Sümeg bemutatása, turizmusa

Sümeg - amit a Balaton egyik kapujának is hívnak - csodás püspöki palotája ellenére nem errõl, hanem leginkább a sümegi várról híres. Itt található ugyanis a legjobb állapotban lévõ magyarországi vár, melynek sziluettjét az utazó már a városba érkezés előtt több kilométerrel megpillanthatja, hiszen a településből magasan kiemelkedő Várhegy csúcsán helyezkedik el.

A Bakony északkeleti csücskében a Keszthelyi-hegységet, a Kisalföldet és a Tapolcai-medencét összekapcsoló völgyben fekszik Sümeg. A várost könnyen meg lehet közelíteni úgy a Balaton északi partjáról, mint Zalaegerszeg, Győr, Veszprém irányából.

Határában őskori kovakő-bányát, római kori település és ókeresztény bazilika romjait tárták fel. A várat a tatárjárást követően IV. Béla király építette. A XVI. században a török veszélyre való tekintettel a várat korszerűen átépítették, így a Dunántúl végvárrendszerének tagja lett, fontos pontja volt. A Rákóczi-szabadságharc idején a kurucok fontos katonai központja volt. 1713-ban a császári csapatok felgyújtották és részben lerombolták. A török kiűzése után, 1701-ben tűzvész pusztított a városban, amelyet követően Széchenyi Pál püspök elrendelte,hogy a városfalakon belül csak kőből szabad a házakat építeni; ennek köszönhető a mai városközpont szépsége, hangulata.

Nagy építkezéseket folytatott a városban a XVIII. század közepén Padányi Bíró Márton veszprémi püspök, aki egy időre ismét idehozta az egyházmegye központját. Ma is a város egyik legszebb épülete az 1748 és 1755 között emelt püspöki palota. A palota építésének idején élő Kisfaludy Sándor költő, Sümeg jeles szülötte, pedig a Dunántúl egyik szellemi központjává emelte a kisvárost.

A Padányi Biró Márton püspöksége alatti virágzó korban és az õ megbízásából született meg a vár aljában a volt püspöki istálló is, ahol ma lovaglási lehetőség és lószerszám múzeum várja a vendégeket. A város ékessége még a Széchenyi utcában szabadon álló r.k. plébániatemplom, amit a híres püspök megbízásából Witwer Márton épített, falait pedig Maulbertsch kiemelkedően szép freskói díszítik. Berendezése 1760 körül készült és máig megcsodálható.

A kisvárosban a Kossuth, Deák Ferenc, Ramasetter és Széchenyi utcák, valamint az Udvarbíró tér emelkednek ki mint műemlék házakban gazdag területek. Ugyancsak műemlék a Deák Ferenc utca 3. szám alatti ház, ami Kisfaludy Sándor költő szülőháza.

Sümeg 1907-ben elveszítette a városi rangját, s csak 1984-ben nyerte vissza. 

A festõi környezetben elterülõ község és környéke kiválóan alkalmas túrázásra is.

Frissítve: 2010. november 17.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: Tourinform Veszprém
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: sumeg@tourinform.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont Celldömölk 26.9 km távolságra
Szeremley Borház és Étterem (Szent Orbán) Badacsony 25.8 km távolságra
Kővirág étterem Köveskál 30.5 km távolságra
látnivalók Sümeg és környékén »
Sümeg és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Relax napok (min 2 éj)
2020-02-12 -tól 2022-09-04-ig
Őszi szünet
2019-01-01 -tól 2022-03-01-ig
ŐSZI WELLNESS NAPOK
2020-10-04 -tól 2020-11-07-ig
Aquarell Őszi áreső 3 éj
2020-08-31 -tól 2020-10-23-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.