Nagycenk bemutatása, turizmusa

Soprontól 12 km-re fekszik ez a híres a község, a 84. és a 85. sz. főközlekedési utak találkozásánál. A dombok és a síkvidék egyaránt jellemző rá.  A határ dél-nyugati része dombos és a Soproni-hegység nyúlványaihoz kapcsolódik, a keleti része már síkság jellegű. Legalacsonyabb része az Ikva és az Arany-patak völgye. Ez utóbbit közrefogja  a község, ezért is hívták hajdan Gödörcenknek. A két főútvonalon közlekedő autóbusz-járatokon és a  GySEV üzemeltetésű Sopron-Szombathely vasútvonalon is megközelíthető.

A község és környéke  a legrégebbi időben is lakott volt. Nevét 1291-ben írták le először egy latin nyelvű birtokeladási oklevélben, ahol  Zenknek hívták. A Nagy Czenk név 1544 óta ismeretes. Kiscenk első ismert neve Tótcenk volt. 1544-től már Dávid Czenknek írják.

A község első birtokosai voltak Czenki Demeter és Lőrinc, majd Osli Gergely. Később a Kanizsay-család, a Poki-család, majd az Ember-család kezébe került. Ez utóbbi család kihalása után 1570-ben a Nádasdyaké lett a két (Kiscenk és Nagycenk) község.A Wesselényi-összeesküvésben való részvételéért Nádasdy III. Ferencet kivégezték.  Ekkor  a cenki birtok a királyi kincstárra szállt át,  ezzel a Nádasdyak birtokossága 1671-ben megszűnt. I. Lipót, Draskovich Miklósnak adományozta Sárvárt, és a hozzá tartozó Alsó -és Felsővidéket, amelyhez Cenk is tartozott. Mivel Draskovich ezt megfizetni nem tudta, így Széchényi Györgyhöz, az akkori gazdag győri püspökhöz fordult, hogy készpénzért elzálogosítaná-e neki a birtokok egy részét. A létrejött egyezség (1678) után Széchényi György érsek, valamint testvére és gyermekei harmadíziglen birtokolhatták a javakat. A Széchényi-családra véglegesen csak utódja, Széchényi György II. révén szállt át a vagyon 1711-ben, amellyel  lehetőséget nyílt arra, hogy a család a magyarországi főnemesek közé kerüljön.

Nagycenken a legfontosabb látnivaló a Széchenyi Kastély, és vele együtt a Nagycenki Méntelep /tangazdaság/, valamint a Széchenyi hársfasor.   A temetőben lévő Széchenyi Mauzóleum és a mellette lévő Római Katolikus templom, amelyet Széchenyi István építtetett Ybl Miklós tervei alapján, szintén megtekintésre méltó.

Híres látványosság a GySEV Zrt.által üzemeltetett Kisvasút is.

Gráf Gyula asztalos mester díjtalanul megtekinthető kiállítása a cipész, bognár, kádár, asztalos szerszámokat mutatja be.

Újdonság a Veterán Autó-Motor Kiállítás a Soproni Veterán Klub és a Budapesti Közlekedési Múzeum segítségével. A Kiscenki u. 60. szám alatt található kiállításon közel 20 veterán autót és 15 motorkerékpárt, továbbá tűzoltó autót, buszt, teherautót láthatunk.. 

Ezeken felül a szabadidő eltöltésére több remek lehetőség kínálkozik, ilyen a lovaglás /az Ilona majorban/, a  túrázás és a kerékpározás.

Frissítve: 2012. július 10.
A város szolgáltatója a változtatás jogát fenntartja.
Forrás: www.nagycenk.hu
Lépjen kapcsolatba a szervezővel / szolgáltatóval
Hibajelentés / üzenetét elküldtük a szolgáltatónak.
Szerkesztési igényét elküldtük, hamarosan jelentkezünk.
Amennyiben Ön az adatok szolgáltatója de még nincs jogosultsága a belépéshez, kérem küdje el az alábbi kérelmet a megfelelő indoklással.

Látnivalók a környéken (30 km)
Kámoni Arborétum Szombathely Természeti érték 32.3 km távolságra
Kneipp ® park Bükfürdő 21.5 km távolságra
Ökumenikus kápolna Bükfürdő Templom 21.3 km távolságra
látnivalók Nagycenk és környékén »
Nagycenk és környékén aktuális programjai »

Kedvenc Akciók

Napi szobaárak főszezonban
2020-06-19 -tól 2020-09-07-ig
Kedvezményes 2 éj félpanzióval
2020-05-03 -tól 2022-07-24-ig
Aug 20 - NYÁRI SLÁGER
2020-08-19 -tól 2020-08-23-ig
Pihentető ajánlat
2020-01-02 -tól 2020-12-31-ig

Széles választék

700+ szálláshely, 1000+ program és 7000+ látnivaló közül választhat, melyek folyamatosan frissülnek.
A szállodák, panziók, egyéb szálláshelyek legjobb ajánlatait, akcióit találja meg nálunk. Nincs foglalási díj!
Utazz Ausztriaba Kupon akciók
Konferencia ajánlatkérés
Ajándékutalvány rendelés

Közösségi kapcsolat

Utazzitthon.hu Kft. Minden jog fenntartva. 2004-2020

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Elfogadom az Adatkezelési feltételeket