Neszmély bemutatása, turizmusa

A Komárom-Esztergom megyei Neszmély községet a szigetekkel ékesített Duna és az Ászár-neszmélyi borvidék szőlőtőkéi ölelik körül. A fővárostól 70 km-re, a 10-es út mentén található település a Gerecse hegység északi lejtőjén festői környezetben terül el.Gyönyörű panoráma nyílik a szemlélő elé, ha felkapaszkodik a község fölé magasodó hegyoldalak valamelyikére. A Dunán túl a Szlovákia magyar lakta falvai, a Felvidék dombjai zárják a látóhatárt.

A település neve szláv személynévből magyar névadással keletkezett. (Jelentése: "aki nem bátor, aki félénk".) A község területén az első nagyobb megtelepedés az újkőkor idején mutatható ki. A római hódítás idején a kelta kultúrát átvevő illír származású azalus törzs székhelye a mai Dunaalmás-Neszmély környékén lehetett. A római limes katonai őrtornyainak (burgusok) egyike a községhez közeli Kalin-hegyen állt.

A magyar államalapítást követően a település első okleveles említése 1235 körülire tehető. A Komáromi Várbirtok része évszázadokon át. A török első támadása idején felégették a községet. A komáromi várkapitány tárgyalásokat folytatott a falu újbóli benépesítéséről. A 16. század közepén ismét lakottá vált, de Szinán pasa újra elpusztította és harminc éven át lakatlan helyként szerepelt az összeírásokban, csak a 17-18. században népesült be.

A vasútépítés 1888. szeptemberében érte el a falut, a tervezők helyi bejárásán figyelembe vették Neszmély kívánságát, mely szerint kapjon külön vasútállomást és az építkezés során erősítsék meg a Duna felőli védővonalat.

Napjainkban Neszmély dinamikusan fejlődő település. Élete igencsak felpezsdült színes programjainak, a Duna menti kerékpáros útvonalnak, a borgasztronómia fellendülésének következtében. A hegyoldalakon évszázadok óta terem a környék történelmi borvidékének is nevet adó neszmélyi szőlő. Borfesztiválok, szüreti mulatságok, Nemzetközi Jazz Fesztivál mellett a térségi és európai együttműködés fórumaként számon tartott "Hídverő Napok" messze földről csábítják a vendégeket.
Frissítve: 2009. november 16.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: Tourinform Tata
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: polgarmesterihivatal@neszmely.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Vámház Fogadó Komárom 22.8 km távolságra
Magyar Lovas Színház Komárom Színház 21.3 km távolságra
Majk Kamalduli Remeteség Oroszlány Műemlék 21.5 km távolságra
látnivalók Neszmély és környékén »
Neszmély és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Szilveszteri csomagajánlat 2020/2021
2020-08-23 -tól 2022-01-08-ig
ŐSZI SZÜNET
2020-10-22 -tól 2020-11-01-ig
Szilveszter
2020-12-23 -tól 2021-01-03-ig
Karácsonyra hangolva
2020-12-23 -tól 2020-12-28-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és nyerje meg a havonta kisorsolásra kerülő 2 éjszakás utalványunk egyikét.