szanticskáról a hivatalos oklevelek először 1317-ben tesznek említést. A környék többi falujához hasonlóan, már a XVII. századtól kezdődően elnéptelenedett, majd 1720 után a magyarok mellett szlovákok és ruténok lakják be. Fényes Elek a „Magyar országnak s a hozzá kapcsolt tartományoknak mostani állapotja statisztikai és geographiai tekintetben” című, 1837-ben kiadott adatgyűjteményében Szanticskát tót faluként írja le, amelynek neve Szent István nevéből eredeztethető. A falu megtartotta ősi településszerkezetét, hosszan elnyúló kertjei, fésűs, a Cserehátra jellemző csonka kontyolt házakkal beépítettek. Az épületek kivétel nélkül megőrizték eredeti építészeti stílusukat, közülük számos helyi védelem alatt áll. Közösségi célra két kis temploma szolgált.
 A település az 1980-as évek végére gyakorlatilag kihalt. Sorsa a közeli múltban, a helyi közösség munkája nyomán indult változásnak, miután elhatározták a falu életre keltését. Elsőként az elhagyott porták rendbehozatalát kezdték meg, idővel egyre többen jártak vissza az elvándoroltak közül is. Felfedezték a falu romlatlan ősállapotát, egységes népi építészetét, egyedülálló mikroklímáját, páratlan madárvilágát .
Szanticska újraéledésének kulcsfontosságú tényezője volt a helyi táboroztatás kialakítása. Az ötlet a szocializmusnak csúfolt rendszer végóráiban született, mellyel nagyban hozzájárult a falu turizmusának kialakításához. Ekkor a falusi turizmus még szitokszónak számított a Szomszédokon nevelkedett, Nyugat felé kacsingató, valutakeret mentes kék útlevélről álmodozó széles városi tömegek szemében. Valószínűsíthető, hogy a táboroztatás ötlete nélkül Szanticska teljesen kihalt falu lenne. Szerencsére az ötlet megszületésével egy időben megindult a falu újjászületése is és jelenleg évről évre több diákot fogad a legkisebb település. Frissítve: 2010. december 08.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.szanticska.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Deszkatemplom Miskolc Templom 31.5 km távolságra
Rákóczi-vár Szerencs Vár és várrom 30.2 km távolságra
Kossuth Lajos szülőháza Monok Múzeum 23.9 km távolságra
látnivalók Szanticska és környékén »
Szanticska és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Szilveszteri csomagajánlat 2020/2021
2020-08-23 -tól 2022-01-08-ig
Karácsonyra hangolva
2020-12-23 -tól 2020-12-28-ig
Szilveszter
2020-12-23 -tól 2021-01-03-ig
2=3 kedvezményes kikapcsolódás Hévízen
2020-09-03 -tól 2020-12-22-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.