Nagykanizsa bemutatása, turizmusa

Bár jóval korábban lakott volt, első említése 1245-ből maradt fenn.

Igazi lüktető, mozgalmas kereskedővárossá vált, előbb a környék piacközpontja lett, majd a század végére igazgatási és kulturális központtá is vált, fejlődését egyre erősödő polgársága nagyban segítette. A vasútvonalak megépítése után fontos forgalmi csomópont alakult ki itt. 1937-ben az egyre dinamikusabban fejlődő magyar olajipar központja lett.

A mai Erzsébet tér, a hajdani Fő tér a város központja, valaha itt állt a piac. Déli oldalán egy 18. századi, később klasszicista stílusban átalakított emeletes épület áll. Sarkán hosszú ideig vaskereskedés volt, ennek páncélos vitézt ábrázoló cégére nyomán a köznyelv "vasemberháznak" hívja, szinte a város szimbóluma lett.

Ugyancsak az Erzsébet téren van a Városháza, egy épületben a bírósággal és az ügyészséggel. A tér északi részén áll a török kút. A helyi hagyomány úgy tartja, hogy kőből készült nagy medencéje a várból, a török korból származik.

A Deák tér közepén a 48-as gyalogezred emlékműve, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása. A téren látható még a felsővárosi templom, Széchenyi István mellszobra és a Városvédő Egyesület által helyreállított országzászló és turul szobor. A templom mögött pár perces sétával érhető el a XX. századi magyar színházi élet meghatározó személyiségéről, a város szülöttéről elnevezett Hevesi Sándor Művelődési Központ.

Közelében található a Magyarországon egyedülálló Nagy-Magyarország emlékmű A nagykanizsai származású Schless István 1933 októberében 20 ezer pengős adományt tett egy emlékmű létrehozására. Hübner Tibor budapesti építész tervét fogadták el. Az emlékmű még 1934-ben elkészült, majd 1952-ben ledöntötték, és megcsonkítva a talapzat mögött gödörbe helyezték. 1999-ben merült fel a gondolat, hogy államiságunk ezeréves ünnepségeinek keretében ki kellene ásni és helyreállítani az emlékművet. A restaurálást követően 2001. augusztus 12-én avatták fel, az alkotó fia, Hübner Tibor jelenlétében.

Az országhatár felé, az ipari negyed mellett elhaladva érkezik a látogató az egykori kanizsai vár 1996-ban felállított emlékművéhez. Az egykor a mocsárból kiemelkedő szigeten felépített várnak ma már nincs felszíni nyoma. A várkaput ábrázoló monumentális téglabástya előtt a híres várkapitánynak, Thury Györgynek bronz mellszobrát találjuk.

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 207 km. az M7-es autópályán.

Frissítve: 2017. július 12.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: Tourinform Iroda Nagykanizsa
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
A weboldal tartalmát a következő email cím kezelheti: nagykanizsa@tourinform.hu Belépés a szerkesztő felülethez »

Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Kis-Balaton 20.7 km távolságra
Budafai arborétum Bázakerettye Természeti érték 25.5 km távolságra
Állatsimogató - Fenyvespuszta Balatonmagyaród 21.3 km távolságra
látnivalók Nagykanizsa és környékén »
Nagykanizsa és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Nyári felfrissülés
2020-06-15 -tól 2020-07-19-ig
Kedvezményes pihenés
2020-06-09 -tól 2021-05-31-ig
NYÁRON is Akciós Vakáció
2020-07-01 -tól 2020-08-31-ig
Lógasd a lábad!
2020-07-03 -tól 2020-08-19-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket