Sukoró bemutatása, turizmusa

Sukoró a Velencei-tó északi partja és a Velencei-hegység déli lábánál elhelyezkedő, festői környezetben található üdülőfalu. Elhelyezkedése az országon belül igen kedvező, hiszen az M7-es autópályán vagy a 70-es úton egyszerűen megközelíthető. Sukoró területén a legnagyobb újkőkori leletanyag a dunántúli vonaldíszes kerámiakultúrájának középső időszakából származik, és az M7-es autópálya és a Velencei-tó közötti területen tárták fel. A területen nagy település nyomaira bukkantak, két sorban cölöpházak, sírok, tüzelőhelyek kerültek elő. Emellett többféle használati tárgy között karcolt agyagtárgyakra, valamint állati eredetű csontokra bukkantak.Ezen a környéken haladt át az egyik legjelentősebb útvonal, az Aquincum - Gorsium között kiépített út, melynek nyomvonala a mai megyei út környékén lehetett.Sukoró településről az első írásos feljegyzés a XV. századból lelhető fel.

Az 1848-49-es szabadságharc során a pákozd-sukorói győztes csata Sukoró történelmi hírnevét is megalapozta. Az ütközetet megelőző haditanács színhelye a sukorói református templom volt, itt dőlt el, hogy a többszörös túlerővel szemben vállaljuk az ütközetet. A haditanács résztvevői között találjuk többek között Görgey Artúr őrnagyot, gróf Batthyányi Lajos miniszterelnököt és Móga János tábornokot, akiknek egykori ülőhelyét ma névtáblák jelzik a padsorokban.

Sukoró az 1990-es évektől kezdve önálló település.

Igazi paradicsom a pihenni vágyóknak, talán ez is az oka, hogy egyre többen költöznek ide.Sukorón megőrizték a hagyományos építészeti stílust, ma is számos nádfedeles ház épül, az utcakép pedig lépten-nyomon arról tanúskodik, hogy az itt lakók fontosnak tartják a régi parasztházak fennmaradását. Ezt jelzi az is, hogy Sukorón csaknem 20 műemlékvédelem alatt álló épület van.Sukorón természetesen nemcsak a múlt emlékeinek ápolása a fontos, komoly figyelmet fordítanak a falu fejlesztésére. A település gyönyörű panorámája, épületei, néprajzi háza, templomai mellett a turistaútvonalak részét képező Pákozd-Sukorói Arborétum, az Ingókő, a Likas-kő, a közelben található források mind olyan látvány, melyekért érdemes idelátogatni. Sukorón jól érezheti magát a pihenésre, fürdésre, vízi sportokra, horgászatra, csöndes sétákra vágyó egyaránt, télen pedig szánkózók és korcsolyázók élvezhetik itt a tiszta levegőt és a csendes környezetet.

A Velencei-tó és környéke madárvilága rendkívül gazdag, Sukoró is féltve őrzi a löszfalban lévő gyurgyalagos telepet.

A zamatos borokra és ízes ételekre vágyók megkóstolhatják a jó hírnévnek örvendő Velencei-hegység borait a sukorói pincékben és remek ellátást biztosítanak számukra a falu hangulatos éttermei. A hegyen nagy hagyománya van a szőlőtermesztésnek, így Sukorón is rengeteg pince található. A Velencei-hegység löszös talajának, a tó által visszatükrözött napsugárzásnak és a klímának köszönhetően a sukorói borok páratlanok.

Frissítve: 2010. december 08.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.tourinform.fejer.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: spolghiv@t-online.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Nagyboldogasszony Szerb Ortodox templom Ráckeve Templom 31.7 km távolságra
Magyar Földrajzi Múzeum Érd Múzeum 31.4 km távolságra
Minaret Érd Műemlék 32.4 km távolságra
látnivalók Sukoró és környékén »
Sukoró és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Házias, magyar és a miénk
2020-11-03 -tól 2021-12-23-ig
Szenzációs kikapcsolódás Zalakaroson
2020-01-01 -tól 2022-12-31-ig
Május 1.
2021-04-30 -tól 2021-05-02-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Online lakberendezi tanácsadás
Katusa Design
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2021

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.